De ce curele de detoxifiere nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai

De câte ori nu ai citit despre beneficiile miraculoase pe care o cură de detoxifiere le are asupra organismului? Părea soluția ideală pentru momentele în care aveai nevoie de un restart. În ultimul timp însă, tot mai mulți nutriționiști demontează miturile legate de avantajele unei astfel de cure.

De ce curele de detoxifiere nu sunt atât de sănătoase pe cât credeai

În ultimii ani, curele de detoxifiere au devenit un trend extrem de popular în ceea ce privește sănătatea organismului. De la postări pe rețelele de socializare, la articole întregi dedicate acestui subiect, multe persoane declarau că în urmă curei s-au simțit mai sănătoși, mai plini de energie și revitalizați. Cu toate astea, în ultimul timp, un număr tot mai mare de nutriționiști aduc argumente care combat beneficiile pe care un program de detox le aduce.

Scopul unui detox alimentar este de a reduce toxinele cu care organismul nostru intră în contact zi de zi – de la cele din aer, din alimentație, sau din produsele pe care le folosim.  De obicei acesta presupune înlocuirea hranei solide cu cea lichidă, reducerea numărului de alimente sau consumul unei cantități foarte mare de apă. Toate aceste lucruri, însă, declară nutriționiștii, pot avea efecte negative asupra sănătății noastre. În realitate, nu există dovezi că un detox îți poate ajuta organismul să funcționeze mai bine, asta mai ales din cauza faptului că este extrem de restrictiv, privându-l de mulți nutrienți și alimente esențiale.

Așa că, am selectat cele mai populare cure de detoxifiere și am aflat de la specialiști de ce nu sunt atât de sănătoase pe cât credeam până acum.

Detox cu sucuri naturale sau smoothie-uri

Acest tip de detox este probabil cel mai popular și presupune înlocuirea hranei solide cu cea lichidă. Astfel că, între 3 și 21 de zile vor fi consumate doar sucuri sau smoothie-uri din fructe și legume. Astfel de băuturi sunt extrem de sănătoase, fiind pline de nutrienți, mai ales dacă sunt realizate preponderent din legume. Însă, consumul exclusiv de sucuri, duce la privarea organismului de o listă lungă de produse necesare  pentru o bună funcționare. Lipsa proteinelor și a grăsimii dintr-un astfel de detox te va face să te simți întotdeauna înfometată, obosită, va dimininua productivitatea și va scădea nivelul glicemiei.

Detoxifierea ficatului

Acesta este un alt tip de detox, extrem de des întâlnit printre rândul persoanelor care își doresc un stil de viață mai sănătos. Specialiștii ne asigură că ficatul reușește în mod natural să elimine toxinele la care este expus zi de zi. Așa că, în loc să apelăm la o dietă strictă de detoxifiere, aceștia ne recomandă să ne asigurăm că avem o dietă bogată în fructe și legume, atât proaspte, cât și gătite, în fibre precum nuci și cereale și să reducem cât mai mult consumul de alcool.

Eliminarea anumitor alimente

O altă metodă de detoxifiere a organismului este aceea care presupune eliminarea unor alimente, sau grupe de alimente din dieta zilnică. Uneori, o astfel de practică poate fi utilă când persoanele au anumite alergii de care nu știu și scot din alimentație produsele lactate sau glutenul.

Însă, în loc să eliminăm definitiv o întreagă grupă de alimente din dieta noastră, nutriționiștii ne recomandă să facem asta pentru perioade scurte de timp. Renunţă la o anumită categorie timp de o săpătămână și observă dacă simți îmbunătățiri. Apoi, reintrodu-o, iar dacă te vei confrunta din nou cu balonare, constipație sau o stare generală de disconfort, atunci este indicat să renunți definitiv la grupa respectivă de alimente.

Totodată însă, eliminarea bruscă a  unui număr mare de produse din dieta ta, nu numai că te va restricționa foarte tare din punct de vedere alimentar, însă nici nu te va ajuta să îți dai seama care sunt exact produsele nocive.

Dacă vrei să ai grijă de sanătatea ta, şi să te simți plină de energie, nu trebuie să apelezi la măsuri drastice și cure de detoxifiere imposibile.  Include următoarele obiceiuri în rutina ta și vei observa cum o alimentație echilibrată poate avea o sumedenie de beneficii asupra organismului tău :

  • Bea apă
  • Consumă fibre
  • Redu cantitatea de zahăr
  • Consumă mai multe fructe și legume proaspăte
  • Evită mâncarea procesată
  • Odihnește-te opt ore pe seară
  • Meditează

Citeşte şi:
5 obiceiuri pe care să le adopți pentru o viață mai sănătoasă și mai fericită

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet