Hrisca: beneficiile acestui aliment-minune!

Dintre cele mai sanatoase alimente, hrisca este cu adevarat energizanta, nutritiva si are o sumedenie de beneficii pentru sanatatea noastra. Iti spunem mai multe despre hrisca si, in plus, iti recomandam si 3 exemple de retete savuroase.

Hrisca: beneficiile acestui aliment-minune!

Clasificata uneori ca facand parte din familia cerealelor, hrisca este, de fapt,  seminta unei plante si face parte din familia granelor. Un detaliu interesant este ca nectarul acestei plante este utilizat pentru a produce miere.

Atestata cu aproape 8000 de ani in urma, hrisca a devenit din ce in ce mai populara in ultimul deceniu, in special pentru faptul ca nu contine gluten, fiind utilizata chiar la producerea berii fara gluten, si pentru faptul ca detine proprietatile unui produs – minune, astfel fiind promovata de numerosi nutritionisti!

Consumata cu iaurt grecesc si miere sau incorporata in anumite feluri de mancare pentru a inlocui anumite cereale, hrisca aduce o sumedenie de beneficii sanatatii.

Hrisca numara in compozitia sa noua tipuri de amino acizi, inclusiv lizina, responsabila pentru absorbtia calciului, cat si pentru producerea colagenului, elemente vitale pentru sistemul osos.

In plus, o cantitate insemnata de antioxidanti, carbohidrati, fier, zinc si alte minerale si vitamine o recomanda drept un aliment ce nu ar trebui sa lipseasca din regimul alimentar.

Daca ai decis sa renunti la carne, insa iti faci griji ca iti va lipsi aportul necesar de proteine, afla ca acesta iti poate fi asigurat de catre hrisca.

Datorita unui nivelul ridicat de fibre, hrisca va asigura functionarea optima a sistemului digestiv. De asemenea, aceasta va avea grija sa incetineasca ritmul de absorbtie al glucozei, actiune benefica atunci cand incercam sa mentinem cantitatea zaharului din sange la un nivel optim, important pentru cei care sufera de diabet.

Poti consuma hrisca, fara sa te ingrijorezi ca aceasta ar putea fi contaminata cu pesticide sau orice alte substante chimice,  datorita ritmului accelerat de crestere care nu necesita utilizarea acestora.

Continutul ridicat de magneziu iti asigura starea de bine a sistemului tau cardiovascular, regland fluxul constant al sangelui,livrarea nutrientilor si scaderea nivelului presiunii arteriale.

Te sfatuim sa nu eziti sa incerci acest aliment cu o puternica aroma atunci cand este gatit si sa il incluzi in dieta ta alimentara!

 3 retete gustoase cu hrisca

Terci de hrisca perfect pentru micul dejun!

Incearca sa renunti la fulgii de ovaz sau la cereale la micul dejun, inlocuindu-le cu hrisca.

Ingrediente: 2 cani cu apa, 1 cana cu hrisca, ½ de lingurita de sare, 2 linguri de sirop de artar, ½  de lingurita de scortisoara, 1 lingurita de extract de vanilie, ¼ de cana de lapte (poate fi folosit si laptele de soia sau migdale), fructe uscate si/sau proaspete, seminte.

Mod de preparare. Adauga apa, hrisca, sarea, scortisoara, siropul de artar si extractul de vanilie intr-un vas si lasa-l pe foc pana cand fierbe. Lasa compozitia pe aragaz pentru inca 10 minute, pastrand-o la foc mic. Cand hrisca este gata si toata apa a fost absorbita, adauga laptele si continua mixeaza compozitia, pastrand-o la acelasi foc mic pentru alte 10 minute.

In timp ce vasul se afla pe aragaz, poti adauga fructele uscate si semintele. Inainte de a servi acest terci, lasa-l sa se raceasca putin si apoi adauga fructele proaspete, feliate.

Tabbouleh cu hrisca

Tabbouleh este o salata specifica Orientului Mijlociu, iar noi iti recomandam o versiune usor modificata, insa la fel de delicioasa!

Ingrediente: 1 cana cu hrisca, 4 cani cu bulion de legume, 2-3 cani cu patrunjel maruntit, 2 rosii tocate marunt, ½ de castravete tocat marunt, 1 morcov mic, tocat marunt, 2-3 cepe verzi, tocate marunt, 2 catei de usturoi zdrobiti, ½ de cana de suc proaspat de lamaie, 2 linguri de ulei de masline, sare si piper

Mod de preparare. Fierbe bulionul intr-un vas de marime medie. Dupa ce acesta a fiert, adauga hrisca si lasa compozitia sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. Amesteca toate legumele tocate intr-un vas mare si adauga hrisca, dupa ce te-ai asigurat ca ai scurs tot bulionul ramas. Amesteca bine toate ingredientele.

La final adauga sucul de lamaie si uleiul de masline, sare si piper, dupa gust. Pentru a te bucura de savoarea acestui fel de mancare din plin, asteapta 30 de minute inainte de servi.

Clatite cu faina de hrisca

Stim ca adori clatitele, de aceea iti propunem o varianta mai sanatoasa si mai nutritiva a acestui deliciu!

Ingrediente: 3 oua, 3/4 de cana cu faina, ½  de cana de faina de hrisca, 2 cani cu lapte, 1 lingura de zahar, ½ de lingurita de sare, 3 linguri de unt topit

Mod de preparare. Intr-un bol de marime medie, bate usor ouale. Apoi, adauga si restul ingredientelor, amestecand incontinuu. Dupa ce te asiguri ca aceasta compozitie este omogena, acopera bolul si lasa-l la rece pentru cateva ore. Inainte de a face clatitele, lasa amestecul sa stea la temperatura camerei pentru o ora.

Iti recomandam sa servesti aceste clatite cu un amestec de ciuperci usor rumenite si putina verdeata! Delicios!

Foto: Buckwheat in a glass jar, napkin on a wooden boards from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet