Cea mai noua frenezie de la Hollywood este dieta care promite kilograme mai putine, aproape fara efort, consumind uleiuri naturale intre mese. Este doar un efect placebo sau aceasta dieta chiar da rezultate? Elle a pornit o investigatie…
Am fost la o petrecere saptamina trecuta si i-am marturisit unei prietene grijile legate de kilogramele pe care le am, la care ea mi-a raspuns: „Tocmai voiam sa-ti spun ca esti foarte slaba'. Da, pentru ca am platit o gramada de bani pe colantii din casmir pe care ii purtam in acea seara (achizitionati intr-o misiune de upgradare a garderobei personale, dupa o zi oribila). Am inceput sa imi fac asemenea cadouri cind am realizat pasiunea bolnava pe care o aveam pentru tricoul spalacit (cu inscriptia „The Ramones), pe care l-a abandonat in sifonier fostul meu iubit, acum patru luni, trei saptamini si doua zile (nici o legatura cu filmul lui Mungiu, desi ar fi meritat si ex-ul un Palme dOr pentru „prestatia' din ultimii ani). Da, sint inca la faza in care numar zilele, dar incep sa ma vindec. Nu stiu insa cite kilograme am, de fapt, pentru ca nu am avut curajul sa urc pe cintar (de teama ca biscuitii cu ciocolata si croissant-urile cu vanilie pe care le mincam fara pic de sentiment de vinovatie au lasat urme „grele'). Desi (aproape ca) am intrat in pantalonii skinny pe care ii ador. Spun aproape, pentru ca mi-era teama sa ii probez; i-am intins pe pat si doar m-am uitat la ei.
„Nu pot sa cred ca tu te vezi grasa!', ma cearta prietena mea. „Habar nu ai cum e sa urmezi n diete pina sa gasesti una care sa te ajute sa slabesti macar un pic.' Ea a incercat toate regimurile posibile, de la Atkins si Zone, pina la cel disociat sau South Beach. Acum imi povestea incintata despre ultimul trend la Hollywood, dieta cu uleiuri naturale. Dr. Seth Roberts, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley si autorul cartii The Shangri-La Diet: The No Hunger Eat Anything Weight Loss Plan, a elaborat o teorie prin care sustine ca trebuie sa bei apa cu zahar sau ulei de masline extra-light intre mese. Iti va taia apetitul si, prin urmare, vei minca mai putin. La cit de ciudat (si de dezgustator) mi s-a parut initial, frenezia cu care a fost adoptata aceasta dieta m-a intrigat. Astfel, am inceput sa ma documentez pe aceasta tema.
Se pare ca Dr. Roberts a ajuns la aceste concluzii din experienta proprie. Nefiind medic de profesie, a cautat disperat un remediu natural si nemedicamentos impotriva insomniei cu care se lupta de mai multi ani. A inceput prin a-si urmari zilnic obiceiurile si tabieturile. Dupa centralizarea datelor, a observat ca unele activitati (de exemplu, expunerile la soare dimineata sau renuntarea la micul dejun) l-au ajutat in problemele legate de somn. Mai apoi, Dr. Roberts (neavind studii de nutritie) a aplicat aceeasi metoda de cercetare si in momentul in care a vrut sa slabeasca mai multe kilograme. In urma rezultatelor obtinute, a dezvoltat o noua teorie cu privire la regimurile alimentare care promit scaderea in greutate: „Consider ca unele diete despre care se spune ca fac minuni sint pur si simplu minciuni', afirma doctorul (referindu-se la ipotezele conform carora caloriile sint responsabile pentru crestrea, respectiv scaderea in greutate). „Gustul mincarii si efectul lui asupra obiceiurilor noastre alimentare a fost neglijat in studiile anterioare', ne lamureste doctorul. In cartea lui, da un exemplu elocvent, referindu-se la un studiu realizat de un om de stiinta din Québec.
