Nu iti mai place nimic in viata ta? Atunci construieste-ti alta. ELLE a descoperit ca puterea de a fi impliniti se afla doar in propriile miini.
Treptat, le vezi cum se aduna ca un teanc de caramizi: vinovatie, teama, anxietate. Pe toate le simti cum iti acapareaza mintea si cum intra in viata ta, aducindu-te la marginea prapastiei. Ai vrea sa le dai la o parte si sa cunosti, in sfirsit, fericirea absoluta care sa persiste mai mult decit o sesiune de shopping/excursie la Milano/relatie pasionala. Ti-ai dori ca starea de bine sa te urmareasca necontenit, ca problemele din viata ta personala si profesionala sa dispara in nici doua secunde pe ceas si ca soarele sa apara in sfirsit in existenta ta tulburata, aducind cu el serenitatea absoluta. si in loc sa se intimple toate acestea, viata ta profesionala e un teatru de razboi, relatiile amoroase sint descinse parca dintr-un film de Alfred Hitchcock, iar emotional vorbind, esti o ruina ambulanta.
De ce se intimpla toate astea? De ce ai parte doar de dezastre, in loc sa zburzi prin oras, fericita si cu inima usoara ? De ce? Iti dam noi raspunsul: din cauza ta.
Acum abtine-te sa inchizi nervoasa revista, sa o arunci in cel mai intunecat cotlon al camerei tale, fiindca acesta este adevarul. Singurii raspunzatori pentru felul in care ne ducem viata, pentru intimplarile de care avem parte sintem noi insine. Tot mai multi oameni condamna societatea in care traiesc pentru nefericirea lor sau apeleaza incontinuu la sfaturile psihologilor, crezind ca ei ar putea sa le redea pe deplin increderea in propria persoana si bucuria de a se trezi in fiecare dimineata cu zimbetul pe buze. In realitate, medicii ar putea doar sa le arate cum sa procedeze pentru a-si depasi problemele, care sint traumele care le influenteaza existenta actuala, adevaratul terapeut si singurul in stare sa ii repuna pe picioare fiind ei insisi. si aceasta stare de autocompatimire si, in fapt, de sabotare a propriei persoane este o constanta la nivel global.
De ce se intimpla toate astea? Unul dintre motive ar fi ca sintem mult prea setati pe o anumita forma de fericire, fericirea standard pe care o vedem cel mai adesea in reclame si filme. Vrem sa avem 1,75 m, ochi albastri, sa fim blonde, sa avem o silueta perfecta, uitind ca perfectiunea, asa cum o vedem noi, nu exista, de fapt.
Altii reclama o nefericire paroxistica, chiar si atunci cind au toate motivele din lume pentru a fi fericiti.
Una dintre cele mai bune prietene ale mele, reprezentant de relatii publice la o companie importanta din Capitala, sufera de o tristete si de o apatie maladiva, chiar daca are un salariu generos, un sot care o sustine si o apreciaza si un copil sanatos si foarte inteligent. In loc sa se bucure de ceea ce are, o aud aproape zilnic plingindu-si de mila pentru cit de obosita este, din cauza sotului care nu o apreciaza destul, din pricina celui mic care nu o asculta si a job-ului extrem de solicitant si care nu-i lasa aproape niciodata o clipa de respiro (ea este una dintre acele femei care poarta dupa ele laptop-ul in concediu).
O alta greseala ce ne saboteaza psihicul si stima de sine este tendinta de a ne compara cu altii. Daca nu ai aceleasi bunuri/job/provocari/iubit ca aceia din jurul tau, asta te aduce automat intr-o pozitie inferioara, fapt care declanseaza o avalansa de sentimente negative fata de propria persoana. Opreste-te, pentru ca nimeni nu e perfect si pentru ca fericirea altora nu aduce automat nefericirea ta. Traieste mai degraba dupa principiul pe care il arboreaza si psihologul american Barry Schwartz, autorul cartii The Paradox of Choice: cheia fericirii este sa ai asteptari mici de la orice. si, am adauga noi, sa-ti construiesti fericirea pas cu pas, ca pe cea mai mare capodopera pe care ai fi in stare s-o creezi vreodata.
Dar, mai intii, haide sa vedem ce este fericirea. Daca am cauta o explicatie strict la nivel chimic, am putea spune ca sentimentul adinc de implinire se datoreaza productiei de serotonina la nivelul sistemului nervos central. Printre altele, serotonina joaca un rol important in calitatea somnului si contribuie la buna desfasurare a proceselor mintale si afective, a functiilor motorii si la reglarea presiunii arteriale. Studiile atesta ca barbatii sint mult mai avantajati decit femeile in ceea ce priveste productia de serotonina, deoarece creierul lor produce cu aproximativ 50% mai multa cantitate de hormoni decit femeile, cele din urma fiind influentate, in atingerea starii de bine, de menstruatie, de nastere, de menopauza sau de uilizarea pe termen lung a anticonceptionalelor. La rindul ei, alimentatia corecta duce la echilibrarea nivelului de serotonina din organism.
Dincolo de explicatia pur chimica, fericirea ar putea fi definita ca fiind „gradul in care un individ evalueaza viata sa ca fiind favorabila', asa cum ne lasa sa intelegem sociologul Ruut Veenhoven. Sau, potrivit celebrului filosof si psiholog William James, este „raportul dintre aspiratiile si realizarile unei persoane'.
Are fericirea un nivel constant sau fluctuant? Iata inca o intrebare la care cei mai multi cercetatori considera ca au gasit raspunsul. Oamenii de stiinta sustin ca fiecare dintre noi are un nivel bazal si stabil al starii de bine si ca oamenii pot deveni mai fericiti decit sint doar pentru o perioada scurta de timp, fiind insa sortiti sa se intoarca la nivelul bazal. Pe de alta parte, Sonjia Lyubomirsky (How Do People Pursue Happiness?) si Kenon Sheldon (Achieving Sustainable New Happiness: Prospects, Practices and Prescriptions, in colaborare cu Sonjia Lyubomirsky) sustin ca fericirea poate fi ridicata deasupra nivelului bazal, in functie si de doi factori dominanti: circumstantele si activitatea intentionata.
Factorii circumstantiali sint de regula statici si au un efect de scurta durata, cum ar fi cumpararea unui televizor cu ecran plat, o marire substantiala de salariu, emigrarea intr-o tara cu mult mai bogata, toate ducind la cresterea temporara a fericirii. De cealalta parte, schimbarile intentionate sint acelea care se refera la activitati in care o persoana se implica si care solicita un efort continuu. Le-am putea imparti in schimbari intentionate cognitive (cind adopti in mod regulat o pozitie optimista), schimbari intentionate comportamentale (cind ai aceeasi atitudine pozitiva fata de ceilalti) si schimbari intentionate de ordin motivational, de care vorbim atunci cind iti stabilesti scopuri importante pentru dezvoltarea personala si lupti pentru atingerea lor.
Revenind, alte studii despre fericire ne spun ca aceasta nu se dobindeste, ci este mostenita pe cale genetica. Iar daca nu este mostenita, fericirea este cu siguranta apanajul celor inalti! Aceasta din urma este o teorie pe care noi o consideram mai mult decit amuzanta, dar care este ridicata la rang de adevar stiintific de o echipa de la Universitatea Princeton.
Potrivit studiului publicat de citiva profesori in revista Economics and Human Biology, „oamenii care se uita de sus la semenii lor au o viata mai fericita si mai lipsita de griji decit restul'. Echipa de oameni de stiinta a utilizat o scara de la 0 la 10 pentru a masura satisfactia subiectilor fata de propria viata, ulterior confruntind cifrele obtinute cu inaltimea participantilor la studiu. In cazul barbatilor, a rezultat ca cei cu o inaltime peste medie (peste 1,77 m) se considera mai fericiti, din analiza reiesind si faptul ca cei cu statura impunatoare aveau un nivel al instructiei mai ridicat fata de cei scunzi si venituri mai mari. „Dupa cum au demonstrat-o numeroase studii, nu exista o legatura directa intre veniturile si fericirea unei persoane, dar se pare ca exista una intre inaltime si fericire si intre inaltime si venit', a mai precizat psihologul Colin Gill.
Un lucru este cert : fericirea ne preocupa pe toti, ne obsedeaza si ne fascineaza. Cu totii vrem sa o avem si sa o pastram cit mai mult timp, dar foarte putini inteleg ca de noi depinde sa atingem starea aceea de beatitudine pe care numai in filmele hollywoodiene o mai vedem. Desigur, fericirea este influentata de secretia de serotonina de la nivelul sistemului nervos. Desigur, depinde de felul in care sintem construiti, de anturaj, de mostenirea genetica si de absolut fiecare detaliu al vietii zilnice. Dar, in ansamblul ei, fericirea este o creatie personala.
Cel mai adesea, starea de bine se obtine prin comportamente prosociale, de exprimare a bunatatii si de ajutorare a celorlalti. O alta modalitate de a o atrage este prin exprimarea gratitudinii, prin implicarea in activitati care sa-ti aduca satisfactie sau prin procesarea amintirilor pozitive acumulate de-a lungul timpului. Sau o poti atrage prin schimbarea felului in care gindesti. Se pare ca tot ceea ce gindesti la un moment dat in viata iti afecteaza traiul, intr-o foarte mare masura.
Daca ti se pare ca nu ai absolut nici un rol in propria viata si ca esti la mina unui destin nemilos, trezeste-te o data pentru totdeauna si afla ca esti propriul tau dumnezeu. Asa cum ne lasa si Rhonda Byrne (Secretul, Editura Adevar Divin) sa intelegem, poti avea tot ce iti doresti: sanatate, fericire, bunastare, poti fi si poti face orice daca aplici legea atractiei. Cum functioneaza aceasta lege? Afla, asadar, ca – potrivit autoarei acestei celebre carti – tot ce apare in viata ta este atras catre tine datorita imaginilor pe care ti le proiectezi in minte. Iar daca ti se pare un lucru SF, adu-ti aminte ce ti-ai dorit in trecut si reflecteaza la cum arata viata ta acum. Crezi ca totul s-a petrecut intimplator? Nimic mai fals. Tot ceea ce ti-a fost dat sa traiesti, persoanele pe care le-ai intilnit, pe toate le-ai vizualizat la un moment dat cu ochii mintii. Iar daca ai dorit sa ti se intimple o mare minune in viata si nu s-a materializat, este pentru ca te-ai concentrat exact pe opusul fenomenului pe care ai fi vrut sa-l traiesti. Inchipuie-ti ca ti-ai dorit o silueta de invidiat, dar in loc sa o obtii, esti supraponderala.
Unul dintre raspunsuri este ca te-ai gindit exagerat de mult la kilogramele in plus, asa incit, prin forta atractiei, ai acumulat din ce in ce mai multe kilograme. Daca, in schimb, ti-ai repeta in gind „Vreau sa am silueta optima', atunci lucrurile ar sta cu siguranta altfel. Ideal este sa te concentrezi pe ceea ce ti-ai dori sa primesti, fara sa te indoiesti vreo clipa de puterea Universului. „Gindurile sint magnetice si au o anumita frecventa. Pe masura ce ginditi, ele sint transmise in Univers si atrag magnetic toate lucrurile care sint pe aceeasi frecventa. Orice emisie se intoarce apoi la sursa, adica la tine. Sinteti asemenea unor turnuri de transmisie umane, care transmit pe frecventa gindurilor voastre. Daca vreti sa schimbati ceva in propria viata, schimbati frecventa prin schimbarea gindurilor. Gindurile actuale va creeaza viata in viitor. Lucrurile la care va ginditi cel mai mult sau asupra carora va concentrati cel mai mult se vor manifesta ca experienta voastra de viata', mai noteaza Rhonda Byrne in Secretul.
Respectind acest principiu al gindurilor care se materializeaza, vei putea avea tot ce iti doresti, indiferent de dimensiune (la fel ca Aladin). Tu esti actorul pe scena vietii tale. Tu poti sa schimbi lucrurile si sa le ajuti sa ia o turnura favorabila. si gindeste-te ca de fiecare data cind te vei plinge de nefericirea ta, vei atrage si mai multa nefericire. Asadar, fii optimista si cere o viata perfecta (si, de ce nu, o vacanta cu un iubit exotic in Bahamas, asa, ca pentru inceput)!
Catalina Pavel
foto:Shutterstock