Extractele de plante sunt la mare moda. Exista elixire pentru energie si chiar lubrifianti care-ti cresc apetitul sexual in mod „natural“. Dar cat de inofensive sunt aceste produse? Care este adevaratul lor efect? Ramane de vazut.
Intr-o benzinarie oarecare, printre rafturile cu apa minerala, Coca-Cola, croissante si crenvursti preambalati, am descoperit, intr-o seara, un raft intreg cu bauturi energizante. Langa binecunoscutele doze de Red Bull (taurina si ginseng), Isostar (ginseng) si Power Horse (ginseng) erau cateva sortimente atragatoare de sucuri naturale, slab alcoolizate, fortificate cu ginseng, pentru extraenergie. Cateva zile mai tarziu, intr-un supermarket din centrul Bucurestiului, in timp ce cautam raionul cu detergenti, am dat din nou peste Red Bull & co., intr-o formula aproape identica. Poate doua sau trei produse in plus.
Stiam ca in farmacii se vand suplimente nutritive si tonice, cu extracte din plante, de la musetel la lotus (unele dintre ele preparate dupa formule inspirate din legende, care promit sa deschida noi frontiere intre real si ireal, altele, mai putin mistice, menite doar sa te revitalizeze, sa te calmeze, sa te faca sa te simti minunat), dar abia zilele trecute – sensibilizata deja de descoperirile anterioare – am realizat ca ele ocupa un perete intreg.
E limpede: extractele din plante cuceresc lumea. Iar frenezia vegetala trece dincolo de pastile, tincturi sau elixire. Am aflat, dintr-o sursa demna de toata increderea, ca iarna trecuta, in Statele Unite, cei mai cautati ciorapi au fost cei impregnati cu aloe vera si ginseng, special conceputi pentru a revigora picioarele obosite, si ca englezii cei mai indrazneti pot incerca prezervative cu extracte de plante, produse de compania Myla, „Tumble Me, care „excita, sporesc dorinta si amplifica placerea.
„Industria de plante, cum imi place s-o numesc, este astazi una dintre cele mai profitabile, cu o crestere de 400 de procente anual. In viziunea moderna, pana si cea mai rudimentara trusa de trebuie sa contina un flacon de echinaceea, de sunatoare sau ginseng. Pentru ca sunt considerate naturale, in mintea noastra le-am asimilat ca singura alternativa sigura pentru medicina conventionala.
Totusi, in ultima vreme, siguranta si eficienta produselor vegetale au fost puse sub semnul intrebarii. Un studiu recent, facut la Universitatea din Chicago, a aratat ca renumita kava kava amplifica periculos de mult efectul anesteziei in cazul pacientilor supusi unei interventii chirurgicale. Acelasi studiu a demonstrat ca echinaceea, mult timp considerata o modalitate sigura de intarire a sistemului imunitar, intarzie vindecarea pacientilor operati. Un alt studiu acuza ca gingseng si gingko biloba sporesc riscul de sangerare in timpul operatiilor si ca sunatoarea poate provoca hemoragii in cazul femeilor care iau anticonceptionale.
„Unii oameni pur si simplu nu realizeaza ca a folosi exagerat si fara discernamant extractele de plante poate fi un lucru extrem de periculos, spune Edward Ernst, profesor de medicina complementara la Exeter University. „Extractele de plante sunt tot medicamente, pline de ingredienti farmacologic activi, care pot avea efecte pozitive si negative in egala masura. Pot fi toxice – mai ales cele de provenienta asiatica. Sunt pline de metale grele si droguri.
„Chiar si administrarea de doze mici, pe timp scurt, o saptamana, de exemplu, poate cauza probleme, ca sa nu mai vorbesc de ce se poate intampla atunci cand se folosesc doze mari pentru o perioada indelungata de timp, spune Ernst. „Sa luam cazul suplimentelor pentru slabit, care contin ephedra. Acesta e un extract activ ce accelereaza metabolismul si activitatea cardiaca. Sigur, vei pierde mult in greutate, dar iti vei suprastimula organismul intr-un mod de-a dreptul periculos. Cat despre combinatiile din plante…. „Producerea lor e un act aproape iresponsabil, considera el, „chiar daca produsul in sine nu are nimic de condamnat. Acest gen de pastile e consumat mai cu seama de tineri, care, in mod sigur, le vor combina cu alte lucruri si numai Dumnezeu stie ce se va intampla atunci. Inca se fac cercetari pentru a descoperi felul in care aceste produse interactioneaza cu medicamentele puternice, alcoolul, anticonceptionalele si celelalte aspecte ale vietii noastre moderne. „Orice substanta pe care o inghiti sau o aplici pe corp pentru a obtine un anume rezultat e un medicament, explica dr. Catti Moss, nutritionist in Northamtonshire.
„Extractele din plante nu sunt altceva decat substante chimice, care dau reactii chimice – pot fi alergenice, pot fi toxice sau pot reactiona prost cu alte lucruri. Din punctul acesta de vedere nu sunt cu nimic mai bune sau mai rele decat medicamentele pe care ti le prescrie medicul. Sigur, pot face o multime de lucruri bune si de cele mai multe ori nu au efecte adverse. Nu toate sunt rele sau toate periculoase. Dar – intotdeauna exista un dar – sfatul meu este: ori de cate ori mergi la medic, pentru cel mai banal consult, informeaza-l ca iei aceste suplimente. Exista pericolul ca ele sa interactioneze cu medicamentele pe care ti le prescrie doctorul.
Deci, e bine sa luam extracte de plante sau nu? Iar raspunsul e unanim: numai cu masura si cu mult discernamant. „Respecta recomandarile de dozaj inscrise pe ambalaj, spune Ernst. „Trebuie sa stii foarte clar de ce iei acel supliment si ce efect trebuie sa aiba. Daca nu simti nici o modificare dupa ce l-ai folosit o perioada, trebuie sa te decizi daca merita sa il mai folosesti si consulta obligatoriu un medic. Daca dupa trei luni tratamentul cu o anume planta nu a dat nici un rezultat, probabil ca nu ai nevoie de el.
Ce este? Denumirea stiintifica este Hypericum perforatum. E o planta erbacee spontana, cu mare raspandire in zonele temperate. Se foloseste in perioada de plina inflorire.
Uz traditional: Pentru prima data, sunatoarea a fost prescrisa de Hipocrate pentru „neliniste nervoasa. In Grecia antica se credea ca mirosul ei alunga spiritele rele si era folosita pentru a calma durerile provocate de intepaturile insectelor. In Europa, sunatoarea se recomanda in tratarea arsurilor, bolilor renale si biliare, a bolilor de plamani si a depresiilor.
De ce se foloseste acum: Sunatoarea activeaza producerea serotoninei, dopaminei si neuropinefrinei – acei neurotransmitatori care influenteaza emotiile si starea de bucurie. De asemenea, reduce nivelul hormonului stresului, cortisol, si stimuleaza producerea unui tranchilizant natural. Aproximativ 30 de studii clinice efectuate pe 7.000 de pacienti au confirmat eficienta si siguranta tratamentului cu sunatoare. La ora actuala, in Germania este antidepresivul numarul unu.
Atentie: Poate influenta functionarea ficatului, in cazul in care pacientului i se administreaza si alte medicamente. Poate creste periculos de mult tensiunea arteriala si starea de anxietate daca este combinata cu alte antidepresive. In doze mari creste sensibilitatea pielii fata de razele solare. Nu trebuie administrata in timpul sarcinii. The Comitee on Safety Medicine, din Anglia, a formulat un avertisment asupra posibilelor interactiuni intre sunatoare si alte medicamente, in primul rand anticonceptionalele – in intreaga lume au fost inregistrate 11 cazuri de hemoragie. De asemenea, se presupune, fara a se fi demonstrat, ca sunatoarea scade eficienta anticonceptionalelor.
Doza recomandata: 300 mg de extract, de trei ori pe zi.
Ce este: Exista trei tipuri de ginseng: asiatic, siberian si american. Cel mai popular este cel asiatic, radacina aromatica a Panax ginseng, o planta cultivata pe scara larga in Coreea. Ginsengul siberian este radacina Eleuthero, care a fost descoperita in Rusia si in zonele reci ale Orientului Indepartat. Ginsengul american este „varul din Statele Unite al ginsengului asiatic. Toate aceste radacini se comercializeaza sub forma de extracte sau de ceaiuri.
Uz traditional: Ginseng inseamna „minunea lumii. In China se foloseste de peste 2.000 de ani, pentru „a repara cele cinci viscere, a linisti spiritul, a calma emotiile, a opri agitatia, a indeparta influentele nefaste, a limpezi ochii, a lumina mintea si a spori intelepciunea. Ginsengul siberian e prescris in Rusia pentru obtinerea de performante in cazul sportivilor, exploratorilor, soferilor, marinarilor si minerilor, datorita proprietatilor sale de a creste rezistenta. Dupa accidentul nuclear de la Cernobil, din 1986, a fost folosit pentru a opri efectul nociv al radiatiilor.
De ce se foloseste acum: Ginsengul asiatic contine ginsenoide (cresc energia si activeaza functiile mentale), panaxan (scade nivelul glicemiei) si polizaharide (sustin functiile sistemului imunitar). Un studiu recent, efectuat in Rusia, arata ca ginsengul siberian normalizeaza starile provocate de stres si de produse toxice.
Atentie: Efectele secundare, destul de rare, includ indigestii usoare si insomnie, mai ales cand este asociat cu cofeina. Folosirea lui nu se recomanda hipertensivilor si femeilor insarcinate. Un studiu publicat in Diabetes Care a demonstrat ca ginsengul american reduce valorile glicemice in cazul diabetului de tipul 2, dar se recomanda folosirea lui numai sub supraveghere medicala.
