Chiar dacă te afli în autoizolare, probabil că și tu te întrebi constant cum să împiedici ca noul coronavirus să ajungă în locuința ta. Dar chiar dacă nu ieși decât pentru cumpărăturile necesare, practici distanțarea socială și dezinfectezi clanțele și alte suprafețe cu care intri în contact, cu toții suntem îngrijorați în legătură cu obiectele pe care le-am adus de afară – sacoșele, cumpărăturile, inclusiv pantofii cu care am ieșit. Ce spun specialiștii despre asta?
„Sunt multe lucruri pe care nu le știm despre coronavirus și aflăm mai multe despre el în fiecare zi. Dar în acest moment putem spune că, dacă ieși să alergi la tine în cartier sau faci o vizită rapidă la magazin este foarte puțin probabil să îți contaminezi hainele și pantofi cu Covid-19, a declarat pentru Healthline doctorul Vincent Hsu, care spune că nu s-au raportat astfel de cazuri până acum.
Pacienții bolnavi de Covid-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, pot infecta alte persoane prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală. Cu toate astea, știm că virusul poate rămâne foarte mult timp (de la câteva ore la câteva zile) pe anumite suprafețe, permițând astfel infectarea. În timp ce pe plastic sau metal, virusul poate fi activ de la 2 la 3 zile, aparent nu poate supraviețui pe îmbrăcăminte, pentru că majoritatea materialelor textile sunt aerisite și nu permit dezvoltarea virușilor.
Specialiștii atenționează însă că, în cazul medicilor sau a celor care îngrijesc bolnavi de Covid-19, a spăla hainele frecvent face parte din igiena de prevenție. De asemenea, dacă cineva a strănutat în direcția ta atunci când ai mers la cumpărături, ar fi o idee bună să cureți acele haine. Spălatul cu apă și detergent este de ajuns.
Prin natura ei, încălțămintea este mult mai murdară decât îmbrăcămintea, dar medicii spun că șansele sunt scăzute de a transmite coronavirus: „Ce facem în mod normal cu pantofii e de ajuns. Nu ne punem pantofii pe masa din bucătărie sau în gură. Comportamentul nostru de zi cu zi e de ajuns, spune Kathleen Johnson, medic specializat în boli infecțioase. Nu strică însă să îi cureți bine înainte de a intra în casă, lăsându-i să se usuce în mod natural.
Ce ar trebui să reținem este că există o șansă foarte mică ca noul coronavirus să supraviețuiască pe haine și pantofi, transmiterea acestuia făcându-se între persoane.
Citește și:
3 reacții diferite pe care le avem în fața coronavirus. Tu în ce etapă psihologică te situezi?
Foto: Shutterstock