Lucruri de care trebuie să ții cont înainte să iei suplimente cu colagen

Suplimentele cu colagen par să fie soluția minune privind îmbunătățirea aspectului pielii și nu numai, dar știai că acestea pot avea și efecte adverse?

Lucruri de care trebuie să ții cont înainte să iei suplimente cu colagen

Pe lângă acțiunea lui de a ține departe primele semne ale îmbătrânirii, colagenul are mult mai multe efecte asupra organismului nostru, precum îmbunătățirea articulațiilor, iar azi îți vorbim despre suplimente cu colagen. 

Dacă ți-ai propus să iei suplimente cu colagen, trebuie să îți spunem că rezultatele nu vor apărea peste noapte. Mai multe studii au arătat că persoanele care au luat au sesizat o elasticitate și hidratare la nivelul pielii după 8, până la 12 săptămâni după consumarea acestor suplimente.

E important să discuți cu un medic despre motivul pentru care îți dorești să iei suplimente cu colagen pentru că, în realitate, acestea nu pot avea un impact semnificativ asupra sănătății sau aspectului pielii tale. De asemenea, dacă îți dorești să crești producția de colagen din corpul tău, specialiștii te sfătuiesc să mănânci alimente bogate în vitamina C, A, cupru și prolină pentru că vor suplimenta formarea de colagen.

1. Te poți simți balonată

Stacy Chimento, dermatolog certificat la Riverchase Dermatology, spune că unele persoane se pot simți balonate în urma suplimentelor cu colagen, iar acest lucru are legătură cu faptul că acizii descompun colagenul din suplimente. Partea bună este că senzația va trece relativ repede pentru că face parte din procesul digestiv. 

2. Te poți confrunta cu alergii dacă iei suplimente cu colagen

Dacă ai alergii la anumite alimente, suplimentele care conțin colagen ar putea să nu fie potrivite pentru tine. Unele suplimente cu colagen conțin fructe de mare sau ouă, deci ar trebui să se acorde atenție la acest aspect, spune dr. Chimento. Colagenul poate fi extras din pește precum codul sau macroul sau din membrana din coaja de ou. Printre reacțiile adverse ale alergiilor se numără erupțiile cutanane, iar dacă ți se întâmplă asta după ce ai luat un supliment care conține colagen, ar trebui să consulți de îndată un alergolog. Reacțiile alergice grave pot duce la dificultăți respiratorii. Din fericire, există și variante ale suplimentelor cu colagen vegane, făcute din ingrediente precum alge.

3. Ingredientele necunoscute din suplimentele cu colagen pot cauza probleme

Înainte de a lua orice supliment pe bază de colagen, trebuie să citești cu atenție lista de ingrediente, pentru a te asigura că acestea nu îți provoacă alte probleme de sănătate. Discută în prealabil cu medicul tău pentru că îți poate recomanda anumite suplimente cu colagen care ți se potrivesc.

4. Diareea și constipație sunt alte efecte secundare

Diareea și constipația se află pe lista efectelor secundare ale suplimentelor cu colagen. În cazul în care sistemul gastrointestinal se confruntă cu o perioadă dificilă de asimilare a suplimentelor, ar fi un semn să iei mai puține sau chiar să renunți la ele.

5. Combinația dintre suplimente cu colagen și alte medicamente

Consultarea cu medicul privind suplimentele alimentare este esențială pentru că acestea pot provoca anumite afecțiuni în combinație cu alte medicamente pe care le iei. Dacă ai probleme digestive, absorția completă a ingredientelor active din medicamente poate interacționa cu suplimentele cu colagen.

6. Oamenii de știință nu știu cât de eficiente sunt

Avem o veste proastă pentru tine – oamenii de știință nu cunosc cât de eficiente pot fi suplimentele cu colagen și dacă peptidele din colagen sunt absorbite în modul corespunzător. La modul ideal, colagenul ar fi descompus în aminoacizi și ulterior transformat în colagen, dar nu este clar dacă suplimente au această acțiune. Un studiu care a inclus 805 persoane publicat în Journal of Drugs In Dermatology în 2019 a constatat că, atunci când vine vorba de a ajuta la vindecarea rănilor, îmbătrânirea pielii, elasticitatea, hidratarea și densitatea colagenului din piele, „rezultatele preliminare sunt promițătoare.” Dar, este nevoie de mult mai multe rezultate pentru ca medicii să își dea verdictul și să știe cu certitudine ce rezultate pot avea acestea.

Citește și:
5 sfaturi simple pentru a preveni și combate stresul

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet