Uneori, in special in sezonul rece, am manca ceva condimentat! Alimentele picante ne fac bine, dar doar daca le consumam moderat, asa ca ti-am pregatit cateva argumente pe care e bine sa le iei in considerare.
Mancarea picanta: argumente pro
Da, mancarea picanta te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus! Nu este doar un mit: studiile recente au aratat ca ardeii iuti contin capsaicina, o substanta care acceleeaza metabolismul – ea stimuleaza temperatura corpului, accelereaza ritmul cardiac si ajuta organismul sa arda mai repede caloriile.
Alimentele picante imbunatesc circulatia sangvina. Acea senzatie de caldura pe care o resimti atunci cand mananci ceva picant se datoreaza faptului ca vasele de sange se dilata, fluxul sanguin creste iar activitatea inimii este intensificata. Mai mult, ardeii iuti contin cantitati importante de vitamina A si C, care ajuta la consolidarea peretilor vaselor de sange dar si la stimularea capacitatii organismului de a dizolva cheagurile de sange.
De asemenea, alimentele picante simuleaza secretia sucului gastric si sustin calitatea mucoasei acestuia. Iar aceeasi capsaicina din ardeii iuti lupta impotriva bacteriilor din sistemul digestiv.
In sezonul rece, alimentele picante te pot ajuta sa lupti impotriva racelii, gripei sau sinuzitei. Capsaicina stimuleaza transpiratia si ajuta la desfundarea nasului si la ameliorarea disconfortului cauzat de gripa si raceala.
Si poate unul dintre cele mai importante beneficii pe care le poate aduce acest tip de alimente: ele lupta impotriva stresului, datorita nivelului crescut de endorfine si serotonina.
Mancarea picanta: argumente contra
E drept ca in majoritatea cazurilor mancarea picanta ajuta la buna functionare a sistemului digestiv insa daca te confrunti cu un stomac ceva mai sensibil sau daca suferi de sindromul colonului iritabil mancarea picanta nu va face altceva decat sa agraveze problemele. Asa cum spuneam mai sus alimentele picante stimuleaza producerea sucurilor gastrice iar daca asta vine pe fondul unei sensibilitati stomacale, atunci te poti confunta cu o indigestie. Iar in unele cazuri mancarea picanta poate determina inflamarea tesuturilor stomacului si poate conduce chiar la gastrita.
Ea poate de asemenea fi vinovata pentru respiratia urat mirositoare. Gandeste-te doar la ceapa si usturoi, doua dintre ingredientele cele mai des folosite in prepararea mancarurilor picante.
Si nu in ultimul rand, exista unele studii care arata ca un consum excesiv de alimente si produse iuti poate afecta papilele gustative. De aceea e important sa consumi cu moderatie preparatele picante si sa le asociezi unei diete echilibrate, bogate in fructe si legume proaspete care sa restabileasca echilibrul.
Foto: Various spices on white wooden background from Shutterstock
Iti recomandam si urmatoarele retete de dulceata de ardei iute
Citeşte şi despre cum să faci amestec de ierburi de Provence!