Fumatul te protejează de noul coronavirus? Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Deși recent au fost publicate studii care arată că nicotina ar putea să ne ferească de noul coronavirus, OMS dezminte aceste cercetări, subliniind încă o dată efectele negative ale fumatului asupra sănătății.

Fumatul te protejează de noul coronavirus? Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Recent, specialiștii francezi au publicat un studiu care arată că nicotina i-ar putea face pe fumători mai rezistenți la contractarea noului coronavirus.

Acest lucru s-a întâmplat după ce echipa de la spitalul Pitié-Salpêtrière a făcut un sondaj printre 480 pacienți testați pozitiv cu noul coronavirus. 350 dintre aceștia erau spitalizați, în vreme, dintre cei tratați de acasă, cu o vârstă medie de 44 de ani, 5.3% erau fumători. Dintre cei internați în spital, a căror vârstă medie era de 65 de ani, doar 4.4% erau fumători. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că procentul fumătorilor cu coronavirus este mult mai mic decât cel al fumătorilor din țară (dintre 11.000 de pacienți internați în spitalele din Paris cu Covid-19, 8,5% erau fumători, în vreme ce procentul fumătorilor din Franța este estimat la 25.4% din populație).

De asemenea, în urma acestui studiu, cercetătorii chiar au propus ca nicotina să fie folosită ca o formă de terapie.

Însă, Maria Van Kerkhove, reprezentantă a Organizației Mondiale a Sănătății, se arată împotriva descoperirilor francezilor, susținând că studiul lor nu poate dovedi cu exactitate beneficiile nicotinei în lupta împotriva noului coronavirus. „Știm că fumatul dăunează grav sănătății și mai știm că fumătorii infectați cu coronavirus prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu o formă mai gravă a bolii”, spune Maria Van Kerkhove.

În plus, fumatul crește riscul dezvoltării bolilor pulmonare, ceea ce poate face ca infectarea cu Sars-CoV2 să afecteze mai tare starea de sănătate a persoanelor bolnave. De asemenea, atunci când fumezi nu porți masca, îți apropii mâinile de față, încălcând astfel două dintre regulile esențiale de prevenție.

Un studiu realizat pe 1099 de persoane infectate cu noul coronavirus din China a analizat legătura dintre nicotină și Covid-19. Concluziile la care au ajuns cercetătorii arătau că fumătorii aveau de 1,4 ori mai multe șanse de a suferi de simptome severe de COVID-19 decât cei care nu fumează. De asemenea, șansele de a ajunge la terapie intensivă sau chiar de a muri erau de 2,4 ori mai mari comparativ cu ale nefumătorilor.

Mai mult decât atât, chiar și cercetătorii francezi avertizează că studiul lor nu ar trebui luat de populație ca un îndemn la fumat. „Fumatul”, scriu ei, „are consecințe patologice severe și rămâne un pericol grav pentru sănătate”.

Citește și:
De ce verificarea temperaturii nu este o metodă eficientă în combaterea răspândirii noului coronavirus

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet