Partea trista este ca multi oameni habar nu au si nici nu banuiesc ca simptomele pe care le indura indica o posibila intoleranta la gluten. Vechiul meu prieten, Stefan, a devenit chef-ul gastii, spre norocul nostru, de cand a inceput sa gateasca acasa pentru ca tine un regim special, odata ce a realizat ca nu tolereaza glutenul. I-a luat mult timp sa mearga la doctor, una la mana, si apoi, doi la mana, sa accepte modificarile atat de drastice, care ii amenintau mesele copioase. Dar de patru ani e alt om si a devenit atat de responsabil cu tot ce consuma, ca e de nerecunoscut. A renuntat de tot la gluten si si-a reinventat stilul de a manca, radical! El a fost primul „caz, iar in ultimii doi ani am inceput sa aud tot mai des vehiculandu-se acest diagnostic de intoleranta la gluten.
Glutenul, pentru cine nu stie, este o substanta proteica intalnita in cereale – grau, orz, secara. Acesta este folosit in produse de panificatie, patiserie, fainoase si alte alimente, ca pastele, pentru ca este un supliment proteic, retextureaza anumite alimente, fiind un bun liant si aromatizant. Problema e ca glutenul nu „rezoneaza bine cu toata lumea si poate crea adevarate probleme.
Dintre fractiunile glutenului, aflam de la Laboratoarele Synevo ca gliadinul reprezinta cel mai toxic component si se gaseste in grau. Lipsa energiei, problemele gastrointestinale (balonarea, crampele, constipatia sau diarea) sau de piele (acneea) daca se prelungesc, sunt semne pe care nu trebuie sa le ignori. Fa-ti analize de intoleranta! Boala celiaca, alergia la grau sau sensibilitatea non-celiaca sunt cele trei conditii medicale care definesc intoleranta la gluten. Din pacate, nu este vorba doar de un termen la moda cu o dieta trendy, fara gluten! E adevarat ca este ceva mai nou, dar se pare ca un regim lipsit de gluten imbunatateste cu adevarat problemele gastrointestinale si se impune obligatoriu, ca stil de alimentatie permanent, persoanelor care sufera de boala celiaca, acestea netolerand, sub nici o forma, glutenul, nici macar in cantitati mici – si asta pe durata intregii vieti. Dar nu este obligatoriu sa suferi de aceasta boala pentru a nu tolera bine glutenul.
Peste cinci procente din populatia globului sufera de diverse forme de sensibilitate la aceasta proteina, iar dieta gluten-free, odata incurajata si de nutritionisti, este urmata de cat mai multe romance – si spun romance pentru ca femeile sunt mai receptive in ce priveste imbunatatirea si diversificarea stilului alimentar decat sunt partenerii nostri. Harvard Medical School Publications spune ca doar 300.000 de americani au fost diagnosticati cu boala celiaca. Totusi, multa lume care nu sufera de aceasta boala adopta o dieta fara gluten.
Boala celiaca (numita si sprue celiac, enteropatie glutenica sau enteropatie gluten-sensibila) este o afectiune inflamatorie digestiva cronica ce afecteaza mucoasa intestinului subtire si poate fi depistata prin probe de sange, diagnosticul confirmandu-se pe baza unei biopsii a mucoasei intestinale. Laboratoarele Synevo spun ca femeile sunt de doua-trei ori mai afectate decat barbatii. Afectiunea este declansata de gluten si are fete urate, de la diaree sau constipatie la oboseala acuta, dureri de cap, lipsa de concentrare sau chiar subnutritie cauzata de incapacitatea organismului de a absorbi minerale si vitamine.
Odata instalata, ea nu mai dispare niciodata – e posibil ca anticorpii si simptomele bolii sa fie eliminate, insa acestea reapar rapid atunci cand se reia consumul cerealelor cu spic. Nu demult, s-a constatat ca aceasta boala este una dintr-o serie de probleme cauzate de gluten, cum ar fi si sensibilitatea non-celiaca. Aceasta are simptome similare, reactionand la proteina gluteica, dar fara a ameninta intestinul – aceasta conditie afecteaza milioane de oameni, dintre care foarte putini au intuit ca este vorba de intoleranta si au recurs la o dieta fara gluten! Putini, dar suficienti cat sa se duca vorba asupra eficientei acestui regim alimentar.
Page: 1 2