Alege mancaruri sanatoase pentru a incepe ziua bine! Consuma un mic dejun echilibrat, energizant, cat mai colorat si, neaparat, variat. Iata ce am incercat noi!
Prima masa este cea mai importanta si nu te gandi ca, daca o sari, rezolvi ceva! Dimpotriva, dezechilibrezi ritmul firesc al regimului alimentar.
Iti prezentam cateva variante usor de realizat, la indemana: 5 mancaruri sanatoase pentru micul dejun!
Prepara-ti un sandwich delicious, variat si mai sanatos. Primii pasi sunt mai grei, dar odata ce incepi sa inlocuiesti anumite alimente populare cu altele, mai usoare, mai sanatoase, va deveni o rutina. Iti sugeram, in primul rand sa folosesti paine integrala. Inlocuieste mezelurile cu carne rece, preparata pe gratar. Poti alege intre carne de vita, pui sau de curcan – gateste-o, in prealabil, eventual seara, pe gratar si apoi taie-o in felii subtiri. Adauga minerale, gust, vitamine si culoare cu frunze de salata verde, rucola, romain sau o felie de rosie, ardei, castravete. Hm, ni se face foame!
Pentru aceasta gustare, ai nevoie de 50 de grame de fulgi de ovaz, o cana cu lapte sau apa, putina sare si o lingura de miere. Trage putin in tigaie fulgii de ovaz si pune-i intr-o craticioara, cu laptele. Fierbe la foc mic, amestecand timp de 8-10 minute. Daca este cazul, poti adauga putina apa. Dupa 5 minute de cand incepe sa fiarba, adauga un praf de sare – acesta imbunatateste gustul terciului de ovaz. Cand e gata, lasa-l la tihnit cinci minute si serveste-l cu miere.
Am citit in cartea Andreei Raicu, Mananca si arata bine!, despre un mic dejun fantastic, pe care il consum cu regularitate, de cand l-am incercat prima oara, acum mai bine de un an: ou romanesc pe avocado! Imi plac ouale, imi place avocado – cred ca este prima conditie ca sa poti savura acest mic dejun. Portia are 147 de calorii, 13 grasimi, 5 carbohidrati si 4 proteine.
Oul trebuie sa fie la temperatura camerei. Pune la fiert un litru de apa cu o lingurita de otet de vin alb, pana in momentul in care apa se apropie de fierbere. Sparge pe o farfurie oul cu atentie, pentru a nu crapa galbenusul, si varsa-l in apa, incet. Se fierbe trei minute si se scoate cu o paleta. Piureul de avocado? Curata fructul, scoate-i samburele si pune-l in blender, cu o lingura de ulei de masline. Se serveste ingenios: piureul de avocado, patru felii proaspete de mar si deasupra ou.
Un mix plin de fibre, fier, zinc, minerale si vitamine, cu un continut caloric scazut, fiind un mic dejun energizant, excelent pentru diminetile lenese. Singura treaba cu acest duo rapid de realizat este sa nu-l transformam intr-un obicei zilnic pentru ca ne vom satura rapid; mananca variat! Consuma cerealele cu fructe proaspete sau uscate si tot felul de nuci (dupa preferinta sau intolerante).
Pentru cele care vor sa consume un mic dejun dulce, le recomand clatitele din faina integrala (plina de minerale, vitamine si antioxidanti) cu miere sau sirop de artar. De asemenea, clatitele mai pot fi consumate cu fructe de padure si putin iaurt degresat.
Text: Alice Bursuc
Foto: breakfast cereal with fruit, granola, food closeup from Shutterstock