Insa, o dieta corespunzatoare este foarte importanta. Din fericire putem apela la numeroase fructe si legume proaspete care sunt benefice sistemului nostru imunitar.
Pont: alege alimente cat mai colorate – este un semn sigur ca sunt bogate in antioxidanti atat de necesari sistemului imunitar.
Alimente care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta:
Usturoi
Usturoiul se foloseste de mii de ani ca arma in lupta impotriva bolilor. Potrivit studiilor internationale, persoanele care consuma usturoi sau suplimente pe baza de usturoi se imbolnavesc mai greu si mult mai rar. Se recomanda, mai ales in sezonul rece, consumul unui catel’ de usturoi in fiecare zi. Daca nu suporti gustul sau mirosul poti adauga putin usturoi pisat in mancare.
Kiwi
Fructul de kiwi este o excelenta sursa naturala de vitamina E, foarte importanta pentru imunitate. Vitamina E ajuta la protejarea de infectii virale si bacteriene. Poate nu stiai, dar kiwi contine multe vitamine decat citricele, inclusiv portocalele.
Spanac
La fel ca si fructul kiwi, spanacul este foarte bogat in vitamina E. Insa este mult mai mult de atat. Este un adevarat cocktail nutritional: contine beta-caroten, acid folic, vitaminele A,C si K, precum si fier – nutrienti vitali pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos.
Ciuperci
Ciupercile sunt unele dintre cele mai bune legume care ajuta la prevenirea si combaterea diverselor afectiuni. Acest lucru se datoreaza faptului ca ciupercile ajuta la inmultirea celulelor albe din organism.
Mere
Merele sunt bogate in magneziu, fier si potasiu. Merele crude sunt de mare ajutor digestiei si o arma impotriva starilor febrile si inflamatiilor. Consumul unui mar pe stomacul gol are efect diuretic si combate constipatia.
Cartofi dulci
Ii poti consuma cu incredere datorita continutului de beta-caroten, un antioxidant pe care organismul il transforma in Vitamina A, un nutrient esential care ne ajuta sa luptam impotriva diverselor afectiuni.
Fructe de padure
Bogate in vitaminele C si E, fructele de padure sunt o adevarata comoara de nutrienti. Cele mai recomandate sunt zmeura si coacazele, insa nu trebuie sa ocolesti nici unele mai putin cunoscute precum fructele goji sau acai. Incearca sa le consumi impreuna cu iaurt, si acesta, la randul lui, fiind cunoscut pentru proprietatile de intarire a sistemului imunitar.
Broccoli
Este considerat de catre Institutul American pentru Combaterea Cancerului drept alimentul principal care ajuta in lupta impotriva cancerului. Are un continut bogat in glucide, vitamine si saruri minerale, atat de benefice organismului.
Morcovi
Consumul de morcovi ne ajuta sa tinem la distanta racelile de sezon. La fel ca si cartofii dulci, morcovii sunt o bogata sursa de beta-caroten. Pentru rezultate optime, cel mai bine este sa consumi morcovi cruzi, nu gatiti.
Grapefruit rosu si roz
Grapefruitul este o sursa importanta de vitamina C, esentiala sistemului imunitar. Este o alegere ideala deoarece contine bioflavonoide ce au un efect curativ indeosebi la nivelul aparatului circulator, dar si asupra celorlalte aparate si sisteme ale organismului.
Foto: Collage from ripe fruit and berries from Shutterstock
- Vezi și: Fructe și legume bogate în vitamina C
- Citeşte şi ce este blanşarea, tehnici de blanşare!