Sănătatea noastră depinde de nenumărate elemente, iar uneori nu realizăm cât de mult ne afectează lucrurile din jurul nostru.
Pentru a avea și mai multă grijă de propria persoană, iată câteva lucruri la care ar trebui să renunți pentru a fi mai sănătoasă.
Analizează-ți colecția ta de caserole și aruncă-le pe cele transparente. Încearcă să le înlocuiești cu piese din sticlă. Este posibil ca cele din plastic să conțină un anume tip de policarbonat care este toxic pentru organism.
Dacă nu ai făcut-o încă, ar trebui să te mai gândești la sucul pe care îl consumi – mai ales dacă vrei să pierzi în greutate. Un studiu publicat de curând cu privire la sucurile dietetice arată că îndulcitorii din acestea pot conține o bacterie care influențează sănătatea metabolismului. Cercetătorii au identificat o legătură între îndulcitori, microbii modificați din intestine, intoleranța la glucoză și sindromul metabolic.
Mulți dintre pantofii sport ar trebui înlocuiți după parcurgerea a 400- 500 de kilometri. Când pantofii încep să se degradeze și astfel amortizarea devine mai scăzută, impactul piciorului cu solul este mai pronunțat. Așadar, o presiune mai însemnată este exercitată asupra mușchilor, oaselor și tendoanelor, expunându-te riscului de a te răni.
Dacă te speli dimineața și seara pe dinți, așa cum ar trebui să faci, atunci periuța ta va deveni din ce în ce mai uzată fără ca tu să-ți dai seama. Periuța de dinți începe să se degradeze după două luni de utilizare.
Fă puțină ordine în dulap. Câte lucruri nu ai mai îmbrăcat în ultimul an? Multe persoane care au pierdut în greutate păstrează hainele cu o mărime mai mare pentru că se gândesc că poate vor pune la loc, pe când ceilalți care s-au îngrășat păstrează lucrurile din liceu în ideea că poate li se vor mai potrivi vreodată. În ambele cazuri acest lucru conduce la anxietate.
Când vine vorba de alimente perisabile care conțin ingrediente animale, regula este să le mănânci, arunci sau congelezi după trei zile. Listeria este legată de afecțiuni cum ar fi meningită, avorturi spontane și chiar moarte. Se poate dezvolta destul de ușor la temperaturile din frigider, în decursul unei săptămâni.
Produsele de make-up lichide, inclusiv mascara, pot dezvolta o mulțime de germeni. Este recomandat să aruncăm mascara la 3-4 luni de când am desfăcut capacul. Una dintre principalele funcții ale genelor este de a ține la distanță germenii și alte mizerii.
Când vine vorba de lotiunea de plajă, data expirării chiar contează. Elementele folosite pentru a bloca arsurile solare se deteriorează în timp și astfel nu-ți vor mai proteja pielea și nu te vor mai ajuta să te ferești de cancerul de piele.
Orice folosești pentru buze colectează rapid bacterii și cu cât acestea stau mai mult în tub, cu atât devin mai periculoase. Acestea cresc șansa de a te alege cu infecții la nivelul gurii care îți vor afecta pielea sensibilă a buzelor. Din această cauză, este de preferat să înlocuiești gloss-ul la fiecare 6 luni.
Studiile arată că buretele de bucătărie este unul dintre lucrurile din casă care strâng cei mai mulți germeni. De aceea experții recomandă înlocuirea acestuia după un timp cât mai scurt cu putință.
Tocarea și felierea alimentelor pe tocătorul de plastic va deteriora suprafața acestuia. Odată ce bacteriile intră în micile zgârieturi care se fac la suprafața acestuia, va fi foarte greu să scapi de acestea. Este recomandată înlocuirea acestora cu unele din lemn pentru că lemnul conține rășini antimicrobiale. În traducere: când tăi pe un tocător de lemn, bacteriile care se depun în zgârieturile de pe acesta mor instantaneu.
Foto: Arhiva ELLE