Una din opt femei e predispusa la cancer la san. Ce inseamna acest lucru pentru mine? Sincer, nu mare lucru. E doar o statistica de care ma detasez emotional ca sa nu am un atac de panica. La fel procedez si cand aud despre victimele cutremurelor, ale accidentelor aviatice sau ale atacurilor teroriste. In familie nu am cazuri de cancer, nu cunosc pe nimeni afectat de boala, deci n-are rost sa ma incarc cu ganduri negative, nu? Desi, daca ar fi sa ma iau dupa mostenirea genetica, poate ar cam fi cazul sa-mi incep jurnalul revelator, ca de Alzheimer s-ar putea sa nu scap. Ma rog, detalii, sa ajung eu acolo…
Cam asa suna discursul meu interior – las, evaziv si detasat, de fiecare data cand vedeam articole menite sa ridice gradul de constientizare asupra pericolului cancerului la san. Sau cand sustineam cu empatie fortata fundita roz prin like-uri pe Facebook si achizitionarea simbolurilor in timp ce ma intrebam in secret daca nu cumva am inima de piatra. Acum, in sfarsit imi dau seama ca eram stapanita de o frica refulata, ascunsa bine printre notite, momente, oameni si vise. Abia acum, cand ma uit in jur, realizez ca una dintre acele opt femei care sunt predispuse la cancer la san poate fi sora fara de care nu imi inchipui viata, poate fi una dintre colegele care imi insenineaza ziua, poate fi o prietena draga… Pot fi chiar eu. Ce s-a schimbat intre timp? Factorul care mi-a declansat trezirea la realitate a fost curajul Angelinei Jolie, detaliat in The New York Times, de a-si face o dubla mastectomie in scop profilactic, pe principiul „Mai bine sa previi decat sa tratezi.
Povestea
Nu cunosc barbat care sa nu spuna ca Angelina n-ar fi pe placul lui (mai nou, si Antonia s-a alaturat acestui club select de seducatoare in masa). Si chiar daca mi-ar spune, cine l-ar crede? E un sex-simbol in toata regula, iar sex-appeal-ul ei a lasat o lume intreaga cu gura cascata in filme precum Gia, Original Sin sau Mister and Mrs. Smith. Fenomenul Jolie e strans legat de atributele sale fizice si atitudinea de bad girl/good girl. Mai mult decat atat, starul cu care isi imparte viata e un alt sex-simbol.
Si, cu toate astea, ea a recurs la o operatie mutilanta de indepartare a tesutului mamar, ale carei sechele pot dainui mult timp dupa vindecarea cicatricilor operatiei de reconstructie. Dar oare cum s-a indurat sa opteze pentru o masura atat de radicala de prevenire, cand pana si numele ei inspira frumusete? Ai putea jura ca a castigat loteria genetica! De fapt, hai sa revizuim aceasta afirmatie. Angelina Jolie a pierdut loteria genetica. Dupa ce mama ei a decedat la varsta de 56 de ani din cauza cancerului ovarian, starul a recurs la testarea genelor BRCA1 si BRCA2.
Rezultatul i-a dezvaluit ca are 87% sanse sa dezvolte cancer de san si 50% sa fie afectata de cancerul ovarian. „Odata ce am realizat situatia in care ma aflu, am decis sa actionez proactiv si sa micsorez pe cat posibil riscul’, a povestit Jolie in Times. „Intr-o nota personala, mentionez ca nu ma simt mai putin femeie (dupa indepartarea sanilor). Ma simt puternica deoarece am facut o alegere ferma care nu imi diminueaza in nici un mod feminitatea’, a adaugat ea.