Doza recomandata: o capsula de 1-2 g sau 3-4 ml de tinctura pe zi.
Ce este: O planta inrudita cu margareta, originara din America de Nord, Echinaceea angustifolia sau Echinaceea purpurea. Se folosesc radacinile.
Uz traditional: Amerindienii au folosit echinaceea de secole, ca tratament pentru muscaturile de sarpe si plagile infectate. In 1887, in practica medicala din America, echinaceea era considerata un leac ce vindeca orice, de la sifilis la o banala raceala. Incepand din anii ‘30, cand a fost studiata in Germania, a inceput sa fie folosita ca remediu pentru febra, difterie, acnee, gangrene. A devenit renumita in ultimii cinci ani pentru prevenirea gripei si a racelilor.
De ce se foloseste acum: Echinaceea intareste sistemul imunitar, imbunatateste activitatea celulelor albe din sange (cele care lupta cu boala) si creste producerea de interferon (parte din raspunsul organismului la infectiile virale). In testele clinice facute pe pacienti care au urmat sedinte de chimioterapie, cei care au luat echinaceea au avut un numar constant si stabil de celule albe, restul au inregistrat un declin continuu.
Atentie: Echinaceea nu se recomanda celor care sufera de o deficienta a sistemului imunitar (lupus) sau de o boala progresiva (scleroza multipla). S-a inregistrat un singur caz, al unei femei, cu un raspuns alergic acut la echinaceea. Un studiu facut la University of Chicago a aratat ca echinaceea inhiba sistemul imunitar dupa o interventie chirurgicala si incetineste vindecarea. Studiile recente au aratat efecte adverse daca e asociata cu medicamente hepatotoxice, de genul steroizilor. Se poate folosi in timpul sarcinii si alaptarii.
Doza recomandata: capsule de 250 mg, de trei ori pe zi, timp de o luna, urmate de 10 zile de pauza.
Ce este: Cea mai veche specie de arbori din lume, se gaseste in China si a rezistat, fara modificari, 3.000 de milioane de ani. Charles Darwin l-a numit „fosila vie. Arborii de gingko traiesc 1.000 de ani, sunt foarte rezistenti la virusi, ciuperci, insecte, poluare si chiar radiatii. Este singura planta care a supravietuit bombei de la Hiroshima.
Uz traditional: In China se foloseste de peste 5.000 de ani, pentru a trata astmul, bronsita si pierderile de memorie. La sfarsitul anilor ‘60, extractul de gingko biloba a devenit cunoscut in Germania ca „medicamentul minune, care poate opri procesul de imbatranire si reface tesuturile.
De ce se foloseste acum: Extractul de gingko biloba contine doua grupe de substante „minune – flavone glicozide, care au rol de antioxidant, si terpene lactone, care imbunatatesc circulatia sanguina la nivelul creierului si protejeaza celulele sistemului nervos. In America si Marea Britanie se foloseste pentru a incetini declinul mental al bolnavilor de Alzheimer.
Atentie: Gingko biloba e considerat sigur in dozele recomandate, dar nu trebuie administrat impreuna cu medicamente pentru fluidizarea sangelui. Se poate folosi si in cazul femeilor insarcinate sau al celor care alapteaza. The New England Journal of Medicine citeaza un singur caz de sangerare oculara, in cazul unui pacient care a asociat gingko biloba cu aspirina si cateva cazuri de hemoragie in cazul asocierii lui cu alte medicamente.
Doza recomandata: trei capsule a cate 40 g, de trei ori pe zi.
Ce este: Radacina plantei kava kava (Piper methysticum), din familia piperului, originara din insulele Pacificului.
Uz traditional: Polinezienii credeau ca are puteri spirituale si curative. A fost folosita ca relaxant si recomandata in tratarea diverselor boli, de la insomnie la sifilis.
De ce se foloseste acum: Substantele active din kava kava sunt kavalactonele, care reduc anxietatea, calmeaza durerile si relaxeaza musculatura. Doua studii importante facute in 1996 si 1997 au demonstrat imbunatatiri majore in starea bolnavilor de anxietate care au fost tratati cu extract de kava kava.
Pericole: Folosirea lui exagerata in Polinezia a dus la eruptii cutanate. Chiar si in doze mici provoaca probleme stomacale. Nu se administreaza cu alcool, barbiturice sau antidepresive, in timpul sarcinii si alaptarii. Cercetatorii de la University of Chicago, in urma unui studiu efectuat intre 1966 si 2000, au aratat ca extractul de kava kava creste efectul anesteziei in interventiile chirurgicale. De aceea, inaintea oricarei operatii, trebuie anuntat medicul in cazul in care folosesti aceasta planta.
Doza recomandata: 200 de mg, de trei ori pe zi.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Medicinal herb selection in olive wood spoons from Shutterstock
Vezi şi arnica- beneficii și remedii pe bază de arnică!
Citeşte şi ce e ginkgo biloba și ce beneficii are!