Sunt multi factori care iti influenteaza memoria, de la medicamentele pe care le iei, alimentele pe care le consumi, chiar si bacteriile la care ai fost expusa in ultima vreme.
Iata cateva lucruri neasteptate care iti influenteaza memoria, atat negativ, cat si pozitiv.
Probleme cu tiroida
Atunci cand ai probleme cu tiroida, exista momente in care simti ca iti este prea frig, prea cald, te simti deprimata, ingrijorata, iar toate aceste lucruri iti pot afecta si memoria.
Desi tiroida nu are un rol specific in functionarea creierului, pierderea memoriei poate fi observata atunci cand o persoana are probleme cu tiroida. Persoanele care au un nivel scazut sau crescut al tiroidei pot manifesta dificultati in a memora sau a se concentra.
Somn insuficient
Daca ai petrecut intens in acest weekend, nu ar trebui sa te mire de ce luni dimineata iti va fi greu sa iti amintesti ce ai de facut, chiar si cum ii cheama pe toti colegii tai. Persoanele care nu dorm suficient sau au insomnii au probleme nu numai cu memoria, ci si cu oboseala din timpul zilei, reactioneaza intarziat si nu se pot concentra la lucrurile pe care le au de facut.
Stii deja ca se recomanda sa dormi 8 ore pe noapte insa daca observi ca te simti obosita pe parcursul unei zile, asta inseamna ca ai nevoie de mai mult somn.
Anxietatea si depresia
Daca iti faci probleme cu privire la urmatorul examen sau urmatoare sedinta in care trebuie sa iti prezinti cel mai recent proiect, atunci aceste sentimente iti pot afecta si memoria. Studii realizate recente au scos la iveala legatura dintre depresie si felul in care interactioneaza cu modul in care ne cream amintiri.
Stresul zilnic duce la cresterea nivelului de cortizol din creier care face ca acesta sa isi piarda din sinapse (acele poduri care conecteaza intre ele celulele creierului) ceea ce face dificil sa ne amintim lucrurile. Vestea buna este ca atunci cand pierderea memoriei este asociata cu depresia sau anxietatea, ea este partial reversibila.
Medicamentele
Citeste cu atentie prospectul medicamentelor pe care le iei. Unele dintre acestea iti pot afecta memoria, atat cea de scurta durata cat si cea de lunga durata. Nu spunem ca trebuie sa nu mai iei medicamente, mai ales daca acestea te ajuta sa lupti impotriva unor afectiuni grave. Tot ce trebuie sa faci este sa iti intrebi medicul de familie care sunt efectele secundare ale medicamentelor.
Fumatul
Printre numeroasele efecte secundare pe care le are fumatul se numara si pierderea memoriei. Fumatul poate duce la afectiuni ale creierului deoarece influenteaza felul in care se desfasoara circulatia sangelui.
Citeste si:
Ticuri nervoase care iti afecteaza starea de sanatate
O dieta bogata in grasimi
Stim, este greu sa stai departe de cartofii prajiti si acei hamburgeri atat de apetisanti. Pe langa faptul ca iti afecteaza silueta si sanatatea inimii, acestia pot cauza si probleme de memorie. Dietele bogate caloric pot duce la diabet de tipul 2, hipertensiune si boli cardiovasculare, afectiuni care pot fi daunatoare creierului tau. Studii recente au relevat o legatura intre obezitatea la copii si deficienta de concentrare si atentia scazuta.
Page: 1 2