Nu se transmite prin aer sau apa. nu se ia prin seringi, atingere, sarut sau contact sexual. Si totusi, se raspandeste cu viteza fulgerului.
Nu mai pot! Ma simt sfirsita. Dimineata, imi ia o vesnicie sa cobor din pat, iar seara… Dumnezeule, mi-e teama sa nu adorm in masina, la vreun semafor. Nu reusesc sa ma concentrez, imi pierd cumpatul din orice si-mi vine sa plec la capatul pamintului, sa nu mai sune telefonul, sa nu-mi mai ceara nimeni nimic, sa uite toata lumea ca exist!' …Suna cunoscut? O.K., poate ceva mai patetic decit de obicei, dar, in mare, nu-i asa ca-ti vine sa strigi toate astea in gura mare, de cel putin cinci ori pe zi? In fiecare zi! Mai ales acum, cind a venit vara si ar trebui sa fii plina de viata (pina si mustele se trezesc din amorteala), in vreme ce tu nu-ti doresti decit sa-ti tragi plapuma peste ochi si sa dormi, sa dormi, sa dormi…
Vestea rea: „Dupa ultimele statistici, mai bine de 70% din populatia adulta a tarilor civilizate sufera de oboseala. E un procent urias, daca ne gindim ca simptomele ei apar cu mult timp inainte, deci ar putea fi prevenita cu mare usurinta', spune Dr. Henri Rubinstein, specialist in studiul sistemului nervos la spitalul Saint Joseph, din Paris. Vestea buna: „Tocmai pentru ca este atit de raspindita, astenia (termenul medical pentru oboseala) poate fi tratata eficient si foarte rapid, iar a o diagnostica nu mai este de mult o problema, chiar daca simptomele prin care se anunta sint uneori diabolic de subtile', explica Dr. Jean-Louis San Marco, psihiatru la spitalul La Timone, din Marsilia.
Cu alte cuvinte, draga mea, oboseala asta chiar trebuie luata in serios, medicalmente (daca termenul este fortat, eronat sau chiar inexistent, scuze, oboseala e de vina!). Vestea foarte rea: medicii au observat ca oboseala cronica se manifesta cu precadere in rindul populatiei feminine. Nu pentru ca noi, sexul frumos, am fi cumva „sexul slab' (cum ar vrea sa creada treimea mai putin obosita din populatia adulta a tarilor civilizate), ci din simplul motiv ca un barbat, atunci cind e obosit, se duce la culcare. Spre deosebire de femei, care nu au reusit (inca) sa dezvolte un asemenea obicei (imposibil, de altfel, in conditiile in care ai trei servicii: cariera, casa, copii) si care, pentru a se opri din vrie, au nevoie de un specialist, care sa le explice ca, din cind in cind – mai ales in acest caz –, o doza de egoism nu strica.
Deci, ce e de facut? „Primul lucru: invata sa-ti asculti corpul', spune doctorul San Marco. „Nu e de glumit. O oboseala persistenta poate fi consecinta unui sindrom infectios care a trecut neobservat (abces netratat, hepatita virala, o infectie respiratorie), sau poate fi semnalul de alarma in cazul unei maladii evolutive foarte grave. A depista acest lucru inseamna o sansa uriasa de a diagnostica si trata din timp o problema de sanatate, care altminteri ar putea avea consecinte grave.'
Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!
Ups! Sa inteleg ca daca sint irascibila, lipsita de energie si nu aud ceasul dimineata, sint grav bolnava? „Nu neaparat. Dar, daca toate aceste simptome se incapatineaza sa nu te paraseasca, daca nu stii de unde provin si nu le poti eticheta in nici un fel, e bine sa te prezinti la medic', raspunde Dr. San Marco. Pe scurt, daca dupa citeva nopti de somn prelungit, dupa un week-end linistit sau o vacanta superba simptomele nu se amelioreaza, daca oboseala persista mai mult de doua saptamini, fara a avea un motiv serios care sa o explice (sarcini suplimentare la serviciu, probleme de familie, stres, dead-line!!!), pune urgent mina pe telefon si fa-ti o programare la doctor. Ti se vor face citeva analize medicale (colesterol, glicemie, tiroida) pentru a se putea stabili daca exista cauze organice ale oboselii (o anemie, de exemplu – 25% dintre femei sufera de lipsa de fier, fara ca macar sa stie).
„De obicei, se lucreaza prin eliminare', explica Dr. Rubinstein. „Daca analizele se inscriu in parametrii normali, mai ramin doua explicatii: fie e vorba de o oboseala de origine psihologica (depresie, anxietate), fie e o oboseala generata de un mod de viata solicitant sau haotic (surmenaj intelectual sau fizic, stres excesiv). Solicitarile prin care trece corpul nostru iarna (expunere excesiva la frig, treceri repetate si prelungite de la frig la caldura, umiditate crescuta, cantitate de lumina diminuata) pot accelera acest proces.
Daca astenia persista mult timp dupa ce s-a inceput tratamentul si/sau s-a schimbat complet stilul de viata, inseamna ca avem de-a face cu un sindrom de oboseala cronica (provocata de prabusirea sistemului imunitar, in special dupa o infectie), si atunci nu e bine deloc', incheie el. Din fericire, oboseala cronica se instaleaza doar in 0,5% din cazuri si numai 20% din cazurile de oboseala au o origine organica.
In marea lor majoritate (79%), cauza tuturor problemelor e de natura psihologica sau rezultata din regimul de viata al individului. „Depresia este prima cauza a oboselii de origine psihica (40% dintre cazuri). Dar exista anumite forme minore de ipohondrie (ne imaginam ca organismul nostru este fragil), care provoaca o sensibilitate excesiva si o forma de oboseala anormala sau cauze ascunse, care folosesc astenia ca pe un ecran si care cer timp si rabdare pentru a putea fi recunoscute', explica Dr. Quentin Debray, seful clinicii de psihiatrie de la spitalul Corentin Celton, din Issy-les-Moulineaux.
Tratarea oboselii presupune tratarea directa a cauzei care a dus la aparitia ei (antidepresive, antiinflamatorii, relaxante musculare, cocktailuri de vitamine), plus – ultimul trend in domeniu – citeva sedinte de psihoterapie, menite sa decodeze si demonteze mecanismele care au provocat-o si, mai ales, care te ajuta sa-ti construiesti o imagine de sine puternica, superba si detasata, care sa nu poata fi distrusa de anturaj. Se pare ca, intre a fi obosita sau ingimfata, e mai sanatos (si mai cool) sa alegi ultima varianta.
1 Dormi. Renunta la petreceri si da-i corpului tau ocazia sa se refaca – te asigur ca te va rasplati din plin dupa aceea. Daca nu reusesti sa adormi, relaxeaza-te 20 de minute intr-o baie calda, parfumata cu un amestec de uleiuri esentiale (ulei de lavanda, trandafir, neroli, eucalipt) si bea o cana de ceai de musetel, indulcit cu miere.
2.Invata sa te trezesti. Calitatea somnului depinde de momentul in care te trezesti. Mai exact, trebuie sa dormi un numar intreg de cicluri de somn. La sfirsitul unui ciclu de somn, fie el profund (refacere fizica) sau paradoxal (refacere psihica), trezirea se produce in mod natural (fara ceas desteptator sau apa rece). Deci, evita sa-ti fragmentezi somnul si sa-l distrugi cu o trezire traumatizanta. Calculeaza durata ciclului tau de somn notind, la culcare, ora la care apar primele semne de amorteala (iti simti pleoapele grele, nu mai reusesti sa te concentrezi si toate zgomotele sint estompate) si la trezire, ora la care ti s-a limpezit mintea si te simti cu adevarat inviorata. Durata unui ciclu de somn e cuprinsa intre 1 h si 30 minute si 2 h si 10 minute. Pe baza acestor date, programeaza-ti ora de culcare in asa fel incit sa adormi la inceputul unui ciclu de somn si sa te trezesti (cu muzica, in nici un caz cu alarma) la sfirsitul unui alt ciclu de somn.
3.Inlocuieste o forma de oboseala cu o alta. „E una dintre cele mai bune metode de combatere a oboselii', spune Dr. Rubinstein, pe principiul „cui pe cui se scoate'. Deci, cind esti obosita fizic, oboseste-te mintal si invers. Suna oarecum agresiv (imagineaza-ti ca-ti tratezi indigestia cu prajituri cu frisca), dar, crede-ma, e cea mai buna solutie pentru a sparge cercul vicios si a-ti recistiga energia. E de-ajuns o ora de jogging sau gym pentru a-ti reface plinul de endorfine si de serotonina (doi neurotransmitatori in lupta deschisa cu epuizarea psihica) si de Kant sau Goethe pentru a scapa de durerile musculare. Nu glumesc. Iata ce spun medicii: „Activitatea intelectuala combate nelinistea si nesiguranta si permite organismului epuizat sa-si reincarce bateriile'. Ma rog, daca nu-ti place Faust, e bun si un puzzle.
4.Intareste-ti sistemul imunitar. De azi inainte bea suc de morcovi la fiecare mic dejun. Argumente: stimuleaza ficatul sa functioneze mai bine (dupa ce toata iarna l-ai incarcat de toxine), contine beta-caroten, un antioxidant foarte indicat pentru mentinerea stralucirii si prospetimii tenului, are un efect de intinerire, dar, mai ales, stimuleaza si intareste sistemul imunitar. Foloseste suc proaspat stors (dar, daca nu-ti place gustul sau, pur si simplu, ti-e lene sa-l prepari, exista in comert alternative foarte gustoase si sanatoase).
5.Cumpara-ti bilete de vacanta. Si ce daca mai sint citeva luni pina atunci? A te ocupa de pregatirea vacantei de vara iti va da un scop… ceva la care sa te gindesti cu toate resursele de energie pozitiva ce ti-au ramas si te va ajuta sa ramii motivata. Daca te simti ultra-obosita, planifica-ti o vacanta- tratament, in care sa-ti ingrijesti si sa-ti rasfeti trupul in loc sa-l expui tentatiilor carora le cad prada in mod obisnuit petrecaretii.
6.Foloseste-ti pauza de masa. In nici un caz sa nu aud ca ramii in birou, rontaind cu ochii in calculator un covrig uscat, muiat in lapte degresat. Pauza aceasta iti apartine, draga mea, deci iesi in lume si foloseste-o ca pe o „power-hour'. Daca nu ai chef sa mergi la sala, poti face o plimbare placuta in parc‚ care-ti va reda energia si-ti va readuce pofta de viata. Daca ploua, poti vizita un muzeu sau poti merge la o expozitie. Daca ti-e foame, poti minca o salata pe o terasa sau, daca esti superstresata, iti poti programa un masaj scurt. Nu e nevoie de un tratament complet, doar de citeva presiuni si mingiieri in zonele de tensiune. Vei vedea efectul.
7.Detoxifica-te. Este o modalitate excelenta pentru a scapa de oboseala si de acolitii ei. Avantaje: un program de detoxifiere va ajuta organismul sa elimine toxinele si sa se purifice, lasindu-te plina de energie, mai supla si mai stralucitoare. Dezavantaje: nu poti trisa, trebuie sa spui adio snack-urilor, dulciurilor, alcoolului si tigarilor pentru o saptamina (e durata optima pentru o cura) si te vei simti destul de rau (dureri de cap, ameteli, greata, nervozitate) in primele trei zile. Dar rezultatele pe termen lung merita din plin orice sacrificiu. Pentru a ameliora aceste simptome, foloseste ceaiuri si tincturi speciale, care grabesc procesul de detoxifiere si echilibreaza organismul.
8.Maninca si fii fericita. Daca te simti trista si deprimata, maninca (pe linga ciocolata si inghetata) alimente care sa-ti dea o stare de bine. Patrick Holford, autorul cartii Optimum Nutrition for the Mind, recomanda uleiuri Omega 3 si suplimente de vitamina B, plus alimente bogate in triptofan, un aminoacid despre care se spune ca determina producerea de serotonina si induce o stare de fericire si implinire. Pe scurt, maninca banane, fulgi de secara, alune, curcan, avocado si oua.
9. Daca te simti cu adevarat epuizata, complet lipsita de energie si vointa, si orice remediu de mai sus a dat gres, e cazul sa ceri ajutor. Prezinta-te la unul dintre urmatoarele centre pentru un tratament personalizat care sa te readuca pe linia de plutire. Pregateste-te sa completezi un chestionar privind dieta ta, stilul de viata, istoricul medical (uneori e nevoie de mai mult – analize medicale, de exemplu).T}i se va face o fisa si vei primi toate detaliile necesare pentru a-ti imbunatati dieta si regimul de viata. Apoi vei urma citeva proceduri (placute) alese anume pentru tine, pentru relaxare sau tonifiere, si iti promit ca, in scurt timp, te vei bucura ca a venit vara.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock