Hormonii feminini, un posibil tratament pentru Covid-19

Hormonii feminini estrogen și progesteron sunt testați ca posibile variante de tratament pentru Covid-19, raportează New York Times.

Hormonii feminini estrogen și progesteron sunt testați în studii clinice în SUA de mai multe echipe de medici, ca tratament pentru pacienții care suferă de Covid-19.


Cercetătorii au ajuns la această idee după ce statisticile au arătat că băbații sunt mai adesea afectați sever de Covid-19. Mai multe studii arată că dintre cei internați în secțiile de terapie intensivă, bărbații sunt în procente semnificative mai mulți, dar și mai predispuși să moară în urma simptomelor bolii. Un studiu din Italia, spre exemplu, arată că 82% dintre oamenii internați în secțiile ATI sunt bărbați, iar acest fapt trece peste alți factori agravanți, cum ar fi fumatul. De aceea, medicii au început să se întrebe dacă hormonii feminini ar putea reprezenta un tratament eficient pentru Covid-19.


Medicii din Long Island au început să trateze unii pacienți (bărbați, dar și femei trecute de 55 de ani) cu estrogen, iar de săptămâna viitoare, și medicii din Los Angeles vor demara studii similare, tratând bărbații cu progesteron. Estrogenii sunt hormoni sexuali sau foliculari produși de regulă de organele sexuale, ovar, glandele sexuale feminine. Ei fac parte din grupa hormonilor steroizi care sunt produși în parte și de glanda suprarenală, iar în timpul gestației la mamifere de placentă. Chiar și organul sexual masculin, testiculul, produce în afară de testosteron și cantități mici de hormoni estrogeni. Iar progesteronul este un hormon steroid secretat de corpul galben al ovarului, sau placentă, el fiind numit și luteină.

New York Times a raportat că ambii hormoni pot fi folosiți în siguranță pe perioade scurte de timp, iar participanții la aceste teste sunt avertizați, oricum, de posibilele efecte secundare, precum bufeurile și durerile de sân.


Dr. Sara Ghandehari, pneumolog și specialist ATI la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, a declarat pentru New York Times că „este o diferență mare între numărul de bărbați și cel de femei în secția de terapie intensivă, iar bărbații o duc în mod clar mai rău'. Ea este principala cercetătoare din studiul pe progesteron, cel de-al doilea dintre hormonii feminini investigați ca posibil tratament pentru Covid-19. În spitalul în care lucrează aceasta, 75% dintre pacienții din terapie intensivă și cei intubați sunt bărbați.


Tot Sara Ghandehari a observat că femeile însărcinate, care de obicei au modificări imunitare, dar au niveluri ridicate de estrogen și progesteron, dezvoltă mai degrabă simptome ușoare ale bolii. Asta în vreme ce alți oameni de știință spun că hormonii feminini ar putea să aibă un efect asupra proteinei ACE2, un receptor al celulelor care este folosit de coronavirus ca poartă de intrare în organism.

Alți experți avertizează, însă, că hormonii feminini nu ar avea de-a face cu simptomele mai blânde ale Covid-19, deoarece chiar și femeile aflate la menopauză, care au niveluri reduse de estrogen și progesteron, par să fie mai puțin afectate de boală decât bărbații.


Citește și:
EXCLUSIV: Răzvan Fodor despre aventura Asia Express – Nu de puține ori, am crezut că nu o să ajung până la capăt fără să îmi pierd cunoștința’

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet