De ce nu ar trebui sa te temi (inca) de virusul Zika

O molima care se transmite in principal prin intermediul intepaturilor de tantari ne ameninta sa vina din tarile calde. Iata de ce nu ar trebui sa te temi (inca) de virusul Zika.

Virusul Zika a fost identificat pentru prima oara in Uganda, in 1947 la o maimuta, si care s-a extins vertiginos prin intermediul tantarilor de la primul caz raportat in Brazilia in 2015. Desi e inrudit genetic cu virusi notorii, precum encefalita japoneza si febra galbena, la majoritatea oamenilor afectati s-a manifestat ca o infectie usoara.


Insa despre consecintele virusul stim deocamdata mult prea putine lucruri. Actiunea virusului Zika a fost asociata in zonele contaminate cu nasterea unor prunci cu capete neobisnuit de mici (o afectiune numita microcefalie). Iar recent, cercetatorii au ajuns la concluzia ca boala poate lasa si sechele neurologice precum Guillain-Barre, un sindrom rar intalnit, ce cauzeaza paralizie temporara la adulti. Insa iata de ce inca nu e momentul sa adaugi aceasta panica listei de dezastre la care te gandesti ca te-ar putea afecta.


Undeva, departe

Virusul a inceput sa faca ravagii in America Latina, Thailanda si in alta tari la fel de calde. Desigur, au fost raportate numeroase cazuri si in Europa, insa cei afectati revenisera din calatorii in tarile afectate, sau au facut sex cu persoane care purtau deja virusul pentru ca doar prin intepatura de tantar sau prin contact sexual te poti contamina. Mai mult, Ministerul Sanatatii apreciaza ca riscul de transmitere a virusului pe plaiurile noaste e la un nivel minim si reaminteste ca Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Citeste si:

9 obiceiuri sanatoase pe care sa ti le formezi inainte de varsta de 40 de ani

Virusul Zika se apropie, dar nu ajunge

Au fost semnalate cazuri de persoane infectate cu virusul Zika si mai aproape de casa, adica in Franta, Germania, Italia, Portugalia, Anglia si Slovenia. Iar OMS ne avertizeaza ca traiectoria virusului este Madeira, Olanda si coasta de nord-est a Marii Negre (in sudul Rusiei si in Georgia). Chiar si la noi in tara au raportate trei cazuri de imbolnavire, toate inregistrandu-se la persoane care au calatorit in tarile calde. Insa, in pofida faptului ca, conform OMS, Romania se numara printre cele 18 state europene unde exista un risc moderat ca virusul Zika sa ajunga, la noi vremea e capricioasa. Chiar daca vara putem avea si 40 de grade la umbra, asta nu inseamna ca iarna temperaturile nu pot fi demne de gerul siberian. Doar nu degeaba visam la vacante exotice – pentru ca in majoritatea anului este frig. Si, degeaba beneficiem din abundenta tantari Aedes Albopictus, o specie insrudita cu Aedes Aegypti (vectorul maladiei). Cat ai clipi, vara a trecut! La fel si tantarii. Iata un motiv in plus sa-ti planuiesti la ealy booking concediul de iarna la munte!


Citeste si:

Cum sa scapi de kilogramele in plus cu ajutorul somnului

Dont worry, be happy

Intr-adevar, e groaznic sa auzim la stiri despre un virus care mutileaza vieti. Insa, chiar daca ar fi ca Zika sa ajunga pe teritoriul nostru la un moment dat (ii dorim mai mult succes vara viitoare, pentru ca a venit deja toamna), virusul Zika nu este letal. Momentan nu exista un vaccin pentru a tine sub control aceasta molima, insa in luna iunie, cercetatorii de la Institutul Pasteur din Franta au descoperit ca atat Zika, cat si febra Dengue pot fi neutralizate de aceiasi anticorpi. Iar in prezent, se fac studii pentru dezvoltarea unui vaccin care sa previna infectarea cu ambele afectiuni. Deci descoperirea curei este doar o chestiune de timp. Dar pana atunci, pentru a evita acest virus, putem incerca sa nu schimbam prognoza meteo cu ajutorul biltelor de avion. Si sa facem tot posibilul sa nu ne panicam din lucruri pe care nu le putem controla direct.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet