În urma creșterii alarmante de cazuri de coronavirus din ultimele zile, posibilitatea ca starea de alertă să se prelungească după 15 iulie este foarte mare.
În cadrul unei emisiuni la B1 TV, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre prelungirea stării de alertă. Începând din 17 iunie, România a intrat în a doua stare de alertă, iar menținerea ei este „aproape iminentă.” „În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă”, a declarat Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru a declarat că erau pregătite de la 1 iulie anumite măsuri de relaxare, însă în urma creșterii numărului de cazuri de coronavirus, acestea nu au mai fost aprobate. „Suntem într-o stare în care am făcut acele măsuri de relaxare, eram pregătiți de la 1 iulie să mai facem altele, dar evoluția nu ne-a permis. Acestea depind de evoluție, evoluția depinde de sistemul medical, dar și de populație și de agenții economici care trebuie să respecte niște reguli. Sunt niște reguli foarte simple pe care le repetăm de la începutul acestei pandemii”, a spus Nelu Tătaru la B1 TV.
Întrebat dacă este posibilă instaurarea la nivel local a stării de urgență, pentru acele zone care ajung focare de coronavirus, Nelu Tătaru a răspuns că este posibilă în măsura în care o să permită legislația și carantinarea unor anumite regiuni. „În general e mecanismul izolării de care avem nevoie. Acel pacient sau acea familie în izolare își consumă boala în cele două săptămâni, nemergând în mediul său, nu face acea transmitere și se închid focarele. Este o regulă foarte simplă.”
Și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat recent într-un interviu pentru Digi24 că este posibilă impunerea unor restricții în anumite zone. „Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil.”
Foto: Arhiva Revistei ELLE