Liber la vaccinul împotriva HPV – Ce trebuie să știi despre infecția cu HPV și vaccinare

Începând de la 1 decembrie 2023, femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV, prin prescripţii medicale, cu reducere de 50%, în timp ce fetele și băieții între 11 și 19 ani se pot vaccina gratuit. Ce trebuie să știi despre infecția cu HPV și vaccinare?

Liber la vaccinul împotriva HPV - Ce trebuie să știi despre infecția cu HPV și vaccinare

Într-o lume în care tehnologia medicală avansează rapid, iar informațiile despre sănătate sunt la doar un click distanță, încă ne este ușor să subestimăm puterea unui microorganism invizibil cu ochiul liber, dar cu consecințe imense: Virusul Papiloma Uman, cunoscut mai bine drept HPV. Pentru multe persoane este doar un termen abstract, motiv pentru care specialiștii atrag tot mai mult atenția asupra consecințelor infectării cu HPV.

Dar să încep cu câteva statistici care îți arată de ce e important să știi mai multe despre acest virus, ale cărui tulpini (unele dintre ele) pot contribui decisiv la apariția cancerului de col. Conform Global Cancer Observatory (GCO), în 2020, în Romania au fost diagnosticate 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin. Acesta este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei (7,5%), după cel de sân și colorectal. Apoi, potrivit unui alt studiu publicat în august 2023 în National Institutes of Health, țara noastră se situează pe locul al doilea în Europa în privința ratei mortalității și incidența acestei boli. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția, având la bază statisticile publicate în The Lancet Global Health în luna septembrie a lui 2023, că aproape 1 din 3 bărbați cu vârsta de peste 15 ani este infectat cu cel puțin un tip de papilomavirus uman (HPV) genital, iar 1 din 5 este infectat cu unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cunoscute ca fiind de risc ridicat sau oncogene. Bazându-ne pe astfel de numere, putem să spunem că expresia „nu o să mi se întâmple tocmai mie” își pierde semnificativ din valoare.

Deși în țările din Occident se pune accent de multă vreme pe campanii de vaccinare împotriva HPV-ului încă de la vârsta adolescenței, și în România s-au făcut recent pași importanți în combaterea HPV. Iar de la 1 decembrie 2023, vaccinul este compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19, iar pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani, va fi compensat 50%. O doză necesară pentru imunizare costă în prezent în farmacii aproximativ 650 de lei, iar schema completă de tratament pentru persoanele cu vârste de peste 15 ani presupune 3 doze.

Dar, pentru a înțelege mai bine ce presupune infecția cu HPV, cum ne poate afecta viața, dar și ce metode de prevenire există pentru ca acest lucru să nu se întâmple, am apelat la o specialistă. Dr. Ioana Drăgan, medic ginecolog, mi-a răspuns la o serie de întrebări.

În primul rând, este important să înțelegem ce este HPV-ul și cum îl putem depista. „Infecția cu HPV”, spune medicul, „este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Se presupune că toate persoanele active sexual se vor infecta cel puțin cu o tulpină de HPV. Există aproximativ 50 de tulpini implicate în infecția regiunii ano-genitale și acestea sunt împărțite în tulpini high risk și tulpini low risk. Atribuirea în una dintre cele două categorii se face în raport cu riscul tulpinii de HPV în cauză de a produce cancer de col uterin. De obicei, tulpinile low risk sunt cele simptomatice, ele fiind implicate în apariția condiloamelor vulvo-vaginale la femei sau a condiloamelor peniene și/sau perianale la bărbați. Tulpinile high risk sunt adesea asimptomatice, putând fi diagnosticate doar în cadrul consultului ginecologic prin solicitarea genotipării sau a screening-ului pentru HPV.

Din punct de vedere al consecințelor, infecția cu HPV, mai ales cu HPV high risk, este considerată o problemă majoră de sănătate, cu potențial impact asupra calității vieții. Deși infecția cu HVP, ca majoritatea infecțiilor virale, este autolimitantă și sistemul imunitar înlătură virusul în aproximativ 12 luni, există și infecții HPV persistente, ce pot determina modificări ale celulelor scuamoase cervicale. Inițial aceste modificări sunt minore și deci tratabile, însă neadresate corespunzător, ele pot evolua, ducând în timp la apariția cancerului de col uterin.”

Odată ce virusul a fost depistat în organism, medicul ginecolog stabilește împreună cu pacientul procedura de tratament, în funcție de tipul tulpinii și modificările surprinse în urma examenului Babeș-Papanicolau.

„Screening-ul pentru HPV ar trebui făcut în primii ani după debutul vieții sexuale, odată cu examenul Babeș Papanicolau. Modalitatea de investigare ulterioară a acestor pacienți depinde de modificările surprinse la Babeș Papanicolau și de tipul tulpinii de HPV depistate. În general, infecția cu HPV este autolimitantă și dispare în 12 luni, motiv pentru care, dacă testul Babeș Papanicolau este negativ, putem reevalua pacienta la un an. Dacă însă HPV-ul este persistent, mai vechi de 12-18 luni, atunci se poate impune ca testul Babeș Papanicolau să fie repetat la 6 luni împreună cu o video-colposcopie pentru identificarea leziunilor cervicale și pentru stabilirea tratamentului optim.”, completează Ioana Drăgan.

Riscurile infectării cu HPV tind să fie uneori neglijate, însă specialiștii atrag atenția asupra consecințelor care pot apărea dacă nu mergem periodic la control:

„Contactul sexual reprezintă calea cea mai frecventă de infectare cu HPV și, deși multă vreme s-a crezut că prezervativul te protejează de infecția cu HPV, toate studiile actuale arată că acest contact direct piele/mucoasă infectată este suficient pentru transmiterea infecției virale. Incidența infecției virale este maximă în primii zece ani de la debutul vieții sexuale, deci la categoria de vârstă 15-25 de ani, și odată cu scăderea numărului de parteneri sexuali noi, scade și riscul de a contacta o nouă tulpină virală. Nu în ultimul rând, trebuie precizat că aproximativ 2% dintre femeile care nu și-au început încă viață sexuală sunt HPV pozitive. Se pare că la această categorie calea de infectare este contactul regiunii vulvare, anogenitale, cu pielea sau mucoasa infectată a partenerului sau chiar prin contactul cu diferite jucării sexuale. Infecția cu HPV anogenital este implicat în apariția cancerului penian la bărbați, a cancerului mucoasei anale atât la femei, cât și la bărbați, și în apariția anumitor forme de cancer faringian.”

Deși nu există un medicament specific împotriva infecției cu HPV, se pune foarte mult accent în tratarea acesteia pe sporirea imunității sistemice, astfel încât corpul să aibă resursele necesare să lupte împotriva infecției. Dar există și diferite preparate farmaceutice și dispozitive medicale ce ajută la vindecarea leziunilor cervicale de grad scăzut cauzate de infecția cu HPV, mai precizează dr. Ioana Drăgan: „Pentru sporirea imunității în general recomandăm suplimente și vitamine precum isoprinosina, vitamina C, vitamina D, diferite ciuperci, renunțarea la fumat, sportul, dietă antioxidantă și altele”.

În ceea ce privește prevenirea infectării, dr. Ioana Drăgan subliniază că vaccinul joacă un rol esențial.

„Infecția cu HPV nu poate fi prevenită în totalitate, însă putem preveni infecția cu o parte din tulpinile high risk prin vaccinare. Atâta timp cât o persoană este activă sexual, ea se va expune la toate tulpinile HPV active ale partenerului și, deci, cu fiecare nou partener sexual, riscul de contaminare cu HPV crește exponențial. Este foarte important ca înainte de începerea vieții sexuale, tinerii să se vacineze împotriva HPV, astfel încât, cel puțin din punct de vedere al tulpinilor oncogene, high risk, implicate în cancerul de col uterin la femei și cancerul penian la bărbați, să fie protejați. Vaccinarea HPV la nivel mondial a avut un imact major asupra scăderii incidenței infecției atât în rândul populației tinere, cât și în rândul femeilor și bărbaților adulți, ceea ce a atras după sine o scădere mondială a incidenței cancerului de col uterin la femei, a cancerului penian la bărbați, a cancerului anal și a cancerului faringian. Sunt țări unde uptake-ul vaccinului a depășit 80% din populație, precum Marea Britanie, Danemarca și Australia, și unde incidența cancerului de col uterin a scăzut cu 95-100%.

Gardasil-9, vaccinul pentru HPV ce conține 9 tulpini, este disponibil și în România și el oferă imunitate pe viață pentru tulpinile high risk 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58, care sunt implicate în peste 85% din cazurile de cancer de col uterin și tulpinile low risk, 6 și 11 care sunt implicate în condilomatoza ano-genitală.

Tot ea explică și cât de eficient este vaccinul, dar și în ce etape ale vieții este indicat să îl facem:

„Eficacitatea vaccinului pentru HPV în prevenția leziunilor cervicale de grad înalt și a cancerului de col uterin poate atinge 97-100% dacă vaccinul este administrat înainte de începerea vieții sexuale. Dacă vorbim de un organism HPV-naiv, care nu a fost infectat niciodată cu HPV, atunci eficacitatea vaccinului este maximă, lucru care se reflectă și în scăderea dramatică a cazurilor de cancer de col uterin în țările în care vaccinarea HPV s-a făcut la vârsta de 11-12 ani. Cu cât un organism a fost expus la mai multe tulpini de HPV, cu atât eficacitatea vaccinului este mai scăzută. De asemenea, trebuie precizat că eficacitatea este corelată și cu schema de vaccinare completă, cu toate cele trei doze, conform recomandărilor specifice vârstei. Este important să reținem că vaccinul anti-HPV se poate administra și la femeile care au deja una sau mai multe dintre tulpinile HPV incluse în vaccin, cât și la femeile care au modificări la Babeș Papanicolau. Este, însă, la fel de important să informăm aceste paciente că vaccinul nu constituie tratament împotriva HPV și nici împotriva modificărilor citologice ale testului Babeș Papanicolau.”

Pentru foarte multe femei, infectarea cu HPV este o luptă personală și chinuitoare, iar neglijarea ei poate avea consecințe serioase. Însă, în cele din urmă, datele puse la dispoziție de instituțiile specializate, discuția cu medicul ginecolog și disponibilitatea unui vaccin la scară largă, cu acces gratuit sau la costuri mai scăzute, ne ajută să conștientizăm riscurile și să luăm măsurile necesare înainte să fie prea târziu.

Citește și:
Cum să previi infecția urinară – cele mai eficiente metode

foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet