Visele sunt stari prin care trece fiecare persoana, in fiecare noapte. Insa, exista in continuare lucruri surprinzatoare si prea putin cunoscute legate de provenienta si semnificatia viselor.
Desi am tinde sa credem ca, odata ce inchidem lumina, cartea si televizorul, corpul nostru inceteaza orice activitate, creierul inca mai continua sa proceseze toate intamplarile din ziua ce se incheie. Un studiu efectuat in cadrul Scolii Medicale de la Harvard a demonstrat ca, in timpul viselor, creierul ne ajuta sa invatam si sa gasim solutii pentru unele probleme sau dileme ce ne framanta.
In timp ce noi ne odihnim si ne reface fortele, creierul este ocupat cu extragerea esentialului din informatiile si intamplarile cu care ne-am confruntat peste zi si includerea acestuia in lucrurile pe care deja le cunoastem. Acesta este motivul pentru care visele sunt un amestec dintre amintiri mai vechi si experiente cu totul noi.
Atunci cand visam despre ceva ce am incercat sa deprindem recent, inseamna ca informatia a fost procesata si stocata in memorie. Pentru a ne ajuta creierul sa proceseze cat mai bine informatia noua, ar trebui sa evitam orice tip de elemente deranjante, precum lumina sau zgomotul in dormitor.
Daca ti s-a intamplat si tie sa te trezesti in miezul noptii speriata, pentru ca partenerul te insala, realizand ca a fost doar un vis, nu iti face griji, nu esti singura! Visul in care iubitul sau sotul te insala este cel mai comun produs al imaginatiei si creierului nostru, atunci cand dormim.
Aceasta informatie a fost dezvaluita in urma unei cercetari efectuate pe un esantion de 5000 de persoane, unele dintre acestea afirmand ca visul despre inselat revine in repetate randuri. Specialistii afirma ca, in majoritatea cazurilor, acest vis nu este bazat pe realitate, ci pe frica de a fi raniti sau parasiti.
Cele mai multe dintre noi isi imagineaza ca au parte doar de un singur vis pe durata intregii nopti, insa lucrurile nu stau chiar asa. Expertii in domeniu au demonstrat ca fiecare nou vis incepe o data la fiecare 90 de minute, fiind mai lung decat precedentul. Astfel, primul vis al noptii ar putea dura cinci minute in timp ce visul dinaintea desteptarii ar putea sa tina pana la o ora.
Daca ti s-a intamplat sa visezi acelasi lucru iar si iar, ar fi bine sa atragi atentie semnificatiei acestuia. Unii specialisti considera ca fiecare vis incearca sa ne zica in mod subtil ceva ce ne-ar fi de folos in viata de zi cu zi, insa majoritatea dintre acestea se uita atunci cand ne trezim.
In cazul viselor care revin si care sunt de cele mai multe ori cosmaruri, mesajul transmis este foarte important si ar trebui sa incercam sa le descifram. Aceste vise sunt cauzate de cele mai multe ori de unele probleme, faze tranzitionale sau unele situatii de viata, de aceea ar fi indicat sa le analizam in detaliu pentru a trece peste unele obstacole si incercari.
Ti s-a intamplat probabil si tie sa visezi ceva frumos, sa te trezesti exact in mijlocul actiunii si sa iti doresti sa te poti intoarce. Ei bine, afla ca acest lucru este posibil si nu este vorba de magie la mijloc. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa ramai cat mai nemiscata dupa ce te-ai trezit.
Pentru a te reintoarce in vis trebuie sa ramai in exact aceeasi pozitie in care visai pentru ca, daca incepi sa te misti, corpul si mintea se deconecteaza totalmente de starea de vis in care te aflai cu doar cateva secunde in urma.
De cele mai multe ori atunci cand visam nu realizam ca de fapt, actiunea in care esti implicata nu este realitatea. Insa, conform unui studiu, exista persoane care isi dau seama ca tot ce se petrece este doar un vis, iar unele dintre acestea pot influenta chiar cursul intamplarilor. Capacitatea de a putea schimba actiunea din timpul viselor ar putea ajuta persoanele ce sufera de cosmaruri, insa aceasta abilitatea nu o detine toata lumea, fiind nevoie de antrenament'.
Un lucru ce poate ajuta este sa iti zici, de fiecare data inainte de culcare, ca daca vei visa iarasi acelasi lucru urat, vei incerca sa iti dai seama ca este doar un simplu vis si vei dirija actiunea intr-o alta directie.
Desi este un lucru bine-stiut ca barbatii pot ajunge la orgasm in timpul somnului, femeile sunt capabile de acelasi lucru. Aceste moment culminante pot surveni in urma unor vise atat erotice, cat si de natura non-erotica si se intampla in perioadele de somn profund, cunoscute drept fazele REM.
Foto: Beautiful woman observing the moon from a window from Shutterstock