Un medic roman descopera o noua metoda de depistare a cancerului

Cercetarea privind depistarea timpurie a cancerelor avanseaza cu pasi rapizi – si asta si datorita echipei de la prestigiosul Johns Hopkins University, condusa de Dr. Victor Velculescu.

Un medic roman descopera o noua metoda de depistare a cancerului

Un simplu test de sange ar putea fi solutia pentru depistarea timpurie si aproape deloc invaziva a cancerelor aflate in stadii incipiente. La aceasta concluzie a ajuns o echipa de la Johns Hopkins University, condusa de Victor Velculescu, profesor de oncologie si patologie.

Testul de sange a detectat, in faza de testare a sa, majoritatea celulelor la persoane afectate de cele mai comune cancere – de san, colon, plamani si ovare. Victor Velculescu a declarat pentru Science Translational Medicine ca exista o mare asteptare privind biopsiile lichide, dar cele mai multe au fost folosite pana acum in depistarea cancerelor in stadii avansate, la indivizi care stiau deja ce cauta. Acum, rezultatul surprinzator este ca am gasit ca un mare procent dintre pacientii in stadii incipiente au alterari ale sangelui.'

In mod normal, celulele canceroase se depisteaza in urma unor biopsii dureroase si invazive, astfel ca aceasta noua metoda, odata ce va fi accesibila tuturor, va face mult mai simplu screening-ul persoanelor cu risc mare de a dezvolta tumori maligne.

Testul dezvoltat de echipa lui Victor Velculescu a gasit cancer in sangele a mai mult de patru pacienti care au fost diagnosticati cu tumori in stadiul 1. Nu au existat teste fals pozitive printre cele 44 de persoane care au fost testate – un lucru extrem de important, dat fiind ca astfel de rezultate ar conduce la o avalansa de pacienti care nu ar avea, in fapt, nevoie de tratament.

De altfel, astfel de teste sunt deja disponibile in lume, dar erau folosite pana acum doar pentru a monitoriza evolutia pacientilor aflati in tratament. Insa acum echipa condusa de Velculescu a identificat 62% dintre pacientii cu cancer in stadiul 1 – un rezultat bun, dar care poate fi imbunatatit. Pentru aceasta, testul va trebui sa fie aplicat pe un numar mult mai mare de pacienti cu diferite tipuri de tumori, scopul fiind de a depista cancerul la persoanele la risc, dar care nu au manifestat inca nici un fel de simptom. O astfel de descoperire, spune Velculescu, ar duce la salvarea a mai mult de un milion de vieti anual, pentru ca se stie deja ca diagnosticarea timpurie este cruciala pentru pacienti.

Citeste si:

Undeva unde nu am cancer

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro