Alergia la soare: simptome, confuzii, preventie

Simtim nevoia sa clarificam diferentele dintre arsura solara si alergia la soare, ca sa stii de ce te feresti si cum!

Daca pielea ta reactioneaza imediat, de la prima expunere la soare, urmareste-te si ia masuri, pentru ca inseamna ca exista un disconfort si o problema! Alergia la soare este una din afectiunile specifice perioadei de primavara/vara si este, deseori, confundata cu arsura solara.


Alergia solara este un diagnostic pe care doar medicul dermatolog il poate oferi corect, in urma unor investigatii – examenul de fototestare indica reactia pielii la anumite lungimi de unda ale luminii UV si ajuta la stabilirea tipului de alergie.

Primele semne care iti pot indica alergia la soare apar sub forma de prurit, roseata, eruptie (bule, puncte rosii, papule, placi, papulo-vezicule). Chiar si o piele cu fototip 3 (de culoare medie) poate suferi de aceasta afectiune, nu doar pielea deschisa la culoare, deci e de urmarit! Mai nou, exista si o alternativa la fototestare, si anume fotopatch-ul.


Cea mai cunoscuta forma de alergie la soare este ruptia polimorfa la lumina, aceasta manifestandu-se la prima expunere, in timpul primaverii. Odata ce pielea se acomodeaza nivelului crescut de radiatii solare UV,  reactiile se diminueaza, dar de la an la an, pielea ta va reflecta semnele agresiunii razelor UV.

Este de retinut ca alergia la soare nu este totuna cu arsura solara. Alergia la soare se produce atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza la lumina, iar arsurile solare, pe de alta parte, apar atunci cand cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioleta depaseste capacitatea pigmentului numit melanina de a proteja pielea’, explica medicul dermatolog Alina Suru, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.


Ce declanseaza alergia solara?

  • Expunerea neprotejata la soare puternic
  • Expunerea la anumite substante, direct pe piele, ca parfumul sau anumite plante
  • Afectiuni dermatologice preexistente sau ereditare
  • Consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen)

Reguli de baza privind expunerea la soare

  • Doar stii, nu te expui la pranz!
  • Aplica crema de protectie adecvata tipului tau de piele, in fiecare zi (nu doar la plaja)!
  • Se recomanda expunerea treptata la soare.
  • Poarta haine din tesaturi naturale, de preferat cu protectie UV.
  • Hidrateaza-te: bea lichide (a se citi, apa), aplica creme de corp emoliente.

Citeste si:
Deficientele de vitamine care se pot observa chiar pe fata ta

FOTO: IMAXTREE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet