În timpul emisiunii noastre #ELLEnutace, am stat de vorbă cu doamna dr. Corina Gabriela Chișu despre contracepție. Printre temele dezbătute în cadrul discuției, iată am aflat și riscurile de sănătate care vin la pachet cu metodele contracepției hormonale, în special cu pilula.
Mai jos ți-am pregătit o listă de riscuri comune, însă care nu sunt de neglijat. Însă, ca să fii complet informată, fă o vizită la medicul tău ginecolog, dar urmărește și ce spune dr. Corina Chișu, medic specialist în obstetrică-ginecologie.
Din păcate, acest mit este parțial adevărat. Injecțiile – ca formă a contracepției hormonale – sunt cele care îți cresc grozav apetitul și, ca atare, este demonstrat că te fac să iei în greutate, fiindcă mănânci mai mult. Însă nu trebuie nici pilula trecută cu vederea. Cu toate că nu e un efect advers pe care îl găsești la toate femeile, hormonii extra pe care tu îi aduci în corpul tău zi de zi sunt responsabili deseori pentru îngrășare. Așa că, odată ce apelezi la metoda contracepției hormonale, trebuie să acorzi mai multă seriozitate și atenție dietei și sportului.
Ei bine, aici sunt două tabere. Pe de-o parte, studiile arată că anumite forme de cancer (cum ar fi cel colorectal, uterin sau ovarian) sunt prevenite de pilulă. Studiul a fost făcut la Universitatea din Aberdeen pe 46.000 de femei pe o perioadă îndelungată de timp, fiind unul dintre cele mai lungi studii despre efectele contracepției orale. Însă, alte studii arată că pilula contraceptivă ca metodă a contracepției hormonale poate stimula cancerul de sân, în anumite situații, evident. Deci hormonii aceștia pot fi și buni, și răi.
Medicii ginecologi nu recomandă pilula contraceptivă după o anumită vârstă. Asta afli și din discuția cu doamna dr. Corina Gabriela Chișu, însă nu există studii concludente care să arate că dacă ai luat pilula să spunem, din adolescență și până după 30 de ani, ți-ar putea afecta sănătatea. Dar asta depinde foarte mult și de organism.
În general, acest efect advers al contracepției hormonale apare la pacientele cu istorie în familie în ceea ce privește astfel de afecțiuni. Riscul este și mai crescut la femeile fumătoare, fiindcă, da, tutunul și pilula nu fac casă bună. În plus, orice fel de anticoncepționale care conțin estrogen pot cauza cheaguri. Dar nu se întâmplă foarte des. Totuși, e încă un motiv pentru care nu ar trebui să le iei după ureche.
Există, într-adevăr, o legătură între migrenele severe și riscurile contracepției hormonale, iar asta se întâmplă tot din cauza estrogenului. Însă nu vorbim de durerile de cap trecătoare, ci de migrenele cu aură, o formă extrem de severă. Problema aici este că femeile care suferă de o astfel de afecțiune au un risc ridicat de atac cerebral, așa că pilulele fac mai mult rău decât bine în astfel de situații.
Foto: Shutterstock