Este cool sa fii amabila?

Se spune ca amabilitatea este o virtute. Dar acest lucru inseamna automat ca este si demodata precum cumpatarea si castitatea?

Este cool sa fii amabila?

Amuzanta. Sexy. Amabila. Inte­ligenta. Stylish. Cool. Care din­tre aceste calitati ti-ar pla­cea sa te caracterizeze?

As vrea sa le am pe toate, va rog. Unele le poti dobindi prin munca, iar altele, sa fim sincere, fie le mostenesti, fie depind de felul in care te vad cei din jur. De exemplu, vrei ca iubitul tau sa te considere sexy, insa nu si seful tau. Mi-ar placea ca persoanele cu care lucrez sa ma considere stylish, insa nu ma deranjeaza prea tare daca sotul meu nu observa acest lucru. Insa as vrea ca toata lumea sa ma considere amabila.

Pare o dorinta fara nimic iesit din comun. Cine poate sa spuna ca nu vrea sa fie amabila? Mai mult chiar, cine poate sa zica despre ea insasi ca nu este amabila? Poate avem si zile mai proaste, insa cele mai multe dintre noi credem ca, in principiu, sin­tem amabile. Acesta sa fie adevarul? A fi draguta cu prietenii, a-ti suna mama o data pe saptamina, a renunta la locul din autobuz in favoarea unei persoane mai in virsta… nu este suficient. Sorry! A fi amabila necesita mai mult efort!

Mesajul care este transmis repetitiv femeilor in ziua de azi este: trebuie sa fii puternica, provocatoare si incre­za­toare in fortele proprii. Insa cite mame le spun fiicelor lor sa fie amabile? Pentru ca, oricum, la ce-ti foloseste asta?

Amabilitatea nu pare a fi acea virtute care iti poate aduce o promovare, un iubit sau macar prieteni. Este o calitate pe care o neglijam pentru ca nici macar nu este cool. Traim intr-o lume sarcastica. Sintem ironice, defensive si ne place sa-i tachinam pe cei din jur. Ni se pare ca sintem mai in­teligente daca sintem sarcastice si detasate de ceea ce se intimpla in jurul nostru. Comparata cu replicile incisive, amabilitatea pare demodata, de neimaginat, banala. Insa cred ca ar trebui sa regindim situatia. Amabilitatea nu este usoara. E dificila. Si de ea beneficiaza nu numai cei din jurul tau – ci chiar si tu.

Chiar daca am mai scris in trecut despre statutul meu neoficial de fata buna, as vrea sa fac o dezmintire: nu sint nici pe departe perfecta. Birfesc si ma vait la fel ca toata lumea. Insa, datorita firii mele extrem de sensibile, chiar imi pasa atunci cind supar pe cineva, asa ca, in principiu, imi doresc sa fiu buna si amabila.

Iata ce s-a intimplat de-am ajuns sa ma gindesc la acest subiect: o prietena de-a mea, Ioana, mi-a povestit recent despre dilema pe care o are cu privire la o femeie pe care a cunoscut-o, Nina. Nu sint prietene apropiate, dar Nina era foarte bolnava si Ioana se gindea mereu la ea. Voia ca Nina sa stie acest lucru, insa se temea sa nu depaseasca limitele relatiei. Pina la urma, Ioana a riscat si i-a trimis un cos cu bunatati. Citeva saptamini mai tirziu, Nina a contactat-o si i-a spus cit de mult a impresionat-o gestul amabil al Ioanei. A meritat, desi rezultatul era initial imprevizibil. Dar anxietatea Ioanei cu privire la trimiterea acelui cadou a scos la iveala cit de greu este sa faci ceva pur si simplu dragut pentru o alta persoana. Un astfel de gest te poate face sa te simti expusa, nepriceputa si jenant de naiva. „Actele de amabilitate te fac sa iesi din zona ta de confort, spune dr. David Hamilton, autorul cartii Why Kindness is good for you. „Insa, de asemenea, iti poate aduce mari cisti­guri. Cele mai multe persoane accepta cu drag amabilitatile, indiferent care este motivatia lor', de­clara el. „Insa cinismul si prejudecatile noastre ne fac sa avem mereu indoieli.

Ne expunem atunci cind aratam compasiune, deoarece spunem unei persoane: „Imi pasa!. Sin­tem constiente ca este adevarat, desi rar martu­risim cu voce tare ca sintem vulnerabile si ca ne bazam si pe alte persoane. Este adevarat ca unele persoane sint extrem de cinice si iti pot respinge actele de amabilitate, insa majoritatea nu va face acest lucru. Un alt aspect care ne ingrijoreaza este ca lumea ar putea sa ne interpreteze gresit intentiile. Nimanui nu-i place o persoana laudaroasa, insa noi nu vorbim despre declaratii publice de bunavointa; este vorba de acele acte de amabi­litate facute in tacere, care-ti vor aduce rasplata pe care o meriti.
 

