Președintele Klaus Iohannis a anunțat când poate începe vaccinarea anti coronavirus în România, într-o conferință de presă susținută în ziua în care țara a înregistrat un nou record de infectări.
Klaus Iohannis a anunțat când estimează că va începe campania de vaccinare, într-o conferință de presă ținută în ziua în care România a înregistrat cel mai negru bilanț de la debutul pandemiei de coronavirus – 7.733 de cazuri noi de infectare în 24 de ore. Declarațiile sale au venit după o întâlnire cu responsabilii de gestionarea epidemiei, la care au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful DSU Raed Arafat, Ionel Oprea, secretar de stat care coordonează DSP București, dar și specialiști în domeniu precum Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, medicul Andreea Moldovan, directoarea spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, și Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.
Astfel, președintele Iohannis a anunțat care este modul în care va ajunge vaccinul în țările Uniunii Europene.
„Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial și a capacității destul de reduse de producție, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat. Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor. Toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe. Primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme, trebuie să fie foarte clar, în primăvară. Vrem să ne asigurăm că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și siguranță și că se respectă toate reglementările internaționale.”
De altfel, Klaus Iohannis a anunțat și că a discutat cu Nelu Tătaru modul în care se va desfășura campania de vaccinare în România. „Ministrul sănătății mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare anti-Covid în România, platformele de vaccinuri, cadrul legal, modul în care va fi organizat și va funcționa programul național și etapele de vaccinare, precum și rețeaua de stocare și distribuție.”
De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat și că, pentru ca vaccinarea să se desfășoare corespunzător și eficient, este nevoie de implicarea personalului medical, care ar avea datoria să se informeze corect în această privință. „Noul vaccin are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare. Fiind o problemă de importanță majoră, fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregăti și a se informa corect, în vederea acestui proces de vaccinare.”
Foto: arhiva ELLE