Ghidul tău pentru îndulcitorii naturali

Zahărul: dușmanul sănătății și al siluetei noastre. Auzim din ce în ce mai des cum trebuie redus consumul de zahăr, însă de cele mai multe ori nu luăm atitudine în privința acestui fapt.

Ghidul tău pentru îndulcitorii naturali

Efectele zahărului rafinat pot fi devastatoare și cumva acest gând încă nu ne sperie îndeajuns de mult încât să facem o schimbare.

Zahărul, în special cel alb, rafinat cu care suntem obișnuiți a fost întotdeauna pe lista neagră a alimentelor nutritive. Acesta scade glicemia din sânge, crește inflamația și este responsabil pentru trimiterea ta pe spirala poftelor necontrolate.

Dacă totuși te numeri sau mai bine spus, vrei să te numeri printre cei care doresc o schimbare și vor să combată stilul de viață nesănătos, trebuie să știi de alternativele sănătoase, dar care contrar așteptărilor, nu sunt greu de găsit.

Nectarul de agave

Vestea bună: este cu 50% mai dulce decât zahărul. Vestea rea: are cu 50% mai multe calorii decât zahărul. Dar nu ar trebui să te îngrijorezi foarte mult în privința acestui fapt, întrucât, fiind un îndulcitor extrem de dulce, vei utiliza o cantitate mult mai mica în obținerea aceluiași rezultat.

Evident, trebuie să ai grijă având în vedere faptul că 90% din compoziția nectarului de agave este fructoza. Într-adevăr, pe de o parte, are un indice glicemic mai mic, asta însemnând faptul că organismul tău îl va absorbi într-un mod mai lent față de zahăr, astfel, evitând cantitatea suplimentară de zahăr din sânge. În plus, se descompune mult mai rapid decât glucoza în zona ficatului. Pe de altă parte, prea multă fructoză poate conduce la rezistența la insulină și consecutiv, aparița diabetului.

Mierea

De departe cel mai popular substitut pentru zahăr, mierea este o sursă prețioasă de vitamine și minerale și deține importante proprietăți antioxidante, antiseptice, energizante și regenerante. Mai mult decât atât, s-a observant faptul că persoanele care consumă aproximativ 10 lingurițe de miere pe zi, timp de cel puțin o lună, îți reduc cu 3,3% procentul de colesterol din corp. Are un indice glicemic mediu, asemănător cu cel al unei banane, iar o lingură de miere de albine conține 64 de calorii. Este recomandat să nu amesteci mierea în preparate care sunt expuse la o temperatură ridicată din cauza formării compușilor toxici și este bine să o limitezi la cafeaua sau ceaiul de dimineață, iaurturi, cereale sau pâine prăjită.

Siropul de arțar

Este la fel de natural pe cât îți poți imagina. Obținut direct dintr-un copac, siropul de arțar pur are foarte puține calorii (18kcal/linguriță) și o concentrație mare de minerale, precum mangan și zinc. În plus, spre deosebire de miere, siropul de arțar nu este sensibil la căldură. Problema ce intervine la siropul de arțar și într-adevăr, resimțită de locuitorii din afara continentului american este gustul. Doar în cazul în care chiar îi iubești gustul, siropul de arțar mai poate fi folosit și la alte produse în afară de ceai, cafea, iaurt, ovăz și nu în ultimul rând, emblematicele clătite americane.

Siropul de stevia rebaudiana

Nu, nu este același lucru cu ștevia. Aceasta este o plantă dulce care nu conține calorii. Este un îndulcitor 100% natural, de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul, dar care nu este responsabil pentru dezechilibrul nivelului de glucoză din sânge ceea ce înseamnă că poți evita complet instalarea diabetului. Din cauza faptului că este inimaginabil de dulce, trebuie să ai mare grijă la cantitățile pe care le pui, în special dacă te tentează să adaugi pudră sau sirop de stevia în compoziția prăjiturilor de casă. Din nefericire, câteodată siropul este procesat chimic și amestecat cu alcool din zahăr, ingredient care poate provoca diaree și indigestie și poate să-i înrăutățească gustul. Așadar, ar trebui să fii atentă și să verifici etichetele înainte de a achiziționa un astfel de sirop.

Melasa

Se consideră a fi printre cei mai sănătoși îndulcitori naturali datorită conținutului bogat în fier (o singură linguriță asigură 20% din doza zilnică recomandată), vitamina B6, magneziu, calciu (destul cât pentru jumătate de pahar cu lapte) și multe altele. Printre acestea se găsește și potasiul care își are cantitatea mai mare cu 70% față de o banană. Dar chiar și cu acest profil excelent nutrițional, nu se încadrează în categoria celor ce se numesc health food, alimente naturale despre care se crede că au proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Iar gustul său puternic nu este potrivit pentru orice fel de băuturi și mâncăruri puse la copt, numai dacă nu vorbim de fapt despre mâncăruri cu arome puternice cum ar fi turta dulce.

Zahărul de cocos

Opțiunea favorită a nutriționiștilor datorită indicelui glicemic și al conținutului bogat în nutrienți, zahărul de cocos este alternativa perfectă. Spre deosebire de zahărul rafinat din supermarket, acesta își păstrează toți nutrienții intacți și nu are un impact atât de puternic asupra pancreasului. Dificultatea ce intervine în obținerea acestui îndulcitor constă în faptul că prețul său este destul de mare. Însă o calitate bună cere un preț pe măsură: se obține din nectarul florilor de nucă de cocos, acesta fiind supus la temperaturi scăzute prin care se evaporă până devine un caramel gros, după care este uscat și măcinat până devine pudră cristalizată. Și dacă tot am vorbit de conținutul bogat în nutrienți, ar trebui să știi faptul că acest tip de zahăr conține potasiu, zinc, fier și vitaminele B1, B2, B3 și B6.

Eritritolul, xilitolul și maltitolul

Ok, sună complicat dar nu este complicat deloc. Cei trei compuși menționați mai sus, cu terminațiile specifice de -ol' sunt extrași din plante sau sunt fabricați din amidon. Au un aport caloric mai scăzut decât zahărul și au un impact mai mic asupra zahărului din sânge. Eritritolul este extras din porumb, nu conține calorii, iar puterea sa de îndulcire este de 60-80% comparativ cu zahărul. Xilitolul se găsește natural în fructe și legume, dar nu se recomandă un consum mai mare de 50g/zi din cauza apariției diareei. Iar ultimul, dar nu cel din urmă, maltitolul, provine din amidon, iar depășirea dozei zilnice de 30g poate provoca balonări și diaree. De obicei, se găsesc în multe produse ambalate cum ar fi apele aromate, guma fără zahăr și batoanele nutritive. Cel mai mare dezavantaj al acestora este dat de posibilitatea aparițiilor poftelor deoarece prin consumul lor, odată cu senzația de dulce prezentă pe limba ta, organismul așteaptă în schimb calorii pe care nu le va obține și de aceea, te va lăsa dorind mai mult.

Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre zahăr

Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt

Text: Monica Andreea Olaru
Foto: Instagram (@inthefrow)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet