Dacă acum două luni, la începutul pandemiei de coronavirus, mulți dintre noi am fost într-o stare de alertă, de panică, și am respectat cu sfințenie măsurile de prevenție sugerate de autorități, în ultimul timp, observăm mai degrabă o stare de relaxare. Iar după 15 mai, când restricțiile de circulație vor fi ridicate, iar mulți își vor relua activitățile obișnuite, e posibil să dăm uitării toate strădaniile pe care le-am făcut până acum pentru a ține în frâu răspândirea virusului.
De aceea, iată câteva aspecte cărora trebuie să le acordăm o atenție deosebită în perioada următoare:
Virusul este încă prezent
Studiile arată că frica de necunoscut îi determină pe oameni să reacționeze. Iar asta s-a văzut la începutul pandemiei, când toată lumea se spăla cu conştiinciozitate pe mâini timp de 20 de secunde, folosea dezinfectant în mod constant sau purta măști. Cum însă timpul a trecut, virusul a devenit o parte din realitatea noastră și, încet, încet, uităm să îi acordăm atenția cuvenită. Cu toate că în aproximativ două săptămâni vom intra într-o perioadă de relaxare, nu trebuie să uităm că virusul încă există, că deși cercetătorii fac eforturi în crearea unui vaccin, probabil va mai dura cel puțin un an până când va ajunge pe piață și că riscul de infecție este la fel de mare ca și până acum.
Sănătatea emoțională
Deși, în această perioadă, sănătatea fizică primează, nu trebuie să ignorăm importanța echilibrului emoțional. Interacțiunile umane sunt foarte importante și te pot ajuta să faci față cu brio pandemiei. Așa că, continuă să ții legătură cu cei dragi, fie că o faci printr-un apel telefonic sau unul video. Astfel, reîntoarcerea la normal va fi mult mai ușoară și mai fluidă.
Crezi că măsurile de prevenție nu funcționează
Senzația de dezamăgire cu care te confrunți poate fi un sentiment normal. Cu toate că am respectat distanțarea socială sau am practicat autoizolarea, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a continuat să crească. Iar asta te poate face să crezi că măsurile de prevenție pe care le-am luat nu au dat roade.
Însă, lucrurile nu sunt atât de simple. Probabil că în lipsa acestor măsuri, numărul bolnavilor de Covid-19, dar și al deceselor, ar fi fost chiar mai mare. De aceea, este esențial să continui să le pui în practică, atât pentru sănătatea ta, cât și pentru a celor din jur.
Îți dorești o reîntoarcere la normal
Este un lucru firesc, la care probabil cu toții visăm. Însă, chiar dacă după 15 mai situația se va relaxa, nu ne vom reîntoarce la realitatea pe care o știam în urmă cu două luni. Așa cum declara chiar președintele țării, Klaus Iohannis, „să nu ne imaginăm că vom reveni la normal în 15 mai’. Purtarea măștii va deveni obligatorie, adunările publice și manifestările vor fi în continuare interzise, iar întoarcerea la locurile de muncă se va produce probabil treptat. Iar cel mai important lucru pe care trebuie să ni-l amintim constant este faptul că virusul încă există și se poate transmite ușor.
Obiceiuri sociale
Suntem obișnuiți să ne îmbrățișăm prietenii sau să îi sărutăm pe obraz pe cei dragi. Iar aceste obiceiuri pot fi greu de combătut. Însă, trebuie să îți aduci aminte că distanțarea socială este în continuare esențială. Mai ales în condițiile în care multe persoane sunt infectate cu coronavirus, însă nu prezintă simptome. Așa că, pentru a preveni o escaladare a îmbolnăvirilor, cea mai bună metodă este să eviți locurile aglomerate și interacțiunea cu mulți oameni.
Citește și:
Raed Arafat: cum va arăta perioada de după 15 mai și de ce nu trebuie să ne așteptăm la revenirea vieții de dinainte de pandemie
Foto: Shutterstock