Daca esti deja mamica, probabil nu te mai impresioneaza deloc povestile despre maternitate, insa daca acest eveniment este in stare de proiect sau nici macar atit, vei fi cel putin surprinsa si cel mult socata de schimbarile pe care le poate suferi organismul tau dupa o sarcina.
Anul trecut redactia ELLE a avut parte de un adevarat baby boom si am impresia ca majoritatea colegelor mele au fost insarcinate la un moment dat. Si pentru ca am fost inconjurata de atitea gravide, am remarcat entuziasmul, ingrijorarea si precautia cu care asteptau venirea pe lume a micutului lor. Mincau super-sanatos, beau multa apa si refuzau cu parere de rau sa guste carpaccio, sushi sau alte delicatese din carne cruda. Si desigur, de alcool si tutun nici nu putea fi vorba.
Insa dupa cum urma sa aflu in urma interviurilor pe care le-am luat pentru acest articol, acestea sint unele dintre cele mai insignifiante sacrificii pe care femeile le fac de dragul maternitatii. Dar fiind o fina observatoare, am reusit sa ma linistesc intr-o singura privinta, si anume ca, aparent, maternitatea nu este moartea frumusetii. Si din cite am auzit, nici a pasiunii. Marturisesc ca am avut mereu o viziune apocaliptica asupra felului in care graviditatea ne afecteaza fizicul. Mai exact, imi imaginez ca, dupa sarcina, dintr-o fata trasa prin inel ma voi transforma intr-una cu o burta de somaleza si sini lungi si goi, ca ai femeilor din triburile de pigmei. De aceea, pina acum am corelat in mod natural ideea de a deveni mamica cu un cont de economii dedicat operatiilor estetice de corectie. Si aceasta temere se poate adeveri, mai ales daca iau in considerare proverbul conform caruia „de ce ti-e frica, de aia nu scapi'. Insa maternitatea presupune multe alte schimbari care survin atit in timpul perioadei de gestatie, cit si dupa aceea, pe care o fata ca mine (care nu are nici macar o prietena cu copil) nu le-ar fi putut banui niciodata.
„Sarcina reprezinta pentru mama o suprasolicitare la care aceasta se adapteaza printr-o serie de modificari hormonale ale tuturor organelor si sistemelor. Insa schimbarea cea mai vizibila este cresterea in greutate. Aceasta poate fi mai mare sau mai mica, in functie de constitutia femeii respective, de stilul de viata, de obiceiurile alimentare sau chiar de dorinta de a nu face din sarcina o boala. Apar modificari ale centrului de greutate datorita pozitionarii uterului gravid, cu accentuarea lordozei si, in compensare, se manifesta cifoza. In acest context nu este indicata incaltamintea cu toc sau surplusul de kilograme, tocmai pentru a diminua accentuarea acestor probleme. Dar toate aceste lucruri nu prezinta riscuri in contextul unei sarcini normale. Alte semne care le sperie pe tinerele mamici sint modificarile tegumentare: hiperpigmentatia din regiunea mameloanelor, a vulvei, a anusului si liniei albe, dar mai ales cloasma gravidica (hiperpigmentarea fetei) si vergeturile. In general, hiperpigmentarile se retrag dupa nastere, in timp ce vergeturile se diminueaza si se albesc. Dar singerarea gingiilor, greturile de dimineata, starile de irascibilitate si nevoia acuta de afectiune sint niste efecte ale graviditatii care te pot speria in prima instanta, daca esti femeie, si te pot pune pe fuga, daca esti barbat', povesteste dr. Doina Mihailescu, medic specialist in obstetrica-ginecologie in reteaua privata de sanatate Regina Maria.
Acestea sint schimbarile previzibile despre care ne-au povestit mamele noastre si care sint descrise in amanunt in toate cartile pentru gravidute. Dar pentru ca sarcina este o perioada de tranzitie, nimeni nu se alarmeaza la depistarea lor decit, poate, intr-o prima faza. Insa ceea ce este cu adevarat interesant din punctul meu de vedere sint modificarile cu care ramii pe viata, de indata ce te poti numi mama.
„In prima faza, evident scade libidoul, la care se adauga modificarile bruste de dispozitie. Dar vestea buna e ca toate aceste neplaceri trec odata cu nasterea si terminarea lauziei. Insa o parte din transformari se pastreaza o perioada mai indelungata sau definitiv: excesul ponderal, modificarea masurilor hainelor sau a incaltarilor, modificarea consistentei sinilor, o consistenta mai scazuta a tesuturilor sau caderea exagerata a parului', spune dr. Monica Pandrea, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Centrului Medical Focus. Si conform mamelor care mi-au istorisit povestile lor (unele dintre ele rugindu-ma sa le cenzurez numele din motive lesne de inteles), asta nu este chiar tot. Pentru ca furtuna hormonala care se petrece in organismul nostru in timpul sarcinii poate avea uneori rezultate imprevizibile.
„Dupa nastere mi-a cazut parul masiv, apoi mi s-a regenerat mai ondulat. De fapt, ondulat este mult spus… Nu am cirlionti inelati si frumosi, ci pur si simplu imi sta intr-un mod ciudat. Nu e nici drept, nici buclat', imi povesteste Monica, frustrata de faptul ca acum, daca nu este coafata, trebuie sa-si poarte parul in coada. Mi-a trecut la un moment dat pe la ureche si faptul ca interpreta de muzica populara Sofia Vicoveanca ar fi avut parte de o surpriza asemanatoare dupa ce a nascut, si anume ca ar fi avut parul cret si i s-a indreptat. Asa ca mi-am luat inima in dinti si am sunat-o. Dar pentru ca mi s-ar fi parut ridicol sa o chestionez direct despre acest zvon, mai ales in conditiile in care s-ar fi dovedit nefondat, am intrebat-o daca a observat vreo shimbare fiziologica dupa ce a nascut. „Da, am suferit o modificare care m-a afectat foarte mult: vocea mea a coborit cu o terta! Din cite am inteles, acest fenomen se intimpla foarte rar. Am crezut ca innebunesc! Asa incit a trebuit sa-mi schimb costumul de scena – de la portul de fata tinara cu flori in par, am trecut la cel alb-negru, potrivit unei femei mature de la munte, ca sa corespunda cu noul meu glas', mi-a povestit doamna Sofia. In cele din urma am intrebat-o daca i s-a indreptat parul si mi-a raspuns ca nu a patit nimic de genul asta. Sper ca intrebarea mea nu i s-a parut chiar atit de penibila (desi ma indoiesc).
„Am avut o sarcina fara probleme, in schimb dupa ce am nascut am constatat ca mi-a crescut piciorul cu un numar, iar gitul mi-a fost decorat de o minunata salba… de negi', imi povesteste o cunostinta. Medicii specialisti mi-au spus ca atit dezvoltarea osaturii, cit si regenerarea parului si a pielii sint niste consecinte comune in conditiile in care maternitatea stimuleaza activitatea hormonului cresterii.
Insa ce mi-a povestit o colega de breasla m-a lasat cu gura cascata: „Dupa a doua sarcina mi s-a micsorat piciorul cu un numar si am migrat de la 39 la 38. Ajunsesem sa inot in pantofii pe care ii purtam inainte sa ramin gravida. Este adevarat ca am si slabit intre timp… altfel nu pot sa imi explic fenomenul'. Din cite am aflat, majoritatea viitoarelor mamici asteapta cu infrigurare sa vada daca vor ramine cu vergeturi pe burta dupa ce nasc, insa probabil nici una nu s-ar astepta sa se trezeasca cu o dunga maro de la buric in jos sau cu o pilozitate peste medie. „In timpul sarcinii ma stresa foarte tare ideea ca nu imi pot vedea organele genitale, dar dupa ce am nascut am remarcat ca am ramas cu o dunga maronie pe burta, care, conform colegelor de birou, era vizibila chiar si prin camasa alba! Mai mult, parul de pe abdomen mi-a crescut mult mai lung. Noroc ca este blond…', imi povesteste o verisoara.
Totusi nu toate istoriile post-partum sint asa de descuranjante. Adelina, o mamica de 32 de ani, mi-a marturisit, cu un ton de complicitate, ca in urma nasterii naturale a devenit hiperorgasmica (da, ai citit bine). „Inainte sa nasc, sotul meu trebuia sa efectueze muncile lui Hercule pentru a-mi oferi un orgasm, iar acum se intimpla sa ma bucur de extaz chiar si atunci cind alerg sau cind urc scarile! Asta inseamna ca am o viata sexuala efervescenta chiar si atunci cind el e plecat in delegatii. Acesta este bonusul pe care l-am primit pentru un travaliu de 16 ore, alaturi de iubirea neconditionata pe care baietelul meu mi-o ofera in fiecare zi', imi povesteste Adelina, cu un zimbet intins pe toata fata, in timp ce eu ma intreb daca m-am ingalbenit (de invidie, desigur) si daca ea poate sa-si dea seama de asta cu ochiul liber.
Ulterior am citit ca multe femei declara ca reusesc sa atinga mai des orgasmul dupa ce au nascut si exista mai multe teorii care explica aceasta bucurie. Este posibil sa aiba un cuvint de spus in acest sens fie fluxul circulatiei sangvine care creste in timpul sarcinii in zona genitala si ramine modificat permanent dupa nastere, fie intinderile si contractiile vaginului care se petrec in timpul travaliului ce ne sensibilizeaza peste medie terminatiile nervoase care ne ofera placere.
Una dintre cele mai extaziate mamici pe care le-am cunoscut mi-a povestit ca viata ei s-a schimbat semnificativ in bine dupa ce a nascut. „Pe linga faptul ca m-am lasat de fumat si am inceput sa maninc sanatos din momentul in care testul de sarcina mi-a dat un raspuns pozitiv, am inceput sa fiu mult mai optimista si am realizat ca instinctul matern este extraordinar de puternic. Si nu am privit nici un moment graviditatea ca pe o boala, ci a fost o perioada de care m-am bucurat cu tot sufletul. In toata sarcina m-am ingrasat doar opt kilograme, pe care le-am dat jos fara efort. Travaliul meu a durat doua ore si la citeva saptamini dupa nastere parul mi s-a indesit si a devenit stralucitor, unghiile au devenit mai puternice ca niciodata, iar tenul meu luminos, ca in reclamele la suplimente nutritive. Insa, lasind la o parte toate aceste detalii, nimic pe lumea asta nu ma bucura mai mult decit diminetile in care primul lucru pe care il vad e zimbetul fetitei mele. Ea doarme in pat cu mine citeodata (pentru ca alaptez) si atunci cind se trezeste inaintea mea nu zice nimic… doar ma priveste zimbind dulce', imi spune Oxana, zimbind si ea.
Recunosc ca aceasta marturisire a provocat o reactie in lant si mi-a smus chiar si mie un zimbet, in timp ce vizualizam aceasta scena. Mai mult, m-a facut sa sper din tot sufletul ca atunci cind va fi momentul, ma voi simti la fel de norocoasa, indiferent de ce as pierde sau as cistiga pe drumul maternitatii.
Lavinia Gogu
Foto: Guliver