Pentru ca vrem sa arati divin, dar sa fii si sanatoasa si relaxata, ne-am gandit sa adunam pentru tine cateva sfaturi de ingrijire, nutritie si well-being. Aplica-le si bucura-te de vara!
E un soare superb afara! Auzi valurile marii cum se sparg de plaja, pescarusii cum tipa si se indreapta catre tine, dar tu, in loc sa te simti o sirena nascuta din spuma apei, te intrebi obsesiv cat de bine arati in ochii celorlalti. Parul tau se asaza la fel de stylish pe cat ai crezut atunci cand ai iesit pe usa? Coapsele tale sunt la fel de ferme pe cat erau dupa ce ai incheiat vizita la salonul tau preferat? Dintii par un sirag de perle, iar tu o diva fara seaman? Sunt intrebarile pe care orice fiica a Evei si le adreseaza intruna in minte, dovedind inca o data ca orgoliul nostru e la fel de fragil ca o vaza de Murano.
Exista nenumarate metode prin care poti sa elimini orice urma de stres, de complex fizic si accese de paranoia care iti pot ruina vacanta si, da, viata. Iti doresti un par cu mai multa stralucire? Trupul tau are tesut adipos in exces? Puterea ta de concentrare scade pe zi ce trece? Sau vrei sa elimini stresul si nevrozele care te fac sa pari cel putin caraghioasa in ochii celorlalti? Citeste mai jos trucurile, sfaturile de nutritie, de wellness si de psiho pe care ELLE ti le recomanda. Te vor ajuta sa-ti creezi o mai buna imagine in ochii tai si ai celorlalti si sa te bucuri mai mult si mai bine de clipele tale de respiro.
Una dintre cele mai mari drame ale femeilor din zilele noastre e declansata de bolile scalpului si de caderea si degradarea parului, cauzate, printre altele, de expunerea necontrolata la soare, de stres, dereglari hormonale sau de o alimentatie defectuoasa. Sunt afectiuni care pot stirbi cel mai mult increderea in sine, atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor, predispuse mai nou la toate formele sinistre de alopecii androgenetice. Inainte sa te panichezi, insa, e bine sa vezi ce anume provoaca degradarea si caderea parului in cazul tau. Poate fi sindromul ovarelor polichistice, ce cauzeaza printre altele secretia excesiva de sebum la nivelul scalpului si al epidermei (de unde si acneea matura), urmata indeaproape de obezitate.
Sau poti suferi de astfel de afectiuni in urma stresului, a unor socuri emotionale puternice, a unei alimentatii necorespunzatoare sau din cauza ca ai utilizat anticonceptionale o perioada lunga de timp. Degradarea parului poate surveni si ca urmare a folosirii excesive a produselor de styling (placi de intins, de ondulat, foehn). In acest caz, putem vorbi de deteriorarea cortexului si ruperea firului pe lungime, fapt care poate fi prevenit cu ajutorul produselor cosmetice profesionale si, totusi, cand nu ar trebui sa ne impacientam? „La fiecare sase-sapte luni, 10% din totalul firelor de par intra in faza de repaos, odata cu incetarea procesului de crestere. Tija firului de par se va desprinde, iar din aceeasi radacina se va forma un nou fir de par. Putem vorbi si despre caderi de sezon, iar primavara si toamna sunt anotimpurile care favorizeaza acest proces.
Ce ai putea sa faci pentru a evita caderea parului? „In pramul rind, limiteaza agresiunile asupra sa: pieptanarile violente, vopsirile incorect efectuate, permanentul, purtarea parului foarte strans. Utilizeaza sampoane de calitate si tratamente special create pentru problema ta. Ai grija la stilul tau de viata, odihneste-te suficient, consuma alimente proaspete, renunta la un stil de viata sedentar si consulta un medic dermatolog daca parul tau continua sa cada. Astfel identifici posibilele cauze care duc la pierderea firelor de par', scrie Geta Voinea.
O alta greseala des intalnita in timpul verii este sa renunti la o alimentatie echilibrata. Indiferent daca asta se intampla din dorinta de a slabi rapid sau doar pentru ca (si aici subscriu) temperaturile ridicate iti taie orice pofta de mincare. Oricum ar fi, nu este o decizie inteleapta sa reduci brusc portiile zilnice. Dupa o dieta drastica te poti alege cu o silueta tripla sau cu o afectiune a stomacului si alte complicatii care nu iti vor face viata mai frumoasa.
In loc sa te aventurezi in regimuri crunte, alege mai degraba o dieta ce se axeaza pe detoxifierea organismului. Un astfel de regim detox va avea ca rezultate refacerea si reinnoirea celulara, cresterea imunitatii si reenergizarea organismului. Consuma pana la sase portii de legume si fructe pe zi, dar sub forma de salate. Nu uita sa adaugi marar, cu efect anticelulitic, si patrunjel, bogat in vitamina C. Incearca sa reduci pe cat posibil consumul de paste, pilaf, cartofi, snack-uri (alege mai curand morcovi, ardei, castraveti, ridichi daca simti nevoia sa rontai intre mese).
Mai mult decit atat, consuma de minimum trei ori pe saptamina peste gras, bogat in acizi omega 3 (somon, macrou, hering). Uleiurile vegetale (de masline, floarea-soarelui, cinepa) sunt recomandate in dieta de vara, fructele oleaginoase crude (migdale, nuci, seminte) bogate in magneziu, vitamina E si indicate pentru mentinerea sanatatii pielii, lactatele cu putine grasimi (cas, urda, sana, iaurt, kefir, lapte dulce) si paine neagra, cu moderatie. O alimentatie echilibrata iti va reda energia, iti va intari organismul, iar combinata cu exercitiul fizic te va ajuta sa diminuezi stratul adipos si sa cresti masa musculara.
Daca nu esti chiar fana infocata a mersului la sala de fitness, cel mai bine ar fi sa apelezi la alte forme de activitate fizica, cum sunt mersul pe jos (si nu plimbarea, fiindca mersul pe jos intr-un ritm alert stimuleaza aparatul cardiovascular) si jogging-ul in parc, dansurile, ciclismul sau inotul. Astfel de sporturi – mai light – iti vor sublinia mult mai delicat musculatura, astfel incat sa nu ai o alura de culturista atunci cand iti inchei antrenamentele. Noua ne plac si aparatele de intretinere fizica ce pot fi instalate chiar acasa, si care ne ajuta in plus sa ne redresam dupa o zi petrecuta la birou.
Dupa cum ne sfatuieste si cardiologul Valentin Fuster, directorul Institutului Cardiovascular al spitalului „Mount Sinai' din New York, sportul este esential pentru sanatatea noastra fizica si psihica si, in plus, este antidotul numarul unu pentru stres. „Miscarea ajuta la depasirea starilor depresive, fiindca provoaca o descarcare de endorfina in creier, care are o actiune euforizanta. In plus, reduce riscul de Alzheimer cu 60%, conform unui studiu realizat la Institutul Karolinska, dupa analiza obiceiurilor si a bolilor a aproximativ 1.500 de barbati timp de treizeci si cinci de ani.'
Miscarea fizica previne totodata osteoporoza, deoarece anumite exercitii intaresc muschii si oasele si reduc riscul fracturilor. Sfatul nostru este sa faci o vizita la medicul cardiolog inainte sa alegi o activitate fizica, acesta fiind cel in masura sa-ti spuna ce activitate fizica poti suporta fara nici un risc. Dintre toate sporturile, inotul pare a fi cel mai recomandat. Este indicat pentru imbunatatirea capacitatii cardio-respiratorii, intarirea musculaturii si pentru oase. In plus, este ideal pentru usurarea durerii si rigiditatii artritei si lombalgiei. Footing-ul este recomandat pentru persoanele care au fost sedentare o perioada lunga de timp si vor sa-si reintre in forma.
Alergatul este ceva mai solicitant si totodata are inconvenientul ca, atunci cand se alearga pe suprafete dure ca asfaltul sau cimentul, riscul de a suferi leziuni pe termen lung este ridicat, fiindca fiecare pas provoaca o presiune asupra articulatiilor. Ca sa reduci riscul accidentarii, foloseste o incaltaminte adecvata si alege sa alergi pe suprafete mai putin dure, cum ar fi drumurile neasfaltate, plajele sau pistele de atletism. Ciclismul este la randul lui recomandabil, dar, la fel ca la mars, trebuie sa rezisti tentatiei de a te plimba. Poti incerca sa folosesti si rolele ca exercitii fizice, fiindca Asociatia Americana a Inimii le considera la fel de benefice pentru organism ca si ciclismul sau marsul. Si o veste si mai buna: mersul cu rolele iti va tonifia fesele mai bine decat celelalte activitati!
Asadar, draga mea, ti-am spus cam care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru ca organismul tau sa fie sanatos, iar tu sa te simti mai atragatoare si mai plina de viata. Si, cu toate astea, n-as putea incheia articolul fara sa-ti spun sa ai grija de tonusul tau psihic. Oricit de workaholica ai fi, evita consumul nervos excesiv fiindca risti sa contractezi o nevroza puternica, chinuitoare si extrem de obositoare pentru ceilalti. Eu insami incerc sa minimalizez pe cit posibil efectele unei nevroze mai vechi care ma obliga sa execut tot soiul de ritualuri absurde inainte sa descind la serviciu. Si crede-ma ca toate aceste fobii, manii si alte gesturi intrate in reflex ma fac sa ma simt al naibii de ciudata in ochii mei si ai celorlalti.
Treci printr-o etapa stresanta? Ai suferit un soc puternic, o concediere, un divort si te zbati intr-o depresie ce nu pare sa se mai sfarseasca? Incearca sa te inconjori, pe cat posibil, de prieteni care sa-ti aduca un plus de energie pozitiva. Razi mai mult, fiindca rasul activeaza sistemul cardiovascular si are un efect benefic asupra organismului. Adopta o atitudine optimista, fiindca astfel te incurajezi pe tine insati sa depasesti momentele grele prin care treci, plimba-te cat poti de mult si nu trata singuratatea ca pe un blestem de care numai tu ai parte. Mediteaza in primul rand si gandeste-te cum ai putea sa schimbi situatia si sa intorci lucrurile in favoarea ta.
Si, poate cel mai indicat, daca esti singura si deprimata, cumpara-ti un animalut de companie (eventual un cocker, fiindca e foarte expresiv si iti da sentimentul ca e alaturi de tine pana la capat) si implica-te in activitati creative. Nu trata lucrurile cu pasivitate fiindca vei avea numai de pierdut. Iar tu trebuie sa-ti incarci bateriile si sa te bucuri cat mai mult de viata, pentru ca e scurta. Dar foarte frumoasa.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Funky beautiful blonde in grey knit hat from Shutterstock