Ieșirea din carantină: criteriile pe care trebuie să le îndeplinească statele, stabilite de OMS

Ieșirea din carantină este recomandată doar dacă sunt îndeplinite șase criterii esențiale, care să asigure sănătatea publică, avertizează OMS.

Ieșirea din carantină: criteriile pe care trebuie să le îndeplinească statele, stabilite de OMS

Ieșirea din carantină a devenit un fel de vis al tuturor oamenilor de pe mapamond care stau în case de luni întregi (în Asia) și de mai bine de o lună în Europa și Statele Unite. E un subiect despre care se dezbate mult, cu unele țări forțând din rațiuni economice astfel de relaxări ale restricțiilor, și cu altele convinse că vor trebui să mențină restricțiile ca să prevină o răspândire încă mai alarmantă a noului tip de coronavirus.

Însă acum avem, în cele din urmă, și criteriile stabilite de Organizația Mondială a Sănătății pentru ieșirea din carantină. La publicarea ghidului care conține criteriile, directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a ținut să menționeze, pe propriul cont de Twitter: „Unul dintre lucrurile principale pe care le-am aflat în ultimele luni despre Covid-19 este că, cu cât mai repede sunt găsite, testate și îngrijite cazurile, cu atât mai greu va fi ca virusul să se răspândească. Acest principiu va salva vieți și va ușura impactul economic al pandemiei.”

Conform organizației (și bunului simț al fiecăruia dintre noi, care poate să observe asta cu ochiul liber), noul coronavirus a schimbat felul în care trăim aproape complet. Gândește-te numai la faptul că 1,4 miliarde de copii nu mai beneficiază acum de educație așa cum o făceau înainte, mai cu seamă că mulți dintre ei nici nu au auzit măcar de acces la tehnologie de acasă.

La acest moment, cel puțin 82 de state au stabilit măsuri de carantină mai permisive sau mai restrictive. Ca urmare, conform FMI (Fondul Monetar Internațional), economia va scădea cu 3% anul acesta – și acesta este unul dintre principalele motive pentru care statele (dar și populațiile lor) doresc ieșirea din carantină cât mai curând. Însă OMS avertizează că, dacă acest lucru se întâmplă prea curând, consecințele vor fi incalculabile.

„Carantina nu poate fi înlocuită de nimic”, a spus Dr. Mike Ryan, directorul executiv al departamentului pentru urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății, într-o conferință de presă, citat de NPR (National Public Radio din SUA). „Ne vom schimba comportamentele pentru viitorul apropiat”.

Criteriile pentru ieșirea din carantină stabilite de OMS

Așadar, iată care sunt criteriile pentru ieșirea din carantină publicate de OMS.

1. Transmiterea virusului se află sub control.

2. Sistemele de sănătate pot să „detecteze, testeze, izoleze și trateze fiecare caz și sunt capabile să descopere toți contacții săi”

3. Sunt minimizate riscurile în locuri vulnerabile, precum centrele pentru îngrijirea persoanelor vârstnice (care au devenit focare în multe țări, inclusiv în România)

4. Școlile, locurile de muncă și alte locuri esențiale au stabilit măsuri de prevenție

5. Riscul de a importa cazuri noi poate fi gestionat

6. Comunitățile sunt pe deplin educate, angajate și determinate să trăiască într-o normalitate nouă.

CONȚINUT VIDEO ELLE

În legătură cu acest ultim punct, dacă vrei să îți faci o idee cu felul în care îndeplinește România acum aceste criterii și cât de aproape este de ieșirea din carantină, poți doar să te gândești la dezbaterea publică din ultimele zile despre restricțiile reduse pentru cei care sărbătoresc Paștele ortodox. Ca să nu mai vorbim despre faptul că transmiterea virusului este comunitară și în continuă creștere (ceea ce arată că nu bifăm nici punctul 1, că se testează extrem de puțin (o capacitate de până la 6000 de teste pe zi, afirma ieri ministrul Nelu Tătaru), că locurile vulnerabile, precum centrele de dializă sau centrele pentru vârstnici, nu sunt deloc controlate, iar despre școli și locuri de muncă cu măsuri stricte de prevenție nici nu poate fi vorba – numai discuția eternă despre toaletele insalubre din școlile rurale, în care unii elevi chiar au murit, îți arată cum se pot respecta aceste măsuri.

Așa încât, pe măsură ce toată lumea își dorește ieșirea din carantină, iată că am trecut de 2 milioane de cazuri depistate și de 135.000 de morți, așa încât visul acesta poate să mai aștepte.

Citește și:
Cum contribuie un veterinar la sănătatea țării cu cel mai mare procent de testare din lume?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video