E ora 4 dimineata si stai cu ochii larg deschisi, ascultind zgomotele din jur. In vreme ce tu iti faci griji pentru cariera, pentru sanatate, pentru viata ta sexuala, pentru traficul de miine si te simti coplesita de oboseala, partenerul tau, care respira rar si profund, este cufundat in lumea viselor. Miine, tu abia vei gasi energie sa cobori din pat, iar el va fi activ, vesel si fericit ca e primavara! Cum pot doi oameni, in aceleasi circumstante, cu acelasi stil de viata, sa reactioneze atit de diferit? De ce unii resimt fiecare schimbare de anotimp ca pe o furtuna, iar altii trec prin ele cu calm si gratie? Explicatia e una singura si se numeste astenia de primavara.
Daca organismul nostru recunoaste perioada de iarna ca un anotimp de conservare, primavara este trezirea la viata. Deci, urmeaza cursul naturii si trezeste-te. Daca poti! Potrivit datelor de la Mental Health Foundation, unul din opt oameni sufera de depresie hibernala si tot atitia de astenie de primavara.
Ambele afectiuni se manifesta printr-o stare acuta de oboseala, lipsa de energie si (ei da, asta chiar ne deranjeaza) o pofta nebuna de mincare. Aceste afectiuni sint complet diferite de depresiile sezoniere (depresia din perioada sarbatorilor de iarna), o problema infinit mai grava, care uneori poate degenera in depresie profunda. Dar daca depresia de iarna este determinata de cantitatea scazuta de lumina solara, in astenia de primavara, dimpotriva, starea de slabiciune generalizata este cauzata de lumina in exces si de variatiile de temperatura, pe care le aduce cu ea primavara.
De cele mai multe ori, insa, astenia nu vine singura, ci insotita de o depresie usoara, care se caracterizeaza printr-o continua stare de tristete si pierderea increderii in sine, un sentiment acut de vinovatie si inutilitate, lipsa interesului pentru activitatile cotidiene (chiar si pentru sex!). Fran Gorman de la Mental Health Foundation explica: „Sintem mult prea obisnuiti cu iarna, cind e intuneric si frig, si, in virtutea inertiei, in loc sa iesim la soare, in aer liber, si sa zburdam ca fluturasii (de acord, comparatia e deplasata, dar tocmai pentru a-ti aduce aminte ca exercitiul fizic este recunoscut a fi cel mai eficient mijloc de tratare a depresiilor, minore sau moderate), ne petrecem majoritatea timpului in spatii inchise. De ce ne miram atunci ca sintem chinuiti de insomnii, ne izolam de oameni si sfirsim coplesiti de un sentiment acut de frustrare?’.
Daca stau sa ma gindesc bine, primavara asta gasesti nenumarate motive sa te simti frustrata. Dupa Sarbatori, abia ai invins acel sentiment ciudat si trist, ca petrecerea s-a incheiat si iata ai ajuns in aprilie, cind Craciunul si Anul Nou sint deja amintiri, cind te apuci asa, din proasta inspiratie, sa numeri lunile pina la urmatoarea vacanta si te cuprinde groaza. In plus, hai sa recunoastem, multe dintre noi ajungem, pe la inceputul lui aprilie, sa realizam efectele poftei noastre de mincare asupra siluetei. Iar kilogramele pe care le-am luat de sarbatori par imposibil de dat jos. E firesc sa-ti pierzi rabdarea, nu?
Apoi mai e si acel purgatoriu al autoimpuselor „new years resolutions’. Prea putini dintre noi reusim sa ne tinem de tot ce ne-am propus mai mult de citeva saptamini (cu indulgenta). Iar la inceputul primaverii, cind realizam pe deplin ca am esuat, sentimentul de vinovatie ne copleseste, pur si simplu. Ei bine, toate aceste rezolutii de import pot fi abandonate sau aminate pina ce vremea va fi buna, calda, frumoasa si stabila si te vei simti plina de vigoare. Adica pe la jumatatea lui mai.
Momentul adevarului: „Majoritatea problemelor ce ne secatuiesc de energie pe la mijlocul primaverii tin mai mult de propria noastra interpretare’, spune Dr. Anderson, psiholog. „Capriciile vremii nu pot fi schimbate, dar perceptia individului asupra lor este cea care face diferenta. Daca gindesti pozitiv, intreaga ta viata va merge pe aceasta cale. Nu exista nici un medicament pentru asta. Trebuie doar sa faci un efort constient in acest sens.’
Cu acest motto in minte, am colectat de la toti expertii in sanatate, de la ortodocsi alopati la excentrici specialisti in medicina alternativa, cele mai eficiente sfaturi pentru a te inarma cu un arsenal imbatabil de tips-uri, pentru ca astenia sau depresia de primavara sa fie invinsa o data pentru totdeauna.
Cere sfatul medicului
Te simti obosita, complet stoarsa de energie si deprimata, dar nu reusesti sa identifici cu precizie motivul acestei stari devastatoare si dezastruoase. „Daca aceste simptome iti afecteaza stilul de viata obisnuit, e nevoie sa consulti un specialist, care sa descopere cauza reala a problemelor tale’, e de parere Kate Cook, specialist in nutritie si life management la Nutrition Coach (o prestigioasa organizatie medicala, cu sediul la Londra). Astenia de primavara nu este o boala propriu zisa, dar este un simptom suficient de neplacut pentru a-ti intoarce viata pe dos. In plus, exista riscul ca aceasta simptomatologie sa se datoreze unei afectiuni mai serioase (tuberculoza pulmonara, hepatita cronica sau cine stie). „Nu are nici un sens sa te dopezi cu sunatoare sau ginseng. Nu pentru ca nu ar avea efect, ci, dimpotriva: pentru ca ambele plante sint extrem de eficiente in stimularea sistemului imunitar si cresterea nivelului de energie, exista riscul de a interactiona cu o serie de medicamente (antibiotice sau anticonceptionale, de exemplu).’ Si astfel te poti trezi ca, desi ai scapat de depresia de primavara, te-ai ales cu o imensa depresie prenatala.
Invinge astenia de cu iarna
Astenia de primavara nu trebuie confundata nici cu depresia de iarna (care, de obicei, se manifesta printr-o criza scurta, pe o perioada de timp determinata, in care te simti cazuta psihic si fizic), nici cu depresiile usoare (care apar si dispar pe parcursul unui an). Cei care sufera de aceasta afectiune remarca aceleasi simptome la inceputul fiecarei primaveri (somnolenta, oboseala, lipsa de energie, iritabilitate). Pentru tratarea lor, Dr. Annabel Bentley, director adjunct la departamentul medical Bupa, recomanda terapia cu lumina (se folosesc lampi speciale, de uz domestic, care reproduc cu exactitate spectrul si intensitatea luminii solare). „Studiile au demonstrat ca acest tratament are succes in 75% din cazuri.’ Foloseste lampa timp de trei-patru ore pentru o sedinta, ori de cite ori ai ocazia, inca de la aparitia primelor simptome. Perioada ideala de utilizare este dimineata, pentru ca in felul acesta dai un impuls producerii de serotonina (stimulat de lumina, creierul secreta serotonina, un hormon care induce o stare de bine, dar alunga somnul) si eviti modificarea tiparului de somn. De asemenea, incearca sa te bucuri de lumina zilei cit mai mult cu putinta, spune Dr. Bentley. Chiar daca afara e frig, innorat sau umed, in pauza de prinz, in loc sa stai inchisa in birou, fa o plimbare scurta, iar cind lucrezi, trage perdelele la o parte.
Regleaza-ti tiparele de somn
„Iarna, zilele mai scurte ne fac mai somnorosi, iar primavara, imediat ce zilele se maresc, sintem chinuiti de insomnii’, spune Dr. Chris Idzikowski, director la Edinburgh Sleep Center. „Motivul este modificarea echilibrului serotonina-melatonina (hormonul care induce somnul). Persoanele care de obicei dorm profund si bine, se adapteaza cu usurinta. „Ceilalti intra in tiparul hibernal de somn (o perioada de somn profund, urmata de o perioada de veghe prelungita, apoi din nou o perioada de somn, din care le e aproape imposibil sa se trezeasca). Dupa o astfel de noapte ai senzatia ca ai dormit prost, iar acest sentiment devine cu atit mai chinuitor cu cit te ingrijorezi mai mult. Cum poti sparge cercul vicios? Dr. Idzikowski recomanda sa fii cit mai activa dupa-amiaza si sa-ti programezi antrenamentul fitness pentru intervalul orar 18-20, sa stai treaza pina seara tirziu, cu lumina aprinsa, pentru a ajuta organismul sa se adapteze trecerii la orarul de vara.
Page: 1 2