Pastilele contraceptive reprezintă o doză de hormoni, deci o schimbare importantă asupra întregului organism, cu potențiale repercursiuni. Din acest motiv, pe lângă indicațiile din prospect, trebuie să afli mai multe despre lucrurile interzise când iei anticoncepționale.
Popularitatea pastilelor anticoncepționale ne face să credem că acest tip de tratament este unul de larg consum, potrivit oricui și în orice condiții de sănătate. Se constată că, tot mai des, stabilirea metodei contraceptive se face după preferințe sau recomandarea celor din jur și mai puțin sub supravegherea unui medic de specialitate. Ca să faci această alegere informată, ți-am pregătit o listă cu lucruri interzise când iei anticoncepționale:
1. Nu privi pastilele anticoncepționale ca pe o joacă.
Folosirea acestor contraceptive este un tratament de lungă durată care, folosit corect, nu provoacă efecte adverse grave sau infertilitate. Tratează subiectul cu seriozitate!
2. Nu începe să folosești anticoncepționale fără prescripția unui endocrinolog.
De cele mai multe ori, impresia este că anticoncepționalele sunt responsabilitatea unui ginecolog. Nimic mai greșit: anticoncepționalele se stabilesc ca tratament în urma unor analize hormonale. Endocrinologul știe care este produsul cu dozajul potrivit pentru nivelul tău de hormoni.
3. Nu schimba tipul de anticoncepționale fără îndrumările endocrinologului.
Ideal, ar trebui să cauți un endocrinolog de încredere care să te supravegheze pe tot parcursul timpului, cât iei pastilele. Astfel, va știi când e necesar să iei o pauză sau să treci pe altă concentrație.
4. Nu ignora afecțiunile pe care le-ai avut în trecut.
Este interzis să folosești anticoncepționale în cazul în care ai avut vreodată un cheag de sânge (tromboză) sau inflamări ale peretelui venos (flebită). Alte boli trecute pe lista neagră a prospectelor sunt cele cardiovasculare, hipertensiunea arterială, tumori maligne și diabet. Citește cu atenție prospectul și vizitează medicul.
5. Nu ai voie să iei anticoncepționale dacă ai o sensibilitate hepatică.
Un soi de mit-regulă, care a rămas în conștiința colectivă mai mult decât altele, este faptul că anticoncepționalele afectează ficatul. De altfel, farmacista ta îți va recomanda un hepato-protector la fiecare folie cumpărată.
6. Evită-le dacă suferi de lipidimie.
Lipidimia înseamnă nivel ridicat de trigliceride și colesterol. Acum poți înțelege de ce ai nevoie de setul de analize din punctul 2. Pastilele contraceptive dublează nivelul de colesterol, iar completarea acestora cu un tratament anti-colesterol poate duce la boli hepatice.
7. Nu te folosi de contraceptive pentru reglarea ciclului menstrual după preferințe.
Da, se știe că pastilele contraceptive sunt o modalitate aproape sigură de a avea menstruație într-un moment propus. Evită să încerci să controlezi zilele de menstruație pentru că riști să provoci dezechilibre hormonale care îți pot cauza neplăceri.
8. Nu alăpta dacă folosești anticoncepționale.
Compoziția pastilelor poate ajunge în lapte. Mai mult, acesta l-ar putea diminua cantitativ. Consultă-te cu medicul tău.
9. Nu ignora efectul puternic al antibioticelor.
Atunci când folosești anticoncepționale și ți se prescriu antibiotice, trebuie să discuți cu un specialist despre factorii de risc ai acestui scenariu. Există posibilitatea ca antibioticele să anuleze efectul anticoncepționalelor.
10. Încearcă să eviți laxativele de orice fel.
Pastilele, în general, au nevoie de un timp de acțiune. Dacă folosești laxative, riști să ocolești fix ceea ce căutai; efectul contraceptiv.
11. Fumatul este interzis.
Dacă aveai impresia că este în regulă să fumezi chiar și ocazional, află că te înșeli. Fumatul sporește cu până la 5 ori șansele unui infarct prematur, în timp ce iei pastile contraceptive.
12. Nu continua să folosești anticoncepționale dacă experimentezi efecte secundare.
În cazul în care ai migrene, schimbări de stare sau dureri, singura recomandare rămâne să îi faci o vizită specialistului care ți-a prescris tratamentul.
13. Lucruri interzise când iei anticoncepționale: atenție la locul în care îți păstrezi folia.
Anticoncepționalele au nevoie de un mediu uscat și de o temperatură rezonabilă (15-20°C) pentru a nu își schimba starea.
14. Uită de celelalte metode orale de contracepție.
Fiecare folie de pastile va avea indicații clare asupra cazului în care uiți să iei o pastilă sau chiar două. Fie că o iei imediat sau o sari, nu folosi pastila de urgență absolut niciodată, ci clasicul prezervativ. Concentrația puternică de hormoni va cauza dereglări și efecte adverse.
15. Nu lăsa grijă pastilei pe mai târziu.
Stabilește-ți o oră fixă la care să iei pastila zi de zi. Dacă omiți foarte des să o iei sau o iei la ore foarte diferite, efectul anticontraceptiv este redus.
Citește și:
Trebuie să le introduci în dieta ta! Alimente ce conțin complexul de B-uri, vitamine importante organismului
Foto: Arhiva ELLE