Fericirea trece prin stomac

Dupa ce am inteles ca „slabitul ingrasa”,  vin cu o noua teorie nutritionala, pe care o argumentez savuros.
 

Fericirea trece prin stomac

E limpede: am ales gresit locul si timpul in care sa traiesc. Ce Dumnezeu caut eu in Bu­cu­resti, in secolul XXI? Oriunde ma invirt, oriunde ma nimeresc si chiar oriunde ma ratacesc, nu aud vorbindu-se decit despre greutate, circu­m­fe­rin­­te si diete.

Vecinele mele se trezesc la 6 di­minea­ta si o iau la fuga pe strazi, cu tot felul de inst­rumente bizare ata­sa­te la glezne, incheieturi sau talie, pentru a monitoriza fiecare bataie a ini­mii, fiecare centimetru parcurs si, in final, fiecare ca­lorie consumata.

Prietenele mele maninca nu­mai salate si beau suc de grapefruit (in vreme ce eu ma indop cu fripturi si risotto, coplesita de ce­le mai acute sentimente de vinovatie). Salile de gym se deschid la 7 dimineata si se inchid aproape de mie­zul noptii, magazinele sint pline de masuri ext­ra-small, iar – ceea ce e si mai rau – vedetele (a­proa­pe) anorexice au devenit modele demne de i­mitat. (De ce?)

M-am nascut intr-o familie in care toate evenimentele importante se consumau in jurul mesei: Craciunul era parfumat cu cozonaci si turta dul­ce, Pas­tele cu friptura de miel si pasca, diminetile mi­­roseau a clatite si cappuccino, ziua mea a tort de me­re si ciocolata de casa. Toate aceste bu­cate, ire­zistibil de tentante, pregatite de draga mea ma­ma, au nascut in mine o mare pasiune pentru gatit si o mare apreciere pentru mincarea gus­toasa si savuroasa.

Drept urmare, la termi­narea liceului (cind m-am mutat in Bucuresti), eram suficient de rotunjoara pentru a dezvolta ce­le mai ingrozitoare complexe legate de propria imagine, care mi-au zdruncinat considera­bil increderea in mine (si in gusturile mele cu­linare). In facultate am incercat fiecare dieta de pe planeta, fara nici un rezultat. E adevarat, ki­logramele in plus dispareau atita timp cit ma infometam, dar reveneau si mai inversunate dupa ce incetam dieta. Dupa cinci ani de foa­mete si chin am descoperit ca sint anemica, fara calciu si hipotensiva, ceea ce mi-a dovedit fara e­chivoc ca dietele de slabit nu sint doar abu­zi­ve ci si distructive pentru sa­natate.

Prin urmare, am inceput sa caut o solutie care sa im­pace si capra si varza. Adica sa ma ajute sa scap de kilogramele in plus, sa imi mentin greu­ta­tea si sanatatea si sa-mi satisfaca, in ace­la­si timp, cultul pentru bucate gustoase. si iata ce am des­coperit.

Secretul mentinerii siluetei este sa metabolizezi eficient ceea ce maninci, sa elimini eficient toxinele si sa lasi sistemul digestiv sa se odihneasca (eficient) intre mese. Privarea de hrana (ca in dietele de slabit sau in post) dezechilibreaza metabolismul si streseaza inutil intregul organism. Daca reusesti sa mentii arderile metabolice la un nivel ridicat, ai tras lozul cistigator. Iar asta nu tine de noroc, ci de stiinta: adaugind ghimbir proaspat, ardei iute, coriandru, chimen sau fenicul in alimentatie, iti vei imbunatati consi­de­­rabil digestia si metabolismul; inlocuind ca­feaua de di­minea­ta cu o infuzie de ghimbir sau men­ta verde, vei ve­dea ca iti va fi mai putin foa­me pe parcursul zi­lei; asezonindu-ti mincarea cu suc de lamiie, iti vei detoxifia organismul.

Sint cu to­tul impotriva postului sau ceaiurilor laxative (care, chipurile, detoxifi­ca organismul, dar in fapt il secatuiesc de nutrientii esentiali), deoa­re­­ce solicita si streseaza excesiv corpul. Iar stresul, de ori­ce fel, declanseaza acel mecanism „lup­ta sau fugi', care, la nivel digestiv, se manifes­ta printr-o pofta de mincare nebuna si prin acumularea de grasime, in special in jurul taliei. |n schimb, sint o fana devotata a terapiilor de rela­xa­re (masaje, sauna, tai chi, pilates sau yo­ga), a infuziilor detoxifiante si a condimentelor bi­ne ale­se, care accelereaza metabolismul, sti­muleaza di­gestia si absorbtia nutrientilor si dau un gust ului­tor mincarurilor.

Cred cu putere ca excesul de grasime si retentia de apa pot fi inlaturate, fara efort, daca iti imbogatesti alimentatia cu ierburi si condimen­te care sa stimuleze functiile hepatice, pancreati­ce, renale si splina, sa tonifice sistemul stomacal si tractul intestinal si sa-ti da o senzatie de im­plini­re si, de ce nu, de fericire. Pofta buna, dragelor!

Ierburi si condimente pentru slabit
De cind lumea si pamintul se stie ca, daca mincarea e bine aromata sau condimentata, nu mai are nevoie de (prea multa) sare sau zahar (inamicii siluetei noastre). In plus, aceste ierburi si condimente stimuleaza arderile metabolice si detoxifiaza organismul.

Coriandru
De ce: Daca e consumat proaspat este un excelent diuretic.
Cum se foloseste: Se taie marunt si se presa­ra peste supa (rece sau calda), peste pestele ga­tit la abur sau la gratar. Adaugat in sosul de to­mate, ii da o aroma proaspata si foarte pla­cu­ta. Daca iti place bucataria frantuzeasca, iti su­gerez sa folosesti coriandru pisat in salata de portocale si ananas. Ultima varianta: se­min­tele de coriandru pisate (aproape) pot inlocui sa­rea din bucate.

Menta verde
De ce: Este cel mai bun remediu impotriva ba­lonarii si durerilor de stomac.
Cum se foloseste: Proaspata sau in infuzie. To­cata marunt, se poate presara peste le­gu­me­le gratinate sau crude (vinete, tomate, ardei, cas­traveti), in salata de fructe, peste friptura sau in mincarurile de peste. Se combina minunat cu sa­lata de patrunjel.

Tarhon
De ce: Este bogat in vitamina C. Poate in­lo­cui sarea, fara probleme.
Cum se foloseste: Se adauga in sosurile de lapte sau de smintina, in friptura de carne alba, salata de paste, omleta, peste.

Patrunjel
De ce: Stimuleaza functiile hepatice; are proprie­tati diuretice, antiseptice si tonifiante; con­tine cantitati impresionante de vitamina C; are efect laxativ.
Cum se foloseste: Frunzele sale verzi se com­bina perfect cu salata verde, omleta sau oua­le fierte. Pot fi presarate in supa sau peste pes­tele gatit in abur.

Marar
De ce: Este folosit de top-modele impotriva balonarii si retentiei de apa. |n plus, este extrem de bogat in vitamina C.
Cum se foloseste: Se adauga, tocat, la min­ca­rea de peste, crustacee, brinza alba, ciorbe, so­suri albe sau salate.

Arpagic
De ce: Diuretic, stimulant, are proprietati hi­pog­licemice. Este un cocktail uluitor de vitamina C, B2, calciu, sodiu, fosfor si fier.
Cum se foloseste: |l poti adauga (chiar in ex­ces) in supa, cruditati, salata, omleta , sos vi­nai­grette sau salata de boeuf.

Ghimbir
De ce: Are efect energizant si stimuleaza ar­de­rile metabolice.
Cum se foloseste: Radacinile proas­­­­pe­te se razuiesc si se adauga in ori­ce mincare din bu­ca­taria indiana sau asiatica. Parfumeaza orice tip de carne la gratar, salatele, orice mincare din peste sau fructe de mare, supa de pasare, mincarurile sau salatele de legume, dar poate fi adaugat si in aluatul de piine.

Mustar
De ce: Boabele sau pudra de mustar au un e­fect laxativ usor, deoarece stimuleaza func­tii­le renale.
Cum se foloseste: Se amesteca in mincare sau intra in compozitia sosului curry. De asemenea, boabele pot fi puse la incoltit, iar mugurii se pot consuma in salate sau sandvisuri.

Sofran
De ce: Stimuleaza functionarea vezicii bi­­lia­­re.
Cum se foloseste: Se lasa sa infuzeze in lap­te sau in apa calda, apoi se adauga la min­ca­re: pilaf de orez, paella, risotto, tocanite, supe.

Chimen
De ce: Este un remediu foarte eficient im­­po­t­ri­­­va balonarii si a colicilor intestinale.
Cum se foloseste: In mincarurile pe baza de orez, varza, morcovi, vinete, cartofi sau sote de creveti. Se poate adauga si in sare sau poate fi folosit sub forma de infuzie.

Ardei iute
De ce: Stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor.
Cum se foloseste: Se adauga, proaspat sau uscat, in mincaruri, in salatele de legume, curry sau tocanite.

Scortisoara
De ce: Este un antioxidant puternic, stimuleaza arderea zaharurilor si sistemul imunitar.
Cum se foloseste: Pudra de scortisoara se poate adauga in compoturi, in ceaiuri, in bau­tu­rile pe baza de lapte sau in min­ca­rurile cu carne de rata sau curca.

Arhiva revistei ELLE
Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet