O singură contraindicație pentru vaccin, dar foarte importantă, trebuie luată în calcul de cei care doresc să se vaccineze. Medicul Virgil Musta a vorbit despre aceasta.
Există numai o singură contraindicație categorică pentru vaccinul împotriva coronavirusului, a declarat medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, citat de Adevărul.
Acesta a subliniat că singura contraindicație pentru cei care își doresc să li se administreze vaccinul împotriva coronavirusului vizează persoanele cu reacție alergică severă la unul sau mai multe dintre componentele vaccinului, în special la polietilenglicol.
„Contraindicaţii relative prezintă cei care au în antecedente şoc anafilactic sau reacţii alergice severe sau care la prima doză au prezentat o reacţie alergică, este recomandabil să se ia legătura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comună. Mai sunt precauţii care trebuie luate la cei cu tratament anticoagulant şi mai este o contraindicaţie relativă, şi anume persoane cu infecţie febrilă, ceea ce înseamnă febră peste 38,5 grade. Acestea ar fi recomandabil să amâne vaccinarea până după trecerea puseului febril”, a declarat medicul Virgil Musta.
Acesta a subliniat și că, în ordinea priorităților la vaccinare, cei mai importanți sunt pacienții diabetici, cei cu obezitate şi cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacienţii cu infecţie HIV, cu ciroză hepatică sau cu insuficienţă renală, toate reprezentând indicaţie de vaccinare pentru că sunt factori de risc în evoluţia bolii Covid-19.
Medicul infecționist Virgil Musta a specificat cu o altă ocazie, răspunzând celor mai comune întrebări despre vaccin, că există contraindicație și pentru cei care prezintă infecții acute și cei care au boli autoimune severe în evoluție.
Cu aceeași ocazie medicul a publicat o listă a compușilor din vaccinurile Pfizer și Moderna, pentru a ajuta persoanele cu alergii severe să recunoască substanțele la care știu că pot avea reacții, lucru care ar reprezenta o contraindicație pentru vaccinare. Acestea sunt, în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, „((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
Colesterol, Clorură de potasiu, Dihidrogenofosfat de potasiu, Clorură de sodiu, Fosfat disodic dihidrat, Sucroză, Apă pentru preparate injectabile.”
Compușii pentru vaccinul Moderna publicați de medicul Musta sunt: „lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.” Persoanele care au alergii la vreunul dintre aceștia pot avea, de asemenea, contraindicație la vaccinare, și sunt sfătuite să se consulte cu medicul alergolog înainte de administrarea vaccinului.
Foto: arhiva ELLE