Fenomenul binge watching poate fi periculos. Iată cum să faci binge watching în mod sănătos

Înainte să îți aduci bolul cu popcorn, aruncă o privire și peste sfaturile de mai jos.

Fenomenul cunoscut sub numele de binge watching a devenit extrem de popular în ultimii ani, mai ales odată cu relansarea platformei Netflix și, în același timp, dezvoltarea în tandem a celorlalte platforme, precum HBO, Hulu sau Amazon.


Niciodată nu reușești să te oprești doar la 1-2 episoade, să recunoaștem – mai ales că ai tot sezonul la dispoziție iar finalul ultimului episod te-a lăsat complet șocată. Între timp, mănânci mai multe dulciuri decât de obicei și pierzi cu totul noțiunea timpului sau a realității, ceea ce te poate face să te simți super vinovată – ca să-ți treacă, parcă ar mai merge un episod.

Dacă recunoști scenariul de mai sus, noi îți spunem că există și o altă variantă de binge watching – una sănătoasă, care în loc să îți creeze dependență, chiar te ajută să evadezi puțin din stresul cotidian; mai mult, totul fără să te alegi cu niște kilograme în plus de pe urma gustărilor necontrolate.


Iată ce pași ar trebui să urmezi:

Impune-ți limite

Nu încerca să te convingi să te oprești în timp ce îți pui următorul episod – stabilește de la început câte episoade îți permiți să vezi, sau intervalul de timp pe care vrei să îl acorzi acestei activități. De exemplu, 2-3 ore zilnic ți-ar face mai mult bine decât 10-12 ore odată la 2-3 zile. Cu ronțăitul, aceeași poveste – încearcă să nu aduci pachetul întreg lângă tine, ci să îți pregătești o singură porție într-un bol sau pe o farfurie, porție la care te vei și rezuma.

Uită-te împreună cu cei dragi

Cu cât petrecem mai mult timp în fața televizorului, cu atât mai puțin simțim nevoia de socializare și riscăm să ne simțim apatici, obosiți psihic, izolați. Toate astea s-ar putea schimba ușor dacă urmărești emisiunile preferate cu familia sau cu prietenii – plus că ar putea fi mult mai amuzant să comentați scenele!

Ia o mică pauză

Când tocmai ai terminat un episod genial din serialul preferat, e foarte tentant să apeși butonul pentru următorul. Încearcă în aceste momente să iei o mică pauză, să te ridici, să privești pe fereastră, să bei un pahar cu apă – cu mintea liberă, vei putea decide dacă într-adevăr vrei să continui sau ai prefera să faci altceva.


Ai grijă la somn

Fiindcă de cele mai multe ori ajungem în fața televizorului seara, continuăm să ne uităm chiar și mult peste ora de culcare – iar apoi descoperim că ne e foarte greu să adormim. Totul se datorează culorilor puternice și mai ales luminii albastre a ecranelor, care e în stare să îți stimuleze creierul și la câteva ore după ce ai stins televizorul. De aceea, ar fi mai bine să nu mai interacționezi cu niciun ecran (inclusiv laptop, tabletă sau telefon) cu cel puțin jumătate de oră înainte de culcare, pentru a-i da creierului timpul necesar să se deconecteze.


Încearcă să faci și mișcare

Obișnuiești să te uiți la emisiuni care nu te solicită prea mult și ai putea să le urmărești lejer și făcând cu totul altceva? Atunci încearcă să faci puțină mișcare cât te uiți la televizor. Nu trebuie neapărat să transpiri, dar o sesiune ușoară de pilates de exemplu ți-ar putea întinde mușchii suficient cât să nu te simți amorțită după ce te uiți la televizor.

Fii sinceră cu tine

Să fim serioși, nu se poate ca orice serial să fie pe gustul tău… Dacă vezi că în loc să fii atentă, preferi să îți mai verifici telefonul sau simți că mintea îți zboară în cu totul alte părți, stinge televizorul. Pe lângă faptul că nu ar trebui să îți pierzi timpul cu ceva care nu îți place, nu e o idee bună nici să stai în fața ecranului doar pentru a evita să faci altceva – din nou, ar fi mult mai bine să îți faci un program săptămânal pentru a separa cum trebuie orele de muncă de orele de distracție.


Citește și:
10 obiceiuri de care să ții cont pentru a te menține tânără

Text: Cristiana Daraban
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet