Latura nevazuta a maternitatii

Daca esti deja mamica, probabil nu te mai impresioneaza deloc povestile despre maternitate, insa daca acest eveniment este in stare de proiect sau nici macar atit, vei fi cel putin surprinsa si cel mult socata de schimbarile pe care le poate suferi organismul tau dupa o sarcina.
 

Anul trecut redactia ELLE a avut parte de un adevarat baby boom si am impresia ca majoritatea colegelor mele au fost insarcinate la un moment dat. Si pentru ca am fost inconjurata de atitea gravide, am remarcat entuziasmul, ingrijorarea si precautia cu care asteptau venirea pe lume a micutului lor. Mincau super-sanatos, beau multa apa si refuzau cu parere de rau sa guste carpaccio, sushi sau alte delicatese din carne cruda. Si desigur, de alcool si tutun nici nu putea fi vorba.


Insa dupa cum urma sa aflu in urma interviurilor pe care le-am luat pentru acest articol, acestea sint unele dintre cele mai insignifiante sacrificii pe care fe­meile le fac de dragul maternitatii. Dar fiind o fina observatoare, am reusit sa ma linistesc intr-o singura privinta, si anume ca, aparent, maternitatea nu este moartea frumusetii. Si din cite am auzit, nici a pasiunii. Marturisesc ca am avut mereu o viziune apocaliptica asupra felului in care graviditatea ne afec­teaza fizicul. Mai exact, imi imaginez ca, dupa sarcina, dintr-o fata trasa prin inel ma voi transforma intr-una cu o burta de somaleza si sini lungi si goi, ca ai femeilor din triburile de pigmei. De aceea, pina acum am corelat in mod natural ideea de a deveni mamica cu un cont de economii dedicat operatiilor estetice de corectie. Si aceasta temere se poate adeveri, mai ales daca iau in considerare proverbul conform caruia „de ce ti-e frica, de aia nu scapi'. Insa maternitatea presupune multe alte schimbari care survin atit in timpul perioadei de gestatie, cit si dupa aceea, pe care o fata ca mine (care nu are nici macar o prietena cu copil) nu le-ar fi putut banui niciodata.


„Sarcina reprezinta pentru mama o suprasolicitare la care aceasta se adap­teaza printr-o serie de modificari hormo­nale ale tuturor organelor si sistemelor. Insa schimbarea cea mai vizibila este cresterea in greutate. Aceasta poate fi mai mare sau mai mica, in functie de constitutia femeii respective, de stilul de viata, de obiceiurile alimentare sau chiar de dorinta de a nu face din sarcina o boa­la. Apar modificari ale centrului de greutate datorita pozitionarii uterului gravid, cu accentuarea lordozei si, in compensare, se manifesta cifoza. In acest context nu este indicata incaltamintea cu toc sau surplusul de kilograme, tocmai pentru a dimi­nua accentuarea acestor probleme. Dar toate aceste lucruri nu prezinta riscuri in contextul unei sarcini normale. Alte semne care le sperie pe tinerele mamici sint modificarile tegumentare: hiperpigmentatia din re­giunea mameloanelor, a vulvei, a anusului si liniei albe, dar mai ales cloasma gravidica (hiperpigmentarea fetei) si vergeturile. In general, hiperpigmentarile se retrag dupa nastere, in timp ce vergeturile se diminueaza si se albesc. Dar singerarea gingiilor, greturile de dimineata, starile de irascibilitate si nevoia acuta de afectiune sint niste efecte ale graviditatii care te pot speria in prima instanta, daca esti femeie, si te pot pune pe fuga, daca esti barbat', povesteste dr. Doina Mihailescu, medic specialist in obstetrica-ginecologie in reteaua privata de sanatate Regina Maria.


Acestea sint schim­barile previzibile des­pre care ne-au povestit mamele noastre si care sint descrise in ama­nunt in toate cartile pentru gravidute. Dar pen­tru ca sarcina este o perioada de tran­zitie, nimeni nu se alar­meaza la depistarea lor decit, poate, intr-o prima faza. Insa ceea ce este cu adevarat interesant din punctul meu de vedere sint modificarile cu care ramii pe viata, de indata ce te poti numi mama.

„In prima faza, evident scade libidoul, la care se adauga modi­ficarile bruste de dispozitie. Dar vestea buna e ca toate aceste neplaceri trec odata cu nasterea si terminarea lauziei. Insa o parte din transformari se pastrea­za o perioada mai indelungata sau definitiv: ex­cesul pon­deral, modificarea ma­su­rilor hainelor sau a in­cal­­ta­rilor, modifica­rea consisten­tei sini­lor, o consistenta mai sca­zuta a tesuturilor sau ca­­derea exa­ge­­rata a pa­ru­lui', spune dr. Monica Pandrea, medic pri­mar obstetrica-ginecologie in cadrul Centrului Me­dical Focus. Si conform mamelor care mi-au istorisit povestile lor (unele dintre ele rugindu-ma sa le cenzurez numele din motive lesne de inteles), asta nu este chiar tot. Pentru ca furtuna hormonala care se pe­tre­ce in organismul nostru in timpul sarcinii poate avea uneori rezultate im­pre­vizibile.
 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet