Dupa ce am inteles ca „slabitul ingrasa”, vin cu o noua teorie nutritionala, pe care o argumentez savuros.
E limpede: am ales gresit locul si timpul in care sa traiesc. Ce Dumnezeu caut eu in Bucuresti, in secolul XXI? Oriunde ma invirt, oriunde ma nimeresc si chiar oriunde ma ratacesc, nu aud vorbindu-se decit despre greutate, circumferinte si diete.
Vecinele mele se trezesc la 6 dimineata si o iau la fuga pe strazi, cu tot felul de instrumente bizare atasate la glezne, incheieturi sau talie, pentru a monitoriza fiecare bataie a inimii, fiecare centimetru parcurs si, in final, fiecare calorie consumata.
Prietenele mele maninca numai salate si beau suc de grapefruit (in vreme ce eu ma indop cu fripturi si risotto, coplesita de cele mai acute sentimente de vinovatie). Salile de gym se deschid la 7 dimineata si se inchid aproape de miezul noptii, magazinele sint pline de masuri extra-small, iar – ceea ce e si mai rau – vedetele (aproape) anorexice au devenit modele demne de imitat. (De ce?)
M-am nascut intr-o familie in care toate evenimentele importante se consumau in jurul mesei: Craciunul era parfumat cu cozonaci si turta dulce, Pastele cu friptura de miel si pasca, diminetile miroseau a clatite si cappuccino, ziua mea a tort de mere si ciocolata de casa. Toate aceste bucate, irezistibil de tentante, pregatite de draga mea mama, au nascut in mine o mare pasiune pentru gatit si o mare apreciere pentru mincarea gustoasa si savuroasa.
Drept urmare, la terminarea liceului (cind m-am mutat in Bucuresti), eram suficient de rotunjoara pentru a dezvolta cele mai ingrozitoare complexe legate de propria imagine, care mi-au zdruncinat considerabil increderea in mine (si in gusturile mele culinare). In facultate am incercat fiecare dieta de pe planeta, fara nici un rezultat. E adevarat, kilogramele in plus dispareau atita timp cit ma infometam, dar reveneau si mai inversunate dupa ce incetam dieta. Dupa cinci ani de foamete si chin am descoperit ca sint anemica, fara calciu si hipotensiva, ceea ce mi-a dovedit fara echivoc ca dietele de slabit nu sint doar abuzive ci si distructive pentru sanatate.
Prin urmare, am inceput sa caut o solutie care sa impace si capra si varza. Adica sa ma ajute sa scap de kilogramele in plus, sa imi mentin greutatea si sanatatea si sa-mi satisfaca, in acelasi timp, cultul pentru bucate gustoase. si iata ce am descoperit.
Secretul mentinerii siluetei este sa metabolizezi eficient ceea ce maninci, sa elimini eficient toxinele si sa lasi sistemul digestiv sa se odihneasca (eficient) intre mese. Privarea de hrana (ca in dietele de slabit sau in post) dezechilibreaza metabolismul si streseaza inutil intregul organism. Daca reusesti sa mentii arderile metabolice la un nivel ridicat, ai tras lozul cistigator. Iar asta nu tine de noroc, ci de stiinta: adaugind ghimbir proaspat, ardei iute, coriandru, chimen sau fenicul in alimentatie, iti vei imbunatati considerabil digestia si metabolismul; inlocuind cafeaua de dimineata cu o infuzie de ghimbir sau menta verde, vei vedea ca iti va fi mai putin foame pe parcursul zilei; asezonindu-ti mincarea cu suc de lamiie, iti vei detoxifia organismul.
Sint cu totul impotriva postului sau ceaiurilor laxative (care, chipurile, detoxifica organismul, dar in fapt il secatuiesc de nutrientii esentiali), deoarece solicita si streseaza excesiv corpul. Iar stresul, de orice fel, declanseaza acel mecanism „lupta sau fugi', care, la nivel digestiv, se manifesta printr-o pofta de mincare nebuna si prin acumularea de grasime, in special in jurul taliei. |n schimb, sint o fana devotata a terapiilor de relaxare (masaje, sauna, tai chi, pilates sau yoga), a infuziilor detoxifiante si a condimentelor bine alese, care accelereaza metabolismul, stimuleaza digestia si absorbtia nutrientilor si dau un gust uluitor mincarurilor.
Cred cu putere ca excesul de grasime si retentia de apa pot fi inlaturate, fara efort, daca iti imbogatesti alimentatia cu ierburi si condimente care sa stimuleze functiile hepatice, pancreatice, renale si splina, sa tonifice sistemul stomacal si tractul intestinal si sa-ti da o senzatie de implinire si, de ce nu, de fericire. Pofta buna, dragelor!
Ierburi si condimente pentru slabit
De cind lumea si pamintul se stie ca, daca mincarea e bine aromata sau condimentata, nu mai are nevoie de (prea multa) sare sau zahar (inamicii siluetei noastre). In plus, aceste ierburi si condimente stimuleaza arderile metabolice si detoxifiaza organismul.
Coriandru
De ce: Daca e consumat proaspat este un excelent diuretic.
Cum se foloseste: Se taie marunt si se presara peste supa (rece sau calda), peste pestele gatit la abur sau la gratar. Adaugat in sosul de tomate, ii da o aroma proaspata si foarte placuta. Daca iti place bucataria frantuzeasca, iti sugerez sa folosesti coriandru pisat in salata de portocale si ananas. Ultima varianta: semintele de coriandru pisate (aproape) pot inlocui sarea din bucate.
Menta verde
De ce: Este cel mai bun remediu impotriva balonarii si durerilor de stomac.
Cum se foloseste: Proaspata sau in infuzie. Tocata marunt, se poate presara peste legumele gratinate sau crude (vinete, tomate, ardei, castraveti), in salata de fructe, peste friptura sau in mincarurile de peste. Se combina minunat cu salata de patrunjel.
Tarhon
De ce: Este bogat in vitamina C. Poate inlocui sarea, fara probleme.
Cum se foloseste: Se adauga in sosurile de lapte sau de smintina, in friptura de carne alba, salata de paste, omleta, peste.
Patrunjel
De ce: Stimuleaza functiile hepatice; are proprietati diuretice, antiseptice si tonifiante; contine cantitati impresionante de vitamina C; are efect laxativ.
Cum se foloseste: Frunzele sale verzi se combina perfect cu salata verde, omleta sau ouale fierte. Pot fi presarate in supa sau peste pestele gatit in abur.
Marar
De ce: Este folosit de top-modele impotriva balonarii si retentiei de apa. |n plus, este extrem de bogat in vitamina C.
Cum se foloseste: Se adauga, tocat, la mincarea de peste, crustacee, brinza alba, ciorbe, sosuri albe sau salate.
Arpagic
De ce: Diuretic, stimulant, are proprietati hipoglicemice. Este un cocktail uluitor de vitamina C, B2, calciu, sodiu, fosfor si fier.
Cum se foloseste: |l poti adauga (chiar in exces) in supa, cruditati, salata, omleta , sos vinaigrette sau salata de boeuf.
Ghimbir
De ce: Are efect energizant si stimuleaza arderile metabolice.
Cum se foloseste: Radacinile proaspete se razuiesc si se adauga in orice mincare din bucataria indiana sau asiatica. Parfumeaza orice tip de carne la gratar, salatele, orice mincare din peste sau fructe de mare, supa de pasare, mincarurile sau salatele de legume, dar poate fi adaugat si in aluatul de piine.
Mustar
De ce: Boabele sau pudra de mustar au un efect laxativ usor, deoarece stimuleaza functiile renale.
Cum se foloseste: Se amesteca in mincare sau intra in compozitia sosului curry. De asemenea, boabele pot fi puse la incoltit, iar mugurii se pot consuma in salate sau sandvisuri.
Sofran
De ce: Stimuleaza functionarea vezicii biliare.
Cum se foloseste: Se lasa sa infuzeze in lapte sau in apa calda, apoi se adauga la mincare: pilaf de orez, paella, risotto, tocanite, supe.
Chimen
De ce: Este un remediu foarte eficient impotriva balonarii si a colicilor intestinale.
Cum se foloseste: In mincarurile pe baza de orez, varza, morcovi, vinete, cartofi sau sote de creveti. Se poate adauga si in sare sau poate fi folosit sub forma de infuzie.
Ardei iute
De ce: Stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor.
Cum se foloseste: Se adauga, proaspat sau uscat, in mincaruri, in salatele de legume, curry sau tocanite.
Scortisoara
De ce: Este un antioxidant puternic, stimuleaza arderea zaharurilor si sistemul imunitar.
Cum se foloseste: Pudra de scortisoara se poate adauga in compoturi, in ceaiuri, in bauturile pe baza de lapte sau in mincarurile cu carne de rata sau curca.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Hepta