În lunile reci, un bol cald cu fulgi de ovăz pare o alegere mult mai inspirată decât un smoothie sau un iaurt. Însă, la fel ca în cazul multor altor cereale, există o oarecare confuzie când vine vorba despre ovăz privit ca o opțiune sănătoasă.
Ovăzul este prezent în alimentația noastră zilnică sub diferite forme și la diferite ore. Fie că îl consumăm ca pe un snack sub forma de baton înainte de a merge la sală, cumpărat din magazine gata făcut și savurat la birou sau ca un mic dejun rapid acasă, este important de știut cât de benefic este pentru organismul nostru, sau nu.
Află în continuare răspunsul la întrebările pe care le ai în minte cu privire la ovăz.
Deloc, spun nutriționiștii. De fapt, ovăzul este încărcat cu fibre solubile, care încetinesc digestia, oferă senzația de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, te ajută să păstrezi un nivel constant de energie și chiar s-a dovedit că scade nivelul de colesterol.
Dincolo de fibre, ovăzul are un conținut ridicat de proteine și este încărcat cu vitamine și minerale precum vitamina B1, magneziu și zinc. Beneficiile nu se opresc aici – ovăzul este, de asemenea, asociat cu un risc redus de boli de inimă, diabet de tip 2 și ajută la stimularea stării de spirit deoarece inițiază producția de serotonină din creier, ameliorând stările de depresie.
Specialiștii sunt de părere că orice mâncare consumată în exces poate contribui la creșterea în greutate. Ovăzul însă, datorită faptului că este bogat în fibre, face ca senzația de sațietate să apară chiar și înainte să îți termini porția, micșorând astfel riscul de a consuma prea multe calorii. Din acest motiv este adesea recomandat ca o alegere minunată pentru pierderea în greutate și control.
O porție sănătoasă de ovăz variază în funcție de tipul de ovăz pe care îl alegi, dar o dimensiune tipică de servire este, de obicei, în jurul unei jumătăți de cană de ovăz uscat. O cană de ovăz gătit conține în jur de 150 de calorii, 5 grame de proteine, 2 grame de grăsimi, 25 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și mai puțin de jumătate de gram de zahăr.
Atenție însă la topping-urile pe care le folosești, multe dintre cele mai gustoase sunt încărcate cu zahăr. Poți opta pentru fructe de pădure ca o variantă sănătoasă, iar dacă dorești să iți îndulcești ovăzul, ține minte că moderația este esențială!
Ovăzul instant este puțin mai scăzut în fibre, astfel încât s-ar putea să nu promoveze aceleași beneficii pentru sănătate ca ovăzul cu un nivel mai mare de fibre, explică nutriționiștii. Dacă optezi pentru porții individuale, aromate, este important să urmărești eticheta nutrițională pentru a te asigura că nivelul de zahăr nu este prea mare.
Ovăzul neprocesat nu conține zahăr adăugat, dar durează mai mult până îl gătești. De asemenea, durează mai mult pentru a fi digerat, are un conținut de fibre mai mare și poate avea un indice glicemic mai mic (ceea ce înseamnă că eliberează energie mai lent și are un impact mai mic asupra zahărului din sânge) decât ovăzul rulat sau instant.
Un parfait din fulgi de ovăz sună destul de delicios, alături de un iaurt grecesc, zmeură, nuci și o picătură de miere. O altă modalitate de a prepara ovăzul este să îl lași la frigider peste noapte, sub forma de terci, iar dimineață vei avea un mic dejun sănătos și rapid.
Foto: Shutterstock