Ai fi crezut ca e sanatos sa plangi cand te uiti la filme? Psihologii numesc relatiile pe care le formam cu personajele din filme si seriale ca fiind parasociale sau unidirectionale, pentru ca noi stim totul despre viata lor, dar ele nu stiu nimic despre noi.
Cercetarile ne confirma faptul ca creierul nostru nu poate distinge intre o relatie reala si una fictiva, deci aceste prietenii imaginare cu personajele din filme ne pot aduce beneficii reale, precum sentimentul de apartenenta, o incredere in sine sporita sau indulcirea singuratatii’, a declarat Jennifer Barnes, Profesor de Psihologie la Universitatea din Oklahoma pentru publicatia Time.
Pe de alta parte, sunt mai putine studii cu privire la consecintele terminarii unei relatii parasociale. Deci, daca scenaristii hotarasc brusc sa faca rau unui personaj sau sa-l elimine, acest lucru poate provoaca un raspuns emotional puternic.
Insa plansul in timpul momentelor triste din filme si seriale nu e decat un exemplu modern pentru ceea ce filozofii au numit paradoxul tragediei. Pentru ca tristetea e o emotie negativa pe care nu ne place sa o simtim, iar fictiunea tragica ne intristeaza. Dar cu toate astea, ne place. De ce?!
Una dintre teoriile care sustin acest paradox e ca tragedia ne ofera catharsis, cand plangem de mila altora se petrece o curatare a emotiilor negative reprimate. Iar unele studii au relevat faptul ca oamenii se simt mult mai bine dupa ce plang.
Alta ipoteza pe acest subiect se bazeaza pe ceea ce psihologii numesc meta-emotii si sunt sentimentele pe care le avem despre… anumite sentimente. Mai exact, ceea ce se sugereaza ca am simti atunci cand suferim pentru o situatie fictiva este recunostinta fata de paleta diversa de lucruri pe care le putem trai fara sa trecem prin anumite situatii noi insine, doar cu ajutorul empatiei.
Cercetarille lui Jennifer Barnes sugereaza ca urmaritul dramelor din seriale si filme ne imbunatateste abilitatea de a citi emotiile altor oameni, o aptitudine care se numeste inteligenta emotionala. In studiul pe care l-a realizat in 2015, psihologul si co-autorul cercetarii au ajuns la concluzia ca subiectii care au urmarit un episod din „The Good Wife' au fost capabili sa identifice corect emotiile umane din fotografii comparativ cu cei care nu se uita la filme de fictiune sau care nu stau deloc la televizor.
Alte studii pe acest subiect au aratat ca urmaritul programelor care capteaza si provoaca emotii ne face mai altruisti si ne invata despre compasiune fata de persoane din grupuri sociale diferite.
Si, desi concluzia psihologului e ca investirea emotionala in personaje fictive si plansul la TV sunt sentimente sanatoase, ea ne avertizeaza in legatura cu anumite efecte secundare. Ar trebui sa ne asiguram ca simtim la fel de multa compasiune si fata de oamenii din jur’, a spus Barnes.
Poate parea evident, insa multi participanti la studiul mentionat au declarat ca ar fi mult mai afectati de moartea personajului preferat decat de decesul teoretic al unui coleg. Ups!
Citeste si:
Cele mai potrivite alimente pe care sa le consumi in functie de varsta ta
Foto: PR