Diagnosticul de infertilitate reprezintă pentru multe cupluri cea mai mare proastă veste și o sentință la depresie; află cele mai importante lucruri și statistici, cât și soluțiile alternative.
Despre infertilitate, se scriu mii de articole, cu atât mai mult cu cât fertilitatea a intrat pe un trend descendent acut, cu una dintre cele mai scăzute valori din Europa; conform Institutului Național de Statistică, rata actuală de 1.3 copii, per femeie, va scade progresiv populația țării, în 2050 ajungând la 14 milioane, în loc de 19, cum este în prezent.
Cauzele sunt multe, de la stilul de viață alert și stresul în care trăim, la gene moștenite sau diverse motive medicale, printre care se numără: disfuncții ovariene, leziuni ale trompelor uterine, dezechilibre hormonale, anomalii sau cauze masculine. Mulți specialiști spun că vârsta este un factor critic, fertilitatea scăzând abrupt după 35 ani și dramatic după 40 ani, vârstă la care mai există doar 5% din rezerva ovariană.
Un cuplu cu viață intimă regulată, care nu obține o sarcină după un an de încercări, poate fi încadrat ca infertil”, spune medic ginecolog George Vasilescu, de la Danubius Health Spa Resort Sovata. Sunt câteva simptome care trebuie să dea de gândit oricărei femei, care planifică să facă un copil și nu rămâne însărcinată – lipsa instalării stării de graviditate. „Pe lângă acest aspect, amintesc și prezența unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularități menstruale (dureri menstruale intense, menstruații foarte abundente sau, din contra, reduse cantitativ, menstruații excesiv de lungi sau extrem de scurte, menstruații care apar rar sau mai des decât de obicei), inflamații sau infecțiile vaginale. Însă, de cele mai multe ori, infertilitatea se însoțește de o lipsă desăvârșită de semne și/sau simptome”, adugă dr. Vasilescu.
Răspunsul nu este unul simplu! Mai exact, greutatea cu care se obține o sarcină poate fi moștenită, dar acest lucru este inconstant. Se pot prelua genetic anumite afecțiuni cromozomiale, care pot interfera cu procesul de obținere a unei sarcini sau se pot întâlni afectiuni comune, mama – fiică, cum ar fi fibroamele uterine', ne spune medicul ginecolog.
Multe dintre noi ne întrebăm cât de mult afectează infecțiile urinare starea de fertilitate. Acestea pot juca un rol important, mai ales când nu sunt tratate cum trebuie. Infecțiile urinare creează un mediu inflamator în toată sfera pelvină, deci și în aria organelor genitale interne. Inflamația se poate extinde și poate afecta procesul de implantare a embrionului. Infecția urinară poate coexista cu infecțiile vaginale, acestea la rândul lor pot determina endometrite (infecția endometrului) sau chiar salpingo-ovarite (infecția trompelor și a ovarelor). Infecția și inflamația trompelor pot duce la obstructia lor, caz în care sarcina nu se poate instala', explică dr. Vasilescu.
Dieta pro-fertilitate. Regimul alimentar are un rol semnificativ asupra stării de sănătate și poate fi un aliat în ceea ce privește tratarea infertilității. Există o dieta pro-fertilitate, elaborată după studii aprofundate de specialiști elvețieni în nutriție. Principiile alimentare recomandate includ în mare parte legume și fructe, carne slabă albă, compoturi specifice sau ceaiuri din plante. Dieta trebuie să fie echilibrată, cu trei mese principale și două gustări, zilnic.
Exista diverse tratamente complementare pentru fertilitate. Unele din ele și-au dovedit eficiența, altele mai au nevoie, probabil, de timp. Cel mai des întâlnite tratamente adjuvante și soluții alternative sunt reprezentate de acupunctură, homeopatie, tratamente balneare, tratamente api-fito-terapeutice.
Băile sărate și nămolul sparopelic peloidogen. Sovata este renumită pentru tratamentele pro-fertilitate încă de la începutul secolului trecut; în prima decadă a secolului XX, la Sovata veneau persoane din toată Europa pentru tratamentul infertilității. Băile sărate și nămolul sparopelic peloidogen au ajutat numeroase femei să devină mame, într-o perioadă când medicina nici nu își putea închipui progresele tehnologice de azi.
În primul rând, Sovata este o stațiune cu un climat blând, ușor sedativ – persoanele stresate, obosite, se deconectează rapid într-un astfel de mediu și pe parcursul unei cure balneare. Tratamentele au un efect antiinflamator asupra zonei pelvine; tractul genital feminin este supus permanent efectelor negative ale factorilor inflamatori, determinând astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvene, se asociază în multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale. Astfel, o cauză frecventă de infertilitate, inflamația peste limitele fiziologice, poate fi tratată', explică medicul ginecolog George Vasilescu, specialist la Danubius Health Spa Resort Sovata. Pot beneficia de efectele unui astfel de tratament complementar femeile care doresc obținerea unei sarcini prin metode naturale, simple sau cele care se pregatesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, înseminare intrauterină, fertilizare în vitro, embriotransfer fresh sau cu embrioni înghețați), Optim, tratamentele balneare se fac în luna premergătoare procedurilor de reproducere asistată și, în cazuri special, cu trei-patru luni înainte, luându-se în considerare posibilitatea unui număr mai mare de zile de tratament (endometru nedezvoltat, insuficiență ovariană, stări cronice de oboseală, inflamații pelvine cronice sau consecințele acestora). Și bărbații pot fi ajutați prin terapii naturale din plante și momente de liniște.'
Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține estrogen și progesteron asemănători hormonilor feminini, în concentrații apropiate celor produse de organismul uman sănătos. Aceste substanțe sunt transferate în corp prin aplicații externe de nămol sau interne – tampoane vaginale -, mediate de apă și căldură. Totodată induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiza și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale seriate (pre și post tratament). Efectele hormonale induse sunt lipsite de efecte secundare tip suprastimularea hormonală, realizează o modulare fină adecvată (adică scad excesele și cresc deficitele hormonale) și se mențin timp de trei, până la șase luni după tratament.
FOTO: Shutterstock