Deși există un risc de infectare atunci când practici activități în aer liber, nu toate acestea sunt la fel. Care sunt cele mai riscante și care sunt cele pe care le poți continua liniștit?
Odată cu relaxarea din mai multe țări, oamenii se întorc spre activități în aer liber pentru a fi împreună, sperând că numai faptul că sunt afară diminuează riscurile de a se infecta cu noul coronavirus. Și este adevărat, riscurile sunt mult diminuate în aer liber, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să fim prudenți și când ne aflăm afară, în natură. Și cu atât mai mult în exterior, în orașe.
Ipoteza a fost confirmată de Anthony Fauci, epidemiologul american care conduce comisia care gestionează criza provocată de coronavirus, medic aflat deseori în conflict cu administrația Trump care, din punctul său de vedere, se dovedește imprudentă în stabilirea a noi și noi măsuri de relaxare. Totuși acesta, într-o adresă către Congresul american, a spus că întâlnirile cu ceilalți, prieteni și rude, în aer liber, sunt o variantă mult mai bună decât întâlnirile în exterior.
Și Marcus Plescia, MD, MPH, de la Association of State and Territorial Health Officials, e de acord că rata de infectare cu coronavirus scade mult în exterior. „Când ești afară aerul se mișcă și probabilitatea e mult mai mare ca stropii eliminați de o persoană să se disipeze în mediu. Când ești afară, e mult mai simplu să păstrezi distanța. Vreau să fie clar, doar pentru că ești afară nu înseamnă că ai eliminat riscul de a contracta virusul. Dar să fii afară înseamnă că ai un risc mai mic.”
În acest caz, oamenii care abia așteptau să își reia anumite activități în aer liber nu pot decât să se bucure. Însă nu toate activitățile sunt la fel. Dr. Marcus Plescia le-a clasificat pe câteva dintre ele, în ordinea riscurilor.
Dr. Plescia spune că riscurile sunt reduse de faptul că ești afară, dar că ele există. „Problema e că ești la o terasă ca să bei ceva, deci e destul de greu să porți o mască. Dacă activitatea devine aglomerată și fiecare vrea să își comande ceva de băut, e greu să menții distanța. Și apoi, dacă ești aproape de cineva și vorbești cu el, mai ales dacă acea persoană strănută sau tușește, atunci te expui unui risc semnificativ.”
Una dintre cele mai plăcute activități în aer liber vara este să mănânci la o terasă, însă și aceasta vine la pachet cu o doză de risc. Dr. Plescia arată că restaurantele fac o treabă mai bună în a gestiona numărul de oameni de pe terase, dar și pentru că ai personal care te servește direct la masă. „Însă tot avem problema oamenilor așezați mult mai aproape decât limita recomandată. Așa încât există potențialul de a avea transmitere de la o persoană pe care o cunoști. De obicei, mesele sunt separate de distanțe mai mari ca să nu existe riscuri de infectare de la persoanele aflate la masa alăturată.” În cazul meniurilor sau al tacâmurilor, medicul spune că acestea nu pot fi considerate surse semnificative de infectare, dat fiind că virusul se transmite mai ales prin stropii eliminați la respirație, vorbire, tuse sau strănut.
Deși e sezonul perfect pentru astfel de activități și poți presupune că aceste locuri nu sunt cele mai aglomerate, tot trebuie să fii precaut și să le eviți, mai ales în weekend, în lunile dedicate vacanțelor. Însă aceste locuri, din cauza sentimentului fals de siguranță pe care îl generează, sunt și cele în care oamenii tind să fie mai puțin prudenți. Poți să nici nu-ți dai seama când te apropii prea tare ca să vorbești cu un cunoscut pe care nu l-ai mai văzut de multă vreme, sau pur și simplu să uiți că e nevoie să păstrezi distanța chiar și aici.
Este clar că, dintre cele mai multe activități în aer liber, sportul este printre cele mai sigure, mai ales dacă îl practici individual – dacă alergi, de exemplu, șansele sunt minime să contractezi virusul. Riscurile cresc, evident, atunci când faci sport alături de alții, oricât de sănătoși și de plini de vitalitate ar părea la prima vedere. Nu trebuie să uiți că multe dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt asimptomatice, așa încât menține o distanță de siguranță față de antrenor sau de ceilalți participanți la activitățile sportive pe care le practici. Ia în considerare și faptul că sportul te face să respiri mai intens decât în mod normal, și atunci distanța este cu atât mai recomandată.
Ca în cazul oricăror activități în aer liber, e mai puțin riscant să mergi la piață. Dar, ca în orice fel de aglomerație, e bine să iei măsuri de precauție. Și, pentru că distanțarea este mai puțin probabilă într-o piață, purtarea măștii ar trebui să fie de la sine înțeleasă. De asemenea, ar trebui să ajungi la piață știind foarte bine ce cauți, astfel încât să îți limitezi timpul petrecut acolo. Și, desigur, nu uita că piața este un loc unde ai șanse foarte mari să atingi obiecte pe care le-au atins și alți oameni, așa că trebuie să te speli pe mâini sau să folosești temeinic dezinfectantul.
Dacă fotbaliștii trebuie să stea izolați în cantonament și să fie testați periodic pentru a juca fără public, îți dai seama că, dintre toate acele activități în aer liber pe care ai de gând să le practici, aceasta implică cele mai mari riscuri. Când e vorba de apropiere și/sau de contact, și, pe deasupra, și de respirație necontrolată, de la efort, riscurile cresc semnificativ. Încearcă să le eviți cu totul.
Foto: arhiva ELLE