Probabil mâncarea te ajută să te relaxezi și să te descarci după o zi haotică, așa că ori golești tot frigiderul, ori nici nu mai aștepți să ajungi acasă și te oprești pe drum la un fast food. Apoi, evident, te simți vinovată și zici că de mâine o să mănânci sănătos. Dar „mâine' nu vine niciodată, căci mereu când te trezești e tot „azi', așa că o iei de la capăt cu obiceiurile nesănătoase.
Eh, ideea e că sentimentul tău de vinovăție se transformă în stres. Mecanismul din spatele nevoii noastre de a mânca atunci când suntem stresate este simplu: când suntem stresate pe o perioadă mai mare de timp, corpurile noastre produc hormonul cortizol. Acest hormon în exces, combinat cu nivelul crescut de hormoni ai foamei, conduce la un apetit exagerat și la diverse pofte, în special pentru grăsime și zahăr.
Cum scăpăm, totuși, de toate aceste pofte? Răspunsul este mai simplu decât ai crede. Sunt cinci metode!
Fă-ți curat în frigider!
Și în sertarul de dulciuri, și în cămară… și oriunde mai depozitezi mâncare! Scapă de toate gustările care, de obicei, sunt sărace în nutrienți și bogate în zahăr. Poate genul acesta de gustări sunt mai la îndemână, dar și imperfecțiunile corpului tău vor deveni la fel de la îndemână ca aceste gustări nesănătoase. Și sunt sigură că nu îți dorești asta, doar acesta e motivul pentru care citești acest articol. Citește pe etichetă și vei rămâne uimită să afli cât de mult zahăr conține chiar și un baton de musli, care chipurile e sănătos.
Începe-ți ziua mâncând corect
Încearcă să mănânci ouă sau avocado la micul dejun. Sunt sănătoase și te vor ajuta să scapi de pofte pe parcursul zilei. Îți vor da toată energia de care ai nevoie.
Hidratează-te
Atunci când suntem stresate, corpul nostru are nevoie să fie chiar și mai hidratat. În loc să bei o băutură energizantă plină de zahăr, poți să îi dai mai mult gust apei, adăugând mentă sau lămâie.
Meditează
Meditația este una dintre cele mai bune metode prin care putem să ne resetam corpul. Convinge-te că te simți bine mâncând sănătos și că nu ai nevoie de zahăr și alte lucruri nesănătoase.
Fă ce îți place!
Ai grijă să faci ce îți place. Și nu te mai simți stresată de lucrurile pe care le ai de făcut, luându-le drept niște responsabilități puse pe capul tău. Fă-ți timp – chiar și 10 minute- să faci ce îți place. Încearcă să pui pasiune în tot ce faci, fără să mai fii pe principiul „oh, la naiba, trebuie să merg și la sală/ să merg și la ședința cu părinții/ să fac și raportul ăla' etc.
Citeste si:
9 moduri prin care poți să îți menții o greutate sănătoasă, fără să te cântărești zilnic
Foto: PR