Infecția cu coronavirus predispune pacienții la tromboze ce pot cauza decesul

Tot mai multe date arată că decesele pacienților bolnavi de Covid-19 au fost cauzate de tromboze. În acest context, în România, pe lângă protocolul standard a fost introdus și un tratament anticoagulant și antiinflamator.

Mai mulți specialiști, atât din țară, cât și din străinătate, au observat că noul coronavirus poate predispune persoanele infectate la o boală trombotică.


Un studiu realizat de o echipă de medici, cercetători şi clinicieni din SUA, ce a fost redactat și urmează să apară în JACC (Jurnalul Colegiului American de Cardiologie), afirmă că infecția cu coronavirus crește riscul persoanelor de a dezvolta tromboză arterială sau venoasă. De asemenea, aceștia au observat că, un număr mare de pacienți într-o stare gravă sufereau de tromboembolică venoasă.

Dr. Virgil Musta  coordonatorul Secţiei COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş' din Timişoara a descoperit că aceste tromboze instalate la nivelul mai multor organe au dus la decesul pacienților de Covid-19. „S-a remarcat că o mare parte din pacienţi prezintă probleme la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral şi poate şi al altor organe şi că, de fapt, una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele', afirma acesta.


De aceea, un pas important pe care medicii trebuia să îl ia în considerare în acest moment este ajustarea tratamentului. „Pe lângă cocktail-ul de antivirale (Kaletra, Remdesivir, etc), terapiile cu hidroxiclorochină, azitromicină, inhibitorii de IL-6, să fie folosite și medicamente care să asigure stabilizarea endotelială, medicamente antiaterosclerotice, precum statine, pentoxifilină, iar pentru grupele de risc crescut și atunci când nu există contrandicații, aspirină în doză antiagregantă, nu antiinflamatoare, Clopidogrelul (Plavix) și vitamina C. De asemenea, ar trebui introduse în protocoalele de terapie, anticoagularea, uneori cu doze mai mari de anticoagulant decât anticoagularea standard, atunci când statusul pacientului și comorbiditățile o permit', spune Mihaela Andreescu, medic hematolog.

Acest lucru a început să se întâmple în România, mulțumită Dr. Virgil Musta, care a adăugat în protocolul standard și terapia patogenică. Iar cu cât această măsură este luată mai repede, cu atât pot fi evitate complicațiile. „S-a constatat că, cu cât se acţionează mai devreme, cu atât riscul de a se trece în forme grave scade. Şi atunci, am creat acest protocol care, pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante'.


Nu doar persoanele în vârstă sunt predispuse la tromboză, ci și pacienții tineri, infectați cu noul coronavirus.

„De aceea, unele dintre aceste anticoagulante se dau preventiv, altele curativ, în funcţie de nişte parametri. Noi aplicăm deja această schemă de vreo două săptămâni',  a declarat dr. Virgil Musta, potrivit  Agerpres.

CDC afirma într-un document recent că tratamantul cu anticoagulante sau agenţi antiplachetari crește riscul contractării virusului sau al apariției complicațiilor. Însă, cercetarea care va apărea în JACC dezminte acest lucru, afirmând că nu există nicio dovadă în acest sens.


Citește și:
Ce arată studiile despre două tratamente pentru Covid-19 recomandate și în România?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet