(P) Cum să previi extracția unui dinte?

Extracția dentară reprezintă o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează un dinte, din mai multe motive. Fie acesta este în plus, fie nu mai poate fi recuperat prin tratament. 


Extracția unui dinte poate fi un motiv de îngrijorare pentru mulți dintre noi, deoarece nu este un lucru plăcut. Statisticile spun că 69% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani pierd cel puțin un dinte permanent. De asemenea, până la vârsta de 74 de ani, aproximativ 26% de persoane își pierd aproape toți dinți. 

Cu toate acestea, există câteva metode prin care, uneori, poți preveni extracția unui dinte. Află în ce constă procedura de extracție și când este necesară, dar și cum o poți preveni.


Procedura de extracție a dintelui

Extracția dentară presupune, inițial, o anestezie prin injectarea gingiei. Astfel, nu vei simți când medicul va scoate dintele. Prima etapă a procedurii de extracție constă în îndepărtarea gingiei și țesutului osos din jurul dintelui. Apoi, medicul utilizează un instrument special asemănător unui clește și scoate dintele. Acesta apucă dintele cu instrumentul respectiv și îl mișcă în mai multe direcții, până ce acesta se desprinde de osul maxilar. 

După extracție, are loc o sângerare care este oprită de stomatolog cu ajutorul unui pansament. Uneori, pot fi necesare câteva cusături. 

Când este necesară extracția dintelui?

Extracția unui dinte se indică în caz de:

  • Infecții severe – o infecție care nu răspunde la tratamente cu antibiotice sau la terapia de canal radicular (îndepărtarea infecției de la rădăcina dintelui) necesită îndepărtarea chirurgicală a dintelui. Pentru că o astfel de infecție se poate răspândi și poate recidiva, singura soluție este extracția dentară.
  • Traume – leziunile la nivelul dinților pot necesita extracția acestora. Accidentările sportive, căzăturile sau accidentele rutiere sunt doar câteva dintre modurile în care îți poți lovi dinții. Bineînțeles că dinții ar putea fi reparați prin anumite metode, însă, uneori, trebuie neapărat îndepărtați.
  • Boala parodontală – afecțiunes produce deteriorarea gingiilor și pierderea dinților. În cazurile severe, este mai simplu să se extragă un dinte decât să aștepți să cadă singur. Mai mult decât atât, extracția permite tratarea infecției și prevenirea pierderii altor dinți.
  • Carii avansate – cariile avansate cauzează cavități în dinți și favorizează dezvoltarea unei infecții severe. În unele cazuri, dinții nu pot fi salvați și necesită extracție. 

Prevenția extracției unui dinte

Există câteva metode prin care poți preveni extracția unui dinte:

  1. Evită obiceiurile nesănătoase și îngrijește-ți dinții! 

Primul pas în prevenirea oricăror afecțiuni care ar putea duce la extracția unor dinți este menținerea unor obiceiuri sănătoase și unui ritual zilnic de îngrijire. Așadar, este important să eviți fumatul și consumul de alimente bogate în zahăr. De asemenea, asigură-te că te speli de 2 ori pe zi pe dinți, timp de minim 2 minute și că folosești ața dentară, zilnic. 


Nu sări peste consultul stomatologic de rutină, care trebuie efectuat o dată la 6 luni. În cadrul acestuia, medicul poate depista eventualele afecțiuni în stadii incipiente și le poate trata timpuriu. De asemenea, consultul stomatologic de rutină constă în efectuarea unui periaj profesional care ajută la prevenirea afecțiunilor dentare.

       2.Mergi la endodontist!

Endodontistul este un specialist în tehnici de conservare a danturii, care se concentrează asupra pulpei dentare și asupra țesuturilor care înconjoară dinții. Tratamentul canalului radicular este o procedură efectuată de endodontist, care presupune tratarea interiorului dintelui (rădăcina și camera pulpară). Aceasta se efectuează în cazul unor infecții dentare care afectează pulpa dentară. Astfel, tratamentul endodontic al unor infecții poate salva dintele – vezi servicii de endodonție Timișoara


       3.Tratează gingiile retrase!

Gingiile retrase apar din cauza deteriorării țesutului gingival sau din cauza tartrului. Însă, retragerea gingiilor duce la descoperirea dinților și, ulterior, la pierderea acestora. Este important să tratezi această problemă, dar și afecțiunile care stau la baza ei. 

      4.Repară dinții fracturați!

Dinții crăpați pot favoriza apariția unui abces sau unei infecții care necesită extracția dintelui. Este important să ceri ajutorul unui specialist pentru un tratament corespunzător, dacă observi un dinte fracturat. Consultul stomatologic de rutină poate ajuta la depistarea acestor dinți cu probleme. 


În concluzie, extracția dentară poate fi prevenită prin adoptarea unei rutine de îngrijire a dinților, prin tratarea timpurie a afecțiunilor dentare și prin consultul stomatologic de rutină. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial