Sunt câteva informații esențiale despre vaccinare pe care trebuie să le știi înainte de a te imuniza împotriva coronavirusului, cu atât mai importante dacă suferi de anumite afecțiuni sau dacă ai un istoric de reacții alergice. Pentru că e bine mereu să iei decizii informate, iată ce trebuie să știi înainte de a te vaccina.
Știm deja că anumite afecțiuni predispun la dezvoltarea unor forme mai grave de Covid-19, iar printre ele se remarcă diabetul. Ce trebuie să știi acum este că persoanele care suferă de diabet se pot vaccina în siguranță cu oricare dintre vaccinurile disponibile în acest moment în România – atât vaccinul Pfizer, cât și cel produs de Moderna, dar și cel realizat în colaborare de Oxford și AstraZeneca, pot fi administrate indiferent de tipul de diabet de care suferi, lucru demonstrat de faptul că studiile clinice au inclus și persoane cu diabet. Este important ca acestea să își monitorizeze cu atenție glicemia după vaccinare.
O altă categorie de persoane care se pot vaccina împotriva coronavirusului sunt cei care suferă de boli autoimune. Autoritățile recomandă ca aceștia să consulte medicii specialiști înainte de vaccinare, pentru că le pot oferi informații esențiale despre starea lor de sănătate la momentul inoculării, deoarece vaccinarea nu e indicată pentru persoanele în cazul cărora boala se află în plină evoluție. Cu toate acestea, vaccinarea este recomandată, deși nu au fost realizate studii specifice pe astfel de pacienți. În cazul celor care iau tratament cu imunosupresoare sau imunomodulatoare, este posibil ca acestora să li se recomande să amâne rapelul.
Informații esențiale despre imunitatea la coronavirus
Imunitatea la coronavirus se află într-un punct maxim la aproximativ o săptămână după rapel – acesta fiind administrat la trei săptămâni după administrarea vaccinului Pfizer, la 28 de zile după vaccinul Moderna și la două luni după vaccinul AstraZeneca.
Încă nu există date care să confirme cu certitudine cât durează imunitatea obținută prin vaccinare. De asemenea, nu se știe cât durează imunitatea obținută în urma contractării virusului, așa încât și celor care au trecut prin boala Covid-19 li se recomandă să se vaccineze.
De asemenea, nu se știe dacă cei vaccinați sunt feriți doar de forme severe ale bolii, dar pot face forme asimptomatice sau cu simptome ușoare, și, deci, dacă pot transmite virusul – de aceea este recomandat în continuare ca cei care s-au vaccinat să poarte masca de protecție și să evite spațiile închise și aglomerate.
Reacții adverse la vaccin
Ca în cazul oricărui vaccin, pot apărea reacții adverse, iar producătorii au semnalat deja în respectivele prospecte informații esențiale despre acestea. În general ele pot fi locale și nu foarte supărătoare, deși s-au semnalat reacții mai neplăcute după rapel decât după administrarea primei doze, inclusiv în România. În general, acestea dispar în maximum două zile, dar autoritățile recomandă ca ele să fie raportate, fiind ulterior centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică. De asemenea, persoanele vaccinate trebuie să aștepte un sfert de oră după administrarea vaccinului în centrele în care l-au primit, pentru a se asigura că nu vor avea reacții violente imediate, de tipul șocului anafilactic. Până la acest moment nu s-au semnalat astfel de reacții în România, nici în cazul persoanelor cu istoric de alergii. Reacțiile pot fi raportate și către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Strategia Națională de vaccinare prevede și o compensare în cazul reacțiilor adverse majore, care pun în pericol sănătatea sau viața celui care se vaccinează.
Cât de sigure sunt vaccinurile?
Toate vaccinurile împotriva coronavirusului aprobate și utilizate în Uniunea Europeană au trecut prin testările standard de siguranță și eficiență, deși durata lor a fost scurtată, ca răspuns la pandemie, prin suprapunerea unor etape. Cu toate acestea, atât instituțiile internaționale, cât și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România afirmă că vaccinurile aprobate sunt sigure.
Printre alte informații esențiale despre vaccin se numără și aceea că vaccinarea nu este obligatorie: ea trebuie să fie gratuită și voluntară, așa cum arată Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 din România.
Citește și:
DOCUMENT OFICIAL: Schimbări importante pentru românii care se întorc din țările din „zona galbenă’, pentru care se cere carantină
Foto: arhiva ELLE