Acesta a supus mai multi voluntari la o dieta-fulger, reducind drastic numarul caloriilor permise pe zi (fapt care a dus la senzatii acute de foame in rindul subiectilor implicati). Apoi, le-a schimbat regimul alimentar, cerindu-le sa consume mincare amestecata la blender (care, stim cu totii, are un gust oribil), ceea ce a avut ca rezultat imediat scaderea brusca in greutate la majoritatea voluntarilor. Teoria lui este simpla: atunci cind maninci in mod constant alimente rapid digerabile si cu arome puternice, iti creste asa-numitul set point (adica greutatea normala a corpului). De ce? Ei bine, ca multe alte obiceiuri mai mult sau mai putin laudabile, aceasta reactie a organismului am mostenit-o cu totii pe cale genetica.
De-a lungul evolutiei umane, organismul s-a setat in asa fel incit, atunci cind consumam alimente gustoase, set point-ul creste, grasimile se depun (in anticiparea zilelor mai putin bune), ceea ce duce automat la cresterea in greutate. Iar cind hrana nu este deloc apetisanta, set point-ul scade imediat, iar organismul isi trage substantele nutritive din grasimea deja depusa, creind atit o senzatie de satietate, cit si scaderea in greutate. In zilele noastre, cind tentatiile culinare sint la tot pasul, la fiecare masa organismul nostru depoziteaza. si aici intervine teoria lui Roberts: „Trebuie sa gasim o modalitate prin care sa pacalim organismul ca hrana este putina. si pentru ca, in timp, el se obisnuieste sa asocieze gustul bun al mincarii cu caloriile, aromele necunoscute (si mai putin placute) nu vor creste set-point-ul, iar ca rezultat, vom pierde din greutate'. Dieta nu iti prescrie cu rigurozitate ce sa maninci, doar iti recomanda sa consumi, intre mese, citeva lingurite de ulei de masline sau (daca ti se pare prea cih!) putin zahar dizolvat in apa.
Regimul lui Roberts a cistigat intr-un timp foarte scurt multi adepti (in momentul in care ti se spune ca poti minca orice, nu mai trebuie sa te abtii de la nimic, iar pretul este doar sa consumi putin ulei, este normal). si, daca nimeni nu a contestat faptul ca sintem intr-adevar programati genetic sa mincam, in legatura cu pretentiile ca dieta poate regla acel set-point pentru a nu creste in greutate, multi oameni de stiinta s-au declarat sceptici. „Este ca Sfintul Graal pentru companiile farmaceutice, care cheltuiesc miliarde de dolari pe an pe studii. Pina acum, nimeni nu a reusit sa gaseasca un tratament care sa balanseze acest set-point, afirma Ken Fujioka, director de nutritie la Scripps Clinic, Centrul de Monitorizare a Greutatii din San Diego.
In acest timp, se fac in continuare cercetari asupra felului in care gustul mincarurilor ne afecteaza apetitul si, implicit, kilogramele. Totusi, nu pot sa nu ma intreb: este oare posibil ca senzatia de satietate (in urma consumului de ulei de masline) sa fie doar in mintea noastra? Daca ar exista un elixir miraculos, nu ar fi ceva mult mai complex decit atit? stim cu totii cit de mult conteaza sa vrei, atunci cind urmezi un regim alimentar, si asta rezulta din miile de studii care arata ca subiectii carora li s-au administrat tratamente placebo reusesc totusi sa scada in greutate. „Ideea este absurda', continua Dr. Roberts. „Cind mii de oameni incearca zeci de diete si, in final, cea propusa de mine functioneaza, nu poate fi vorba despre un efect placebo!'
n mod cert, exista oameni care jura ca metoda Shangri-La functioneaza si asta o spun sutele de utilizatori de pe blog-uri si diferite forumuri, care confirma rezultate pozitive in urma acestei diete. Testele care se fac asupra acestui regim se vor finaliza abia peste citiva ani. Pina atunci insa, ceea ce conteaza sint ideile inovatoare si problemele pe care Dr. Roberts le ridica in cartea lui.
Cit despre mine, am incercat dieta Shangri-La si, sincer, nu ma pot forta sa maninc ceva ce nu imi place, asa ca am preferat sa am un stil de viata mai sanatos (atit cit pot). Apropo, am probat in final acei skinny jeans… si imi vin perfect! Probabil ca am exagerat putin. Nu mai tin numarul kilogramelor (si, fie vorba intre noi, nici al zilelor) pentru ca mi-am dat seama ca trebuie sa ma simt bine in pielea mea… si asta e tot ce conteaza.
Cristina Sima