Însă, există mult mai mulți factori care îți încetinesc metabolismul, fără ca tu să realizezi, și pe care trebuie să îi iei în considerare. Iată ce faci greșit și cum poți remedia situația:
Nu consumi lactate
Masa musculară este esențială pentru metabolismul nostru iar, potrivit unor cercetări făcute la Universitatea McMaster, femeile care au consumat 3-7 porții de lactate pe zi au pierdut în greutate și au câștigat mai multă masă musculară. Lactatele sunt o bogată sursă de proteine de calitate. Zerul ajută la accelerarea procesului de sintetizare a proteinelor ceea ce conduce la dezvoltarea masei musculare.
Temperatura din cameră
Vrei să scapi de stratul adipos? Setează caloriferul pe o temperatură moderată. Cercetătorii de la The National Institute of Health au realizat un studiu despre cum influențează temperatura din camera în care dormeau participanții și eficiența dietelor pe care le urmau. Astfel, ei au observat că persoanele care dormeau în camere cu o temperatură de 19-20 de grade au dublat cantitatea de țesut adipos brun pe care au pierdut-o. Țesutul adipos brun este mai activ atunci când temperaturile sunt scăzute, în încercarea de a ne încălzi, prin urmare se vor consuma mai multe calorii.
Ai renunțat complet la carbohidrați
Cu siguranță ai citit multe studii care arată că o dietă slabă în carbohidrați are rezultate mult mai eficiente decât una slabă în grăsimi. Asta nu înseamnă că ar trebui să renunți complet la carbohidrați, mai ales dacă faci foarte des sport. Dacă nu consumi carbohidrați, nivelul de glicogen va fi foarte scăzut și nu vei mai putea face sport cu aceeași intensitate, lucruri care îți încetinesc metabolismul. Prin urmare, vei consuma mai puține calorii în timpul antrenamentelor. Poți opta cu încredere pentru orez brun, cartofi dulci sau fulgi de ovăz.
Alegi gustările greșite
Alunele și nucile trebuie să fie în topul alegerilor tale pentru o gustare între mese. Un studiu publicat recent în The American Journal of Clinical Nutrition arată că acestea pot mări activitatea anumitor gene care controlează arderea grăsimilor, așa că vei consuma mai multe calorii în timpul zilei. Nu exagera însă la capitolul cantitate – 40 de grame pe zi este tot ce ai nevoie.
Folosești sare de mare
Sarea de mare este o opțiune mult mai gustoasă însă nu are iod, un element de bază de care are mare nevoie glanda tiroidă, care controlează metabolismul. Fără cantitatea adecvată de iod, tiroida nu va putea produce hormonii iar metabolismul tău va avea de suferit. Ai mare atenție la cantitate: un sfert de linguriță de sare iodată oferă jumătate din cantitatea zilnică recomandată de iod. Poți completa lipsa de iod consumând alimente precum ouă, pește sau creveți, deoarece acestea nu îți încetinesc metabolismul.
Faci sport in momentul nepotrivit
Suntem tentați să credem că nu contează când îți faci antrenamentul deoarece sportul nu poate dăuna. Cercetătorii de Northwestern University au o altă părere. Persoanele care fac sport în prima parte a zilei au un ritm cardiac regulat. Iar acest aspect contează pentru multe funcții ale corpului tău, de la cât de bine dormi, cât mănânci și câte calorii consumi – toate componente esențiale ale unui metabolism sănătos.
Citește și:
10 moduri ușoare în care poți scăpa de grăsimea de pe abdomenul inferior
Foto: Arhiva ELLE