Sarcasmul care ne inconjoara ne-a darimat increderea in fortele proprii si ne-a facut sa credem ca nu ar trebui, niciodata, sa fim impresionate de ceva si nici sa ne afecteze ce se intimpla in jurul nostru. Sentimentele sint conside­rate adesea o slabiciune, un raspuns care sta in calea deciziilor rationale. Insa, uneori ar fi bine sa ne permitem sa ne lasam conduse mai mult de emotiile noastre, caci ele sint o sursa si un indicator al capacitatii noastre de empatie. Ele ne motiveaza sa fim bune.

Daca aveti nevoie de mai multe argumente, studiile lui Hamilton au dove­dit si ca bunatatea ne face mai fericiti. Un gest dragut produce in creier dopamina, care are un rol important, functionind ca un drog natural. De asemenea, acest lucru produce oxitocina, un hormon care joaca un rol important in viata de cuplu si determina comunicarea buna intr-o relatie. Daca esti apropiata de alte persoane vei observa ca starea ta emotionala va avea mult de cistigat. Amabilitatea inseamna empatie umana activa, nu pasivitate. Iar persoanele egoiste – atit acasa, cit si la locul de munca – nu pot avea relatii puternice si de durata.

Functionam cu ideea gresita ca oamenii sint, de la natura, egoisti – pe principiul ca supravietuieste cel mai puternic. Si, desi este adevarat ca instinctul de autoconservare este esential, oamenii au supravietuit intotdeauna avind grija unii de ceilalti si permitind la rindul lor sa fie ingrijiti. Specia umana nu ar fi existat in forma ei actuala daca nu am fi fost genetic predispusi sa ne comportam in acest fel. Sintem programati pentru amabilitate. Studiile au aratat ca exista 15 feluri de gene umane care au legatura cu tendinta noastra naturala de a fi amabili. Si, daca ai nevoie de mai multe argumente, bonusul consta in faptul ca amabilitatea incetineste si procesul de imbatrinire! Aceeasi oxitocina pe care o producem in momen­tele de caldura emotionala reduce nivelul de radicali liberi si inflamatiile din sistemul cardiovascular – cei doi vinovati care contribuie semnificativ la imbatrinire.

Amabilitatea nu este cea mai evidenta cale catre succes, dar hraneste la cel mai de baza nivel empatia fata de cei din jur. De exemplu, a­tunci cind cineva imi face un compliment, ma simt bine si, indiferent daca motivatia mea este narcisista, imi place acea persoana deoarece ma face fericita! Apoi port in mine aceasta stare si o impar­tasesc, la rindul meu, cu altcineva care va beneficia de ea.

Daca mai ai nevoie de dovezi despre puterea amabilitatii – si de ce toata lumea are nevoie de ea –, trebuie doar sa te uiti in jurul tau. Viata mo­derna este de vina pentru vulgaritatea care caracterizeaza felul in care ne comportam unii cu altii si ne limiteaza ariile de interes pina cind tot ceea ce ne preocupa este doar propria noastra persoana si ecranul calculatorului din fata noastra. Da, stim ca Facebook-ul iti aminteste zilele de nastere ale prietenilor, astfel incit nu mai este nevoie sa le tinem minte si, daca nu i-ai trimis o felicitare, poti sa-i scrii pe wall. De asemenea, Twitter iti ofera o platforma unde poti fi rautacioasa – dar si unde iti poti manifesta amabilitatea. Retelele sociale sint forumuri pentru tot felul de acte mi­nore de generozitate, unde toate acele lucruri mici pe care le facem chiar conteaza. Gindeste-te cit este de placut atunci cind cineva iti lasa un comentariu dragut la o poza sau iti trimite un mesaj de susti­nere pe Twitter. Prieteniile sint de multe ori intarite, mentinute si chiar formate online – nu se stie din ce motiv, dar ni se pare mai usor sa facem complimente sau sa luam legatura cu cineva in spatiul virtual. Poate ca acest lucru se intimpla pentru ca timiditatea este unul dintre principalele obstacole in calea amabilitatii.

Inhibitiile si pasivitatea ne tin departe unii de ceilalti, dar cercetarile lui Hamilton si studiile pe acest subiect au demonstrat ca amabilitatea „reduce distanta emotionala dintre doua persoane si ne face sa ne simtim mai legati unii de ceilalti.

Avind promisiunea fericirii, a unor relatii puternice si a nemuririi, m-am gindit la un nou si extraordinar slogan pentru viata: „Just Do It! (de fapt, ca sa fiu sincera, Nike mi-a luat-o inainte). Bazele motivatiei tale sint probabil bune si, chiar daca nu este asa, ce conteaza? Fa-o oricum. Persoana care va beneficia de amabilitatea ta se va bucura, si acest lucru va genera si mai multa amabilitate. Este o spirala ascendenta si, pina la urma, de ce nu am beneficia cu totii de ea?

Hannah Swerling
Traducere si adaptare de Madalina Frasineanu

Foto: Sebastian Enache
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet