Hai in tabara!

Fie ca iti doresti sa faci o cura de detoxifiere, sa pierzi cateva kilograme, sa iti incorporezi sportul in stilul de viata sau... doar liniste si pace, raspunsul e acelasi: mergi in tabara!

Hai in tabara!

Se spune ca, pentru a scapa de un obicei vechi sau pentru a-ti insusi unul nou, iti trebuie 21 de zile (sau 28, conform altor teorii). Insa tabieturile adanc inradacinate in existenta noastra sunt destul de greu de schimbat, iar conexiunile neuronale pe care le urmam din principiu nu sunt usor de zdruncinat, pentru ca viata e ca un domino. Mancam dulciuri pentru ca ne simtim stresate la birou, apoi alegem un burger la cina pentru ca prietenii ne invita la un restaurant de profil, iar seara preferam sa lenevim un pic in loc sa mergem la sala, pentru ca am avut o zi grea.

Dar ce-ar fi daca am zice stop? Pentru a-ti implementa un stil de viata nou, pentru a face o cura de detoxifiere, pentru a incorpora sportul ca obicei zilnic, pentru a te lasa de fumat… de fapt, orice obiectiv devine mai usor de realizat cand te dedici complet scopului. E ca si cum ti-ai lua o pauza de la rutina zilnica, pentru o saptamana (sau macar un weekend). Stiu, probabil deja iti imaginezi un boot camp cu un program draconic, in care te vei simti ca in armata si crezi ca vei pofti non-stop la prajituri si la cafele. Insa, chiar daca nu ne referim la un cantonament strict de fitness, afla ca toate taberele care au ca obiectiv implementarea unor obiceiuri sanatoase includ sportul – pana si tabara dedicata imbunatatirii relatiilor interumane. Iar de tabara de yoga sau cea de detoxifiere nu mai zic… „Asistam la o schimbare marcanta in industria de wellbeing. Oamenii incep sa-si dea seama ca abordarea disparata a corpului nostru (fata de planul mental sau emotional) are manifestari si efecte punctuale. Pentru a avea parte de o transformare reala in bine, e necesar un nou inceput, spune Geo Bogdan, master trainer in cadrul taberei The Code, un program de detox holistic pentru minte si corp.

Vacanta de la viata ta

Responsabilitatile, angoasele si viciile nu ne parasesc intr-un concediu obisnuit – din contra, de obicei vacanta e un moment in care esti predispusa la excese. Insa, in pofida unui program complex, faptul ca o tabara te va smulge din mediu si anturaj iti va oferi posibilitatea sa-ti acorzi tie toata atentia si sa te concentrezi pe obiectivul tau. „Pentru ca ceea ce se intampla intr-o tabara poate fi descris metaforic astfel: esti ca un motor diesel care, dupa multi ani de functionare, s-a murdarit, a mai curs ulei, cateodata scoate fum, poate a si ruginit pe alocuri. Apoi, iti dedici cateva zile pentru a-l curata si pentru a-l aduce in cea mai buna stare, explica Andreea Lada, organizator de tabere spirituale de yoga la Scoala Iubirii.

Anamaria Putinica, PR pentru tabara de detoxifiere holistica, mi-a povestit ca in program se inscriu oameni foarte diferiti ca nevoi, conditie fizica si profesie. Insa a fost impresionata de o instructoare de fitness care i-a marturisit ca participa in tabara pentru a se odihni si pentru a-si oferi o pauza, desi stia ca acolo vor fi multe antrenamente (personalizate in functie de conditia fizica) si workshop-uri, iar programul alimentar va avea ca scop detoxifierea (deci dieta era formata mai mult din sucuri de cruditati). Si atunci mi-am dat seama ca ce isi dorea de fapt, si ce isi doresc cei care participa la un boot camp de orice gen, e sa-si ofere in dar cateva zile numai pentru ei si o vacanta de la viata.

Motivatia inspirata de grup

Am fost foarte surprinsa sa aflu ca sunt trendy acum taberele tacerii, adica perioade in care te izolezi social benevol, pentru a-ti vindeca ranile. Pentru ca puterea de influenta a grupului este cea care face diferenta in orice gen de tabara din care iti doresti ca rezultat o schimbare in bine. Hm… oare grupul te poate ajuta si sa pastrezi tacerea absoluta zile in sir, sau te ispiteste sa vorbesti? Oricum ar fi, faptul ca am citit despre motivatia pe care o au oamenii atunci cand impart un scop si o experienta m-a ajutat sa realizez ca acesta este motivul pentru care se fac grupuri de sprijin pentru vicii si traume sau pentru cei care isi doresc o schimbare.

Cand avem sprijinul semenilor, avem senzatia ca putem depasi orice impediment! „A fost un purgatoriu ce am trait in tabara, dar acum ma simt excelent, am o senzatie de liniste si pace – si, in acelasi timp, am impresia ca mi s-au ascutit toate simturile. Mult dupa ce am parasit tabara, am realizat ca experienta mi-a oferit momente de fericire. Acum nu mai fumez, nu mai beau cafea sau alcool, nu mai mananc carne si am foarte multa energie. Trebuie sa recunosc, energia grupului e factorul care m-a ajutat sa fac aceasta schimbare, spune Andrei, care a participat la o tabara de yoga organizata de Scoala Iubirii.

In timp ce unii dintre noi suntem alimentati de puterea exemplului, pe altii ne anima empatia celor care trec prin aceleasi experiente ca si noi (de exemplu, meniul unui proces de detoxifiere poate fi foarte deprimant atunci cand treci prin asta singura). Iar cei mai ambitiosi sunt stimulati de competitie, pe principiul „daca unii pot, inseamna ca se poate. Fiecare culege alte beneficii atunci cand face parte dintr-un grup, insa ce e cert este ca un boot camp te ajuta sa-ti depasesti zona de confort si sa exerciti mai multa influenta asupra propriei persoane.

O doza concentratata de efort

„Am facut lucruri simple care au dus la altele, marete, si am reusit sa imi restabilesc linia de plutire, pe care o pierdusem. Initial am crezut ca o sa am mai mult timp de introspectie, insa nu a fost asa. Schimbarea s-a produs la un alt nivel. Mi-am curatat mintea, am facut ordine in sertarase, am slabit sase kilograme si sunt optimista ca in curand voi avea abdomenul sculptat, povesteste Andreea, o femeie cu job si doi copii, care a lasat totul la o parte pentru a-si oferi un moment de respiro. A petrecut sapte zile in tabara de detoxifiere holistica The Code, o decizie care i-a schimbat viata in bine.

Observ ca toata lumea are numai cuvinte bune despre experienta taberelor, desi vazand cate antrenamente sunt intr-o singura zi, m-am gandit ca pentru cineva care nu e obisnuit ar putea fi o provocare (chiar daca programele sunt adaptate conditiei fizice). Insa e doar o opinie personala, si probabil ca daca as ajunge intr-un asemenea context as face fata – marturiile celor care au cules beneficii imi ofera curaj.

Dar exista si alte optiuni pe care ai putea sa le iei in calcul, daca detoxifierea nu este o prioritate pentru tine. „Echipa www.despreSpa.ro, in colaborare cu specialisti de top din domeniile conexe ale domeniului wellness, a dezvoltat un prototip de stil de viata sanatos, in cadrul caruia alimentatia echilibrata se imbina cu o gandire Zen si alte activitati menite sa ne faca fericiti si multumiti de ceea ce avem in jurul nostru. Spaventura a fost gandita ca o mostra de viata sanatoasa, iar structura programului iti permite sa-ti insusesti cu usurinta invataturile transmise in cadrul workshop-urilor, spune Ioana Marian, fondator www.desprespa.ro.

Iar colega mea Natalia, care a participat la un weekend Spaventura, mi-a marturisit ca a fost o experienta deosebita, din care a invatat multe si care a ajutat-o sa invinga monotonia si stresul. „Programul mi-a incarcat bateriile cu energie pozitiva, dieta era pro-sanatate, iar programul, ce alterna momentele de relaxare cu cele de activitate, m-a ajutat sa-mi dau un restart, mi-a povestit colega mea. Dar daca totusi iti doresti un program mai complex sau mai lung, iti recomand sa contactezi echipa www.desprespa.ro, deoarece are o lista foarte mare de colaboratori din domeniul wellness din toata tara si te poate ajuta sa-ti personalizezi o tabara pe placul tau, in functie de interese, buget si timp.

Schimbarea se intampla in interior

Desigur, dupa ce ti-am povestit despre aceste tabere sunt convinsa ca ti-ai dori sa evadezi, sa lucrezi cu tine, sa devii cea mai buna varianta a ta. Insa daca nu ai disponibilitatea pentru a-ti oferi o tabara, trebuie sa-ti amintesti ca schimbarea se intampla in interior. Problema e ca, de obicei, abordam ideea de schimbare in mod eronat si traim intr-un paradox. De exemplu, nu vrem sa petrecem atat de mult timp pe smartphone, dar in acelasi timp chiar asta ne dorim sa facem! Deci raspunsul ar fi ca ne-am dori… sa nu ne mai dorim anumite lucruri despre care stim ca nu ne sunt benefice.

„Suntem prinsi de ceea ce grecii numeau akrasia – sa decizi actiunea favorabila, apoi sa faci altceva. Atunci ne dam seama ca obiceiurile sunt doar raspunsuri la nevoi. Si multi oameni ignora faptul ca schimbarile de orice gen au multe implicatii. De exemplu, te poti obisnui sa mananci sanatos, insa daca burgerii si inghetata te ajuta sa te simti relaxat si fericit, nu vei obtine acelasi efect cu broccoli si morcovi. Deci nu ai nevoie neaparat de o dieta mai stricta, ci de un alt mod de a te simti relaxat si fericit, declara psihologul Ian Newby-Clark in The Guardian. Deci, poate, pana la urma, fericirea are parfum de vacanta! Sau de un alt substitut.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet