Schema de vaccinare 2017 si legea vaccinarii: pro sau contra

Schema de vaccinare 2017 si noua lege a vaccinarii nasc controverse. Am analizat argumentele ambelor parti. Iata despre ce este vorba.

Schema de vaccinare 2017 si legea vaccinarii: pro sau contra

Recent a fost propusa spre dezbatere Legea obligativitatii vaccinarii, ale carei prevederi, alaturi de schema de vaccinare 2017, au incins spiritele in randul parintilor ce vad in vaccin un pericol pentru sanatatea copiilor lor. Am fost pret de doua zile insideri in grupuri de discutii si va relatam opinii pro sau contra vaccinarii.

Ce spune proiectul de lege:

Indiferent ce ai crede despre schema de vaccinare 2017 sau despre oricare alta va fi elaborata in viitor, principalele prevederi ale proiectului de lege tin de obligativitatea respectarii calendarului national de vaccinare de rutina atat pentru copii cat si pentru adulti.
– Parintii ai caror copii nu detin adeverinta care atesta efectuarea vaccinurilor obligatorii eliberata de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare au obligatia prezentarii, in maximum doua luni, a calendarului de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii (schema de vaccinare propusa trebuie sa fie completata in termen de un an de la data admiterii in colectivitate) sau adeverinta contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari (aceste situatii nu sunt detaliate in propunerea de lege).
– Parintii ai caror copii nu au inceput sau au intrerupt calendarul de vaccinare obligatoriu pana la varsta de 18 luni sunt responsabili de neglijare medicala si incalcarea drepturilor copilului.
– Parintii ai caror copii nu au primit vaccinurile corespunzatoare varstei pana la 3 ani sunt responsabili de rele tratamente aplicate minorului.

Cum stam acum:

Conform INS, in 2016 Romania era tara UE cu cea mai mare mortalitate infantila (7.6 decese/1.000 născuţi-vii), de peste doua ori mai mare fata de media UE. In contextul acesta dureros, vocile anti vaccinare au generat controverse. Totusi, media promoveaza preponderent argumentele unui singur segment: „parintele responsabil ce alege sa isi vaccineze copilul'. De cealalta parte, grupul anti-vaccinare este definit prin parintele care pune la risc sanatatea propriului copil si a altora pe baza unor teorii ale conspiratiei ce nu au sustinere in realitatea directa'. In afara ONG-urilor si a grupurilor de discutie din social media, vocea acestui grup este minoritara in media.

Grupul PRO

Avantajele sunt clare. Vaccinurile cresc speranta de viata si calitatea acesteia, prin eradicarea si prevenirea unui numar mare de boli. La nivel mondial s-a reusit eradicarea variolei, reducerea rubeolei, rujeolei, oreionului, tetanosului, difteriei si se estimeaza ca in curand va fi anihilata poliomielita. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in fiecare an vaccinarea salveaza peste trei milioane de vieti din intreaga lume.
In Romania, schema de imunizare prevazuta de OMS previne imbolnavirea sau chiar moartea copilului in cazul infectarii cu unul dintre 17 virusi: tuberculoza, difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, infectia cu Haemophilus Tip b, hepatita B, rujeola, oreion, HPV, gripa, varicela, diaree cu rotavirus, boala pneumococica, hepatita A, infectie meningococica. Aceste vaccinuri nu garanteaza 100% protectie, insa in caz de imbolnavire simptomele vor fi diminuate.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile anunta ca, pana la data la care scriu, anul acesta au fost confirmate 8.937 cazuri de rujeola, si 33 de decese. Potrivit analizei evolutiei bolilor transmisibile aflate in supraveghere, pe anul 2015, au existat 118 cazuri de reactii adverse post-vaccinale, iar cele mai multe au fost inregistrate in urma administrarii vaccinului dT (diftero-tetanic), la grupa de varsta 10-14 ani, urmata de 15-19 ani. Cele mai multe reactii sunt raportate in ziua imunizarii: dar sunt generale si locale. Dar institutia atrage atentia ca nu a existat nici un deces in urma vaccinarii in anul 2015.
Si chiar daca un argument al grupului anti-vaccin este acela ca vaccinul ROR cauzeaza autism, un studiu realizat chiar de organizatia anti-vaccin Safe Minds in 2015 a ajuns la concluzia ca nu exista nici o legatura intre ingredientele vaccinurilor considerate factor de risc si aparitia autismului.

Sa respecti schema de vaccinare 2017 este relevant atat pentru sanatatea individuala, cat si pentru colectiv. Un astfel de gest de responsabilitate sociala previne crearea de focare si epidemii ce pun in pericol sanatatea tuturor.

Grupul contra

Totusi, unii parinti sunt inversunati sa isi protejeze copiii de vaccinuri. Daca cei care sustin promulgarea legii ce include schema de vaccinare 2017 tin cont de implicatiile la nivel colectiv ale contactarii unui virus, cei care resping legea aduc in prim plan reactiile adverse asupra copiilor.

Am vorbit cu reprezentantii grupului Facebook Anti-vaccinuri obligatorii, viata sanatoasa, format din 10.000 de parinti (multi sustinand ca au copii vatamati de vaccinuri): Ati citit prospectele integrale ale vaccinurilor? In cutiile vaccinurilor prospectele au 2-5 pagini, prospectele integrale au intre 20 si 90 de pagini. Reactiile adverse trecute in prospectele integrale sunt mai multe decat in cele pe care le vad parintii (daca le vad, pentru ca medicii de familie nu informeaza parintii cu adevarat despre riscurile vaccinarii, trebuie sa tineti cont si de faptul ca medicii de familie primesc cate 25 ron per vaccin efectuat, deci deja sunt ca un fel de agent de vanzari.'

Principalul lor argument este imbolnavirea copiilor la cateva zile dupa administrarea vaccinurilor. Se vorbeste deseori vaccinuri precum ROR si BCG. In multe cazuri simptomele ce apar sunt febra prelungita, reactii alergice, disfunctii gastrice si eruptii cutanate ce pot fi considerate coincidente sau reactii adverse de scurta durata.

Desi asocierea dintre aceste disfunctii si vaccinurile administrate nu e demonstrata stiintific, numarul parintilor alarmati e mare.

„Dupa o luna de la nastere ne-au sunat sa mergem la vaccinat. Dintr-un bebe care dormea, se trezea de 2 ori pe noapte pentru supt, nu plangea, a devenit un bebe care dormea 7 ore din 24 si asta in zilele „bune”. In rest plangea incontinuu, facea diaree, vomita. Dupa hexavalentul de la 6 luni fetita mea a facut febra foarte mare si a plans 20 ore in continuu. In aceste ore avea momente in care nu reactiona sau cadea intr-un somn de 5 minute si iarasi incepea cu plansul. Dupa 3 zile a făcut o dermatita atopică severa, avea pe corp rani.' (anonim)

„Dupa vaccinul de la 6 luni, la 12 ore a început sa vomite și a vomitat mult timp și cu tratament (…), un an a luat tratament pentru reflux, zilnic lua medicamente și avea dureri cumplite. Medicii au zis ca e mostenit refluxul, dar de ce nu a avut nimic inainte de vaccin? Si a făcut si hipertrofie progresiva la piciorusul in care i s-a administrat vaccinul. A făcut kinetoterapie pentru a putea merge (…).' (A.C.)

„Dupa vaccinul din maternitate fetita mea a dezvoltat un icter cu bilirubina 20 (nivelul normal este 7) si a stat la terapie intensiva o saptamana. Dupa vaccinul de 2 luni, nu a urinat DELOC 24 ore, febra 39, agitatie, plans continuu, picior umflat si tare la locul intepaturii. La vaccinul de 4 luni, a doua zi a facut febra 39,5. Ne-am prezentat la camera de garda, ne-a vazut un pediatru, apoi un medic orl-ist si ne-a dat tratament plus antibiotic.(…) De la 2 luni pana la un an, copilul a dormit 2-3 ore pe noapte, ziua nu dormea deloc, se lovea in cap, vomita, se sufoca.” (M.M.)

Schema de vaccinare 2017 si obligativitatea ei: o concluzie

Eram convinsa de utilitatea vaccinarii, insa dupa ce am intrat in contact cu acesti oameni, cateva semne de intrebare raman. Daca majoritatea celor ce citesc considera aceste testimoniale exagerari sau coincidente, numarul de reactii alergice la schema de vaccinare 2017 raportat online e curios. Iar majoritatea acestor parinti spun ca vor libertatea de a alege pentru copiii lor. In principiu, ei nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinarii.

Se informeaza singuri asupra provenientei vaccinurilor si a componentei lor, in timp ce medicii si institutiile nu ofera informatii si nu comunica. Parintii reclama ca nu sunt informati asupra contraindicatiilor vaccinurilor si nu gasesc sprijin din partea medicului de familie: „in urma vaccinarii cu RDT, AR si BCG am ajuns sa am VSH marit, suflu sistolic, febra (in jurul varstei de 7 ani) si o durere de picior insuportabila (in zona bazinului). Am stat in spital 2 saptamani in care medicii nu stiau sa puna un diagnostic, azi aveam paralizie, maine infectie, de fapt nimeni nu stia ce e cu mine. Cum sa raportezi un caz in asemenea situatie, cand medicii nici macar nu stiu care sunt efectele secundare in ceea ce priveste vaccinurile?(…).' I.C.

Sursa problemelor? Neincrederea oamenilor in laboratoarele din afara tarii ce produc aceste vaccinuri si in seriozitatea institutiilor medicale ce se ocupa cu verificarea si distribuirea lor. Problema este politizata si se considera ca interesul companiilor farmaceutice primeaza: cum poti sa ai incredere in aceste importuri de vaccinuri, atat timp cat vezi cum ne trateaza producatorii europeni de alimente (aceleasi produse alimentare, dar unele pentru vestici si altele pentru amaratii din est)' (M.D.)

Ne confruntam cu o situatie tensionata in care pacientii nu au incredere in medici si institutiile medicale. De aceea, sustinem dezbaterea publica echitabila. Problemele si argumentele grupului anti-vaccinare cer interactiune stat-cetateni. Acesti parinti nu sunt de acord sa li se impuna vaccinarea. Dar poate, in final, ar fi de acord daca ar avea garantia sigurantei si argumente solide cu privire la beneficiile fiecarui vaccin.

Sfatul nostru: sa va documentati din surse sigure si sa cereti opinia medicului pediatru de fiecare data cand sunteti nelamuriti cu privire la schema de vaccinare 2017.
Voi ce parere aveti despre Legea vaccinarii si schema de vaccinare 2017?

Citeste si:
Vaccinarea anti-HPV – o masura necesara pentru scaderea mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin

De Madalina Guerrieri

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet