Daca ai decis sa elimini carnea din dieta ta alimentara si sa adopti un regim vegetarian, trebuie sa afli ca aceasta hotarare presupune o serie de schimbari ce se pot petrece. iti oferim cateva sfaturi, pentru ca tranzitia si practicarea unui regim vegetarian sa fie cat mai usoara si sanatoasa.
Atunci cand elimini carnea din dieta sau, pur si simplu, reduci cantitatea consumata, trebuie sa fii cat mai atenta la aportul de fier, calciu, proteine, Vitamina D si B12. Acestia constituie nutrientii cei mai importanti de care sunt lipsite persoanele care decid sa nu mai consume carne. Astfel, trebuie sa gasesti inlocuitori, alimente care sa iti asigure tot necesarul de vitamine si nutrienti pentru buna functionare a organismului tau. Adauga in lista de alimente consumate nautul, semintele de dovleac, lintea, ciupercile, portocalele si altele.
Ce ai mai putea face este sa folosesti o aplicatie in care sa notezi tot ce consumi pe parcursul unei zile, iar ea sa iti indice cat de mult te apropii de necesarul zilnic pentru fiecare nutrient.
Un alt sfat pentru persoanele care intentioneaza sa renunte la carne este sa opteze pentru smoothie-uri, in detrimentul sucurilor. Smoothie-urile au in compozitie fibre si sunt o metoda excelenta de a adauga mai multe fructe, legume si seminte in dieta ta. Jongleaza cu alimentele si inventeaza in fiecare dimineata o reteta noua pentru aceasta bautura atat de hranitoare. Astfel, nu doar ca vei consuma o portie zdravana de alimente sanatoase, ci si te vei distra in timp ce iti prepari bautura.
De asemenea, nu te sfii sa adaugi o sursa naturala de proteine in smoothie, in schimbul pudrei proteice. Ai de ales intre iaurtul grecesc, untul de arahide sau de migdale si, de ce nu, branza de vaci.
Retine ca vegetarienii trebuie sa consume o cantitate dubla de fier, fata de persoanele care consuma carne. Exista doua tipuri de fier, cel din sursa animala si cel ce provine din plante si grane. Din pacate, cel din urma nu este absorbit la fel de bine de organism, asadar, vegetarienii trebuie neaparat sa include in dieta alimentara produse bogate in fier, precum: lintea, kale, spanac si multe altele.
Un truc pentru a-ti convinge organismul sa asimileze fierul, este ca acesta sa fie combinat cu Vitamina C. De exemplu, poti adauga afine in terciul de ovaz si ardei rosu in orez, pentru inceput.
Daca poti, nu renunta la oua. Acestea sunt o sursa incredibila de proteine, oferindu-ti aproximativ 7 grame per bucata. Incearca diferite retete si renunta la uzuala formula de oua ochiuri. De asemenea, nu te limita la o singura sursa de proteine, combina alimentele astfel incat organismul tau sa primeasca acest nutrient din surse diverse, deoarece exista numerosi aminoacizi in compozitia acestui nutrient, iar organismul tau are nevoie de cat mai multi. Printre acestea se numara: spirulina, semintele de chia, hummus-ul, untul de arahide, orezul, fasolea, hrisca si multe altele.
Un alt nutrient care nu trebuie sa iiti lipseasca din organism este Vitamina D. Pentru ca este dificil sa obtii acest nutrient de la soare si de la consumul de produse lactate, te indemn sa iei si niste suplimente. Lipsa Vitaminei D poate avea consecinte grave, precum depresia.
Benefice pentru functionarea propice a inimii, Omega 3 sunt un tip de grasimi nesaturate, care nu ar trebui sa fie absente din lista de nutrienti consumati de vegetarieni. Acestea se contin in semintele de in, nuci si uleiul de canola.
Adoptarea unui regim vegetarian sau, macar, limitarea consumului de carne, presupune schimbari ce vor avea loc in organismul tau, de aceea trebuie sa planifici ce produse o sa consumi cu mare atentie!
Foto: Grilled vegetables on the white plate on blue textured background from Shutterstock