Am fost la o petrecere saptamina trecuta si i-am marturisit unei prietene grijile legate de kilogramele pe care le am, la care ea mi-a raspuns: „Tocmai voiam sa-ti spun ca esti foarte slaba'. Da, pentru ca am platit o gramada de bani pe colantii din casmir pe care ii purtam in acea seara (achizitionati intr-o misiune de upgradare a garderobei personale, dupa o zi oribila). Am inceput sa imi fac asemenea cadouri cind am realizat pasiunea bolnava pe care o aveam pentru tricoul spalacit (cu inscriptia „The Ramones), pe care l-a abandonat in sifonier fostul meu iubit, acum patru luni, trei saptamini si doua zile (nici o legatura cu filmul lui Mungiu, desi ar fi meritat si ex-ul un Palme dOr pentru „prestatia' din ultimii ani). Da, sint inca la faza in care numar zilele, dar incep sa ma vindec. Nu stiu insa cite kilograme am, de fapt, pentru ca nu am avut curajul sa urc pe cintar (de teama ca biscuitii cu ciocolata si croissant-urile cu vanilie pe care le mincam fara pic de sentiment de vinovatie au lasat urme „grele'). Desi (aproape ca) am intrat in pantalonii skinny pe care ii ador. Spun aproape, pentru ca mi-era teama sa ii probez; i-am intins pe pat si doar m-am uitat la ei.
„Nu pot sa cred ca tu te vezi grasa!', ma cearta prietena mea. „Habar nu ai cum e sa urmezi n diete pina sa gasesti una care sa te ajute sa slabesti macar un pic.' Ea a incercat toate regimurile posibile, de la Atkins si Zone, pina la cel disociat sau South Beach. Acum imi povestea incintata despre ultimul trend la Hollywood, dieta cu uleiuri naturale. Dr. Seth Roberts, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley si autorul cartii The Shangri-La Diet: The No Hunger Eat Anything Weight Loss Plan, a elaborat o teorie prin care sustine ca trebuie sa bei apa cu zahar sau ulei de masline extra-light intre mese. Iti va taia apetitul si, prin urmare, vei minca mai putin. La cit de ciudat (si de dezgustator) mi s-a parut initial, frenezia cu care a fost adoptata aceasta dieta m-a intrigat. Astfel, am inceput sa ma documentez pe aceasta tema.
Se pare ca Dr. Roberts a ajuns la aceste concluzii din experienta proprie. Nefiind medic de profesie, a cautat disperat un remediu natural si nemedicamentos impotriva insomniei cu care se lupta de mai multi ani. A inceput prin a-si urmari zilnic obiceiurile si tabieturile. Dupa centralizarea datelor, a observat ca unele activitati (de exemplu, expunerile la soare dimineata sau renuntarea la micul dejun) l-au ajutat in problemele legate de somn. Mai apoi, Dr. Roberts (neavind studii de nutritie) a aplicat aceeasi metoda de cercetare si in momentul in care a vrut sa slabeasca mai multe kilograme. In urma rezultatelor obtinute, a dezvoltat o noua teorie cu privire la regimurile alimentare care promit scaderea in greutate: „Consider ca unele diete despre care se spune ca fac minuni sint pur si simplu minciuni', afirma doctorul (referindu-se la ipotezele conform carora caloriile sint responsabile pentru crestrea, respectiv scaderea in greutate). „Gustul mincarii si efectul lui asupra obiceiurilor noastre alimentare a fost neglijat in studiile anterioare', ne lamureste doctorul. In cartea lui, da un exemplu elocvent, referindu-se la un studiu realizat de un om de stiinta din Québec.
Acesta a supus mai multi voluntari la o dieta-fulger, reducind drastic numarul caloriilor permise pe zi (fapt care a dus la senzatii acute de foame in rindul subiectilor implicati). Apoi, le-a schimbat regimul alimentar, cerindu-le sa consume mincare amestecata la blender (care, stim cu totii, are un gust oribil), ceea ce a avut ca rezultat imediat scaderea brusca in greutate la majoritatea voluntarilor. Teoria lui este simpla: atunci cind maninci in mod constant alimente rapid digerabile si cu arome puternice, iti creste asa-numitul set point (adica greutatea normala a corpului). De ce? Ei bine, ca multe alte obiceiuri mai mult sau mai putin laudabile, aceasta reactie a organismului am mostenit-o cu totii pe cale genetica.
Page: 